INDONESIE PROJECT

Sinds 2012 gaan Peter en Catharina Stok één of twee keer per jaar naar het eiland Sulawesi in Indonesië om te helpen in weeshuizen.
In Nederland zamelen ze geld in dat ze ter plekke kunnen besteden en onze gemeente steunt dit doel van harte.

Momenteel zijn ze werkzaam in een weeshuis in de miljoenenstad Makassar.
Daar wonen 45 kinderen samen met 4 leiders en hun gezinnen.
Het weeshuis (panti) is een armoedig gebouw, deels gemaakt van steen, deels van hout en deels van blik. Het tehuis biedt de kinderen een veilige slaapplek , eten en drinken, kleding en scholing. Hierdoor hebben de kinderen kans op een betere toekomst.

Het is een Christelijk weeshuis en “een Christen” zijn is voor kinderen en leiding iets om trots op te zijn. Elke dag openen ze met zang en gebed en zondags zijn er levendige kerkdiensten voor jong en oud.
Over het algemeen leven de Moslims (75%) en de Christenen vreedzaam naast elkaar in Makassar.
De meeste kinderen komen uit straatarme gezinnen of vanuit andere Indonesische eilanden zoals het achtergebleven Papua (Nieuw Guinea). De keerzijde voor de kinderen is dat ze hun ouders vaak jaren niet zien.

Met het sponsorgeld is inmiddels van alles gekocht zoals:

 • stalen stapelbedden
 • matrassen
 • een elektrische naaimachine
 • een keertje zwemmen met alle kinderen
 • gasflessen
 • 3 gasstellen
 • schoenen
 • een nieuwe buiten keuken
 • vloertegels
 • drinkwaterfilters
 • elektrische rijstcookers
 • crea- en spelmateriaal
 • 800 bouwblokken
 • enzovoort.

Na jaren sparen heeft de weeshuisstichting een stuk land aangekocht waarop
een nieuwe panti (weeshuis) gebouwd mag worden.
Met de 8000 bouwblokken is inmiddels een begin gemaakt met een echt stenen panti.

De weeshuisstichting zelf is erg actief en steekt de handen uit de mouwen en wij kunnen
onze “naasten” daarin tot steun zijn en onze rijkdom delen waardoor je levens echt kunt veranderen .

Zoals Jezus zelf zegt: “Ik verzeker jullie: Alles wat jullie hebben gedaan voor één van de minsten van mijn broeders of zusters, dat hebben jullie voor Mij gedaan” – Math.25:4

Update februari 2023

Beste mensen, 

Hierbij ‘’INDO’’ nieuws over het weeshuis genaamd ‘’ cipta generasi baru’’ (schep een nieuwe generatie) kortom de panti in Makassar-Sulawesi- Indonesie. Hieronder een opsomming van de studenten die met hulp van een NL-sponsor, studeren aan een  Indonesische universiteit.

-Berta,     verpleegkunde

-Yogi,       architectuur

-Kiki,        politie academie

-Monika, theologie

-Melki,     werktuigbouwkunde

-Michael, informatica

-Juni,        rechten

-Rendi,     management

-Yuni,       management

-Rizal,       informatica in 2021 afgestudeerd

-Melda,    medicijnen in 2022 afgestudeerd

Al deze jonge mensen kunnen een goede toekomst tegemoet zien. De studenten zijn God dankbaar dat ze deze kans krijgen. Hun studie zou een droom zijn gebleven zonder jullie hulp…..bedankt sponsors!!

 

De panti wordt vanaf het begin enthousiast geleid door pak Willem en ibu Mikha, waarmee we een respect- en succesvolle samenwerking hebben. Met hun 4 kinderen leven ze een eenvoudig bestaan op het pantiterrein. Pas kreeg ik een brief van zijn oudste zoon ‘’Edward’’(18 jaar). Die komt van school af dit jaar en in plaats van direct door te studeren heeft hij de grote wens om zichzelf dienstbaar te stellen voor 1 jaar op het hospitaalschip de ‘’logos hope’’

Alle vrijwilligers moeten hun eigen verblijf betalen, op die manier kan het grote schip met 350 opvarenden blijven bestaan en grote hoeveelheden arme mensen over de hele wereld helpen. Edward moet 350 euro per maand betalen, dat hebben zijn ouders niet, 250 euro is een modaal maandsalaris in Indonesie. Daarom zijn verzoek of er mensen in Nederland zijn die hem willen sponsoren!!  Hij blijft bidden en geloven in zijn droom.

 

update januari 2023

De panti kinderen en leiders uit Makassar-Indonesië, bedanken jullie hartelijk voor alle steun het afgelopen jaar.  Ze wensen u gezegende kerstdagen en alle goeds toe in 2023!!

update november 2022

Beste mensen, nog 2 maanden en dan is 2022 alweer voorbij.  Tijd om te kijken hoe het is gegaan in de panti met de kinderen en de gestelde doelen. De studenten doen het super en zijn gemotiveerd en gedreven aan het studeren. Binnenkort zal Melda 1 afstuderen als bachelor medicijnen en volgend jaar Monika aan de theologische universiteit. Een prachtig resultaat en weer 2 jonge mensen die zicht hebben op een goede toekomst mogelijk gemaakt door NL sponsors.  De 7 fietsen voldoen goed en inmiddels kunnen alle kinderen fietsen en maken ze graag gebruik van deze mogelijkheid om naar en van school te komen. Eigenlijk zijn er nog 4 fietsen nodig, want nu moeten meerdere kinderen iemand achterop nemen en dat gaat niet altijd zonder kleerscheuren! Ook wordt er binnenkort begonnen met de bouw van een betonnen afvalplek en ernaast een verzamelplek voor oud ijzer. Op die manier blijft de omgeving schoon. Ook staan er 3 plafondventilatoren op het verlenglijstje, om geplaatst te worden in de grote eet- en recreatiezaal. Afgelopen jaar hebben de kinderen van de “Koldewijn Schoele” zendingsgeld ingezameld voor “Indo” totaal 1000 euro echt een geweldige prestatie, waardoor we meerdere dingen op het verlanglijstje kunnen realiseren. Ter informatie; wij verzorgen presentaties bij (vrouwen)verenigingen, clubs, feesten enz. via foto’s en film om zodoende het “Indo” doel te promoten en te ondersteunen.

Zoals jullie lezen is er genoeg actie door de kinderen zelf, maar ook nog genoeg dingen staan op het verlanglijstje. Jullie steun is daarbij onmisbaar!!

Gods zegen u van harte toegewenst !

Peter en Catharina

update september 2022

Het gaat goed met de kinderen van de panti.  Ze zijn druk bezig op het land met planten en oogsten van groenten.  Ook hebben wij hen kunnen inspireren om de strijd aan te gaan met zwerfvuil rondom de panti.   Hun eigen terrein is al keurig, maar de openbare stukken land zijn vervuild.  Elke 2 weken gaat een groep kinderen met de leiding een gedeelte opruimen… een fantastisch initiatief.  Het hoofd van de panti meneer Willem verdient zeker een compliment. Hij en zijn vrouw leiden al jaren met veel enthousiasme de hele panti. Hij is een inspirerende man die open staat voor nieuwe ideeën en verbeteringen.  Ook heeft hij 5 jaar geleden zijn preekconsent gehaald en gaat hij regelmatig voor in de kerkdiensten.  Alles bij elkaar een drukke, maar ook prachtige baan.  Catharina en ik werken heel goed samen met meneer Willem en zijn vrouw Mikha. Het blijft een prachtig doel om te steunen.  Dank voor jullie trouwe hulp en meeleven.

update augustus 2022

We zijn weer thuis na 6 weken panti in Makassar. Na 3 jaar konden we de kinderen weer lijfelijk ontmoeten. Wij zijn de enige sponsors die jaarlijks een periode echt bij hen wonen en hun “panti”-leven delen. Dat is bijzonder voor hen en voor ons. We worden 5 weken op handen gedragen en wij geven 5 weken persoonlijke aandacht en liefde terug. Ook voor de leiding is ons verblijf een welkome afleiding in hun dagelijkse leven en de samenwerking is perfect. We hebben 25 (nieuwe) kinderen leren kennen, hun namen, hun rugzakje en hun idealen. Dat ze dit vertrouwelijk kunnen delen is voor hen heel belangrijk en wij koesteren dat vertrouwen.

We hebben ervaren dat de kinderen zeer gemotiveerd studeren met als drijfveer: later niet in armoede hoeven leven en ouders kunnen verzorgen als ze oud zijn!

Inmiddels is de 1e student met hulp van NL sponsor na 4 jaar afgestudeerd “ICT” en 8 andere studenten studeren nog aan de universiteit, mogelijk gemaakt door NL sponsors!!

Dankzij jullie steun hebben we ook heel veel praktische hulp kunnen bieden, hieronder de hele lijst:

– div. reiskosten moeders naar kind op de panti of kind naar ouders op platteland

– keuken materiaal: bekers, borden, bestek, pannen, snijmessen, snijplanken, ophangrekken, rijstcookers, div. schoonmaakmiddelen, emmers, afvalbakken, matjes, plastic opbergbakken

– div. creatieve materialen: verf, viltstift, papier, karton, lijm, potloden, pennen, punteslijpers, plakband,     kwasten, stickers, nagellak, haarborstel, nagelknippers, vilt, touw

– benzine voor transport boodschappen, zwemmen

– kleding, pyjama’s, ondergoed, schoenen, schooluniformen, gymnastiekkleding, slippers

– gereedschappen: hakbijl, hamer, beitels, schuurpapier, boren, smeermiddel, pvc afvoerpijp, rvs afvoerput

– 2x zwemmen met 50 personen, toegang, lunch

– 8 nieuwe fietsen, pomp, sloten

– 1 nieuwe fiets mee naar huis van sponsorkind + extra transportkosten

– studietour einde schooljaar

– afbetaling lening bouw gastenhuis 650 euro.

– medicijnen

– tegellijm, voegsel, kit, tegelgereedschap

– div. keren fruit voor 50 personen

– ventilator voor blinde masseur + schoolgeld + handdoeken

– nieuwe koel-vriescombinatie

– 5 nieuwe gaskomfoor + nieuwe gasslangen

– kippenragout maaltijd voor 60 personen, 10 kippen, 10 fles saus tiram

Een indrukwekkende lijst waar leiding en kids heel erg dankbaar voor zijn….. bedankt sponsors!! Zoals altijd kunnen jullie zien dat je geld 1 op 1 naar het doel gaat waarvoor het is bestemd. Heel direct maken jullie het verschil voor een kind tussen armoede of straks een fatsoenlijk loon. Daar doen we het voor, inmiddels alweer 10 jaar. We zijn dankbaar en voelen ons gezegend. Bedankt voor jullie trouwe steun en ga er vooral mee door!! Tuhan memberkati!!

update juni 2022

Dinsdag 14 juni 2022, tijd voor een bericht uit tropisch Indonesië. Onze aankomst op de panti was hartverwarmend, de kinderen zijn heel blij met onze komst en de extra activiteiten die dat met zich meebrengt. Ze hebben hard gewerkt om het gastenhuis klaar te krijgen en dat is gelukt. 30 meter van het hoofdgebouw is nu een mooi “rumah tamu” gebouwd met 3 slaapkamers. De nieuwe panti is zo’n 25 km buiten de grote stad Makassar en het is heerlijk rustig tussen de palmbomen en groentenkwekerijen.  Nadeel is wel dat alles ver weg is. Er zijn 40 kinderen op de panti, hoofdzakelijk tussen 10 en 15 jaar. Dingen zijn goed geregeld op de panti en de kinderen wonen hier graag en de onderlinge sfeer is prettig. Ze kweken hun eigen groenten en vlees en de overschotten worden verkocht. Zondag zijn we met 2 busjes vol naar de kerk geweest in Makassar, een pinkstergemeente die onderdeel is van de vereniging waar de panti ook onder valt. Voor ons was de preek in het Engels en goed te volgen. Wij en alle Nederlandse sponsors werden speciaal bedankt.  De jongelui spelen en zingen super enthousiast en vooral heeeeel hard, maar dat past in de Indonesische cultuur. We hebben al een keer op fruit getrakteerd (is relatief duur hier) mango, papaya en watermeloen, daar smullen ze van.  Gisteren een creatieve middag gehad. Vooraf kopen we dan papier, karton, kleurstiften, lijm , decoratieve dingen , scharen , touw , stickers, plakband, verf, pencelen, puntenslijpers, gum, prikkelateur enz. genoeg voor allemaal.  Verrassend om de persoonlijke talenten te zien van de kids. Jong en oud doen er aan mee. Onze 1e gast “Levi” is er ook al hem hebben we (“Indo”) gesponsord vanaf de 1e panti (2012) hij is inmiddels 1e monteur bij een drinkwater leverancier. Hij verdient 2,5 miljoen rupiah per maand (165 euro) en dat is een middenklasse salaris hier. Hij heeft 2 weken vakantie per jaar en is 1 week bij zijn ouders geweest en 1 week bij ons, bij zijn “Nederlandse ouders“. Het jongste kind hier is “Gian”, hij is 4 jaar en als hij je aankijkt verdrink je in zijn grote ogen. In het begin was hij bang voor ons, maar is inmiddels ontdooit en zit op schoot en geniet van het stukje ouderwarmte wat we hem kunnen geven. Zijn schilder – en tekenstukken zijn ongelooflijk, zie foto’s. Een warme tropische groet voor jullie allemaal vanuit Makassar-Sulawesie-Indonesië. 

Makassar, 27 juni 2022, Graag vertellen we nog een keer over de panti, het weeshuis in Makassar. Vaak krijgen we de vraag waarom de kinderen niet bij hun ouders wonen, wat veel beter zou zijn. In 1e instantie is dat zo, echter de Indonesische wereld is niet te vergelijken met de Nederlandse. Er wonen hier nog ongelooflijk veel arme mensen en dan bedoel ik mensen die dicht op elkaar in krotten wonen, waarvan de kinderen “MOETEN” bedelen vanaf baby zijn!!  Moeder met baby zit langs de weg en later vanaf 4 jaar lopen die kindjes zelf tussen het drukke verkeer om tissue’s te verkopen aan automobilisten. Op het platteland moeten de kinderen vanaf de lagere school gelijk aan het werk. Dat is dagelijkse realiteit hier in Makassar en overal in Indonesië.  Je hebt de schatrijken 2%, de rijken 10% een middengroep niet rijk niet arm 30%, de rest 58 % is arm of straatarm. Er leven ongeveer 240 miljoen mensen in Indonesië!!  Via de kerken worden kinderen in panti’s geplaatst, omdat de kerkwerkers zien dat het kind anders weinig kans heeft in het leven of de huidige levensomstandigheden zijn heel slecht. De panti’s worden onderhouden door de kerken, persoonlijke giften en buitenlandse sponsors. Op de panti Cipta generasi baru hebben de 40 kinderen het goed en worden voorbereid op een kansrijke toekomst. Later onderhouden de kinderen ook hun ouders als die oud zijn, dat is hier heel gewoon.  – De afgelopen 4 weken zijn de kinderen al aardig eigen geworden met die “gekke” Nederlanders, die heel anders doen dan volwassen Indonesiërs.  We hebben hen gevraagd wat ze vooral nodig hebben. Inmiddels durven ze dat tegen ons te zeggen: ondergoed, kam en haarborstel, zaklamp, lamineren van hun diploma, haarclips, bodylotion, kledinghangers, fineliners. Nu we ter plekke zijn blijkt dat de school voor voortgezet onderwijs goed en veilig te bereiken is per fiets, ca 8 km . Nu worden de kinderen gehaald en gebracht en vaak moeten ze lopen. Fietsen is in Indonesië in opkomst, maar 99% van de volwassenen koopt nu nog een brommer/scooter. Het lijkt ons een goed idee om 8 fietsen te sponsoren!!  Besparing benzine, gezond voor de kinderen, maar ook goed voorbeeld voor alle Indonesiërs, om te zien hoe leuk en fijn en schoon fietsen is.  We hebben div. zaken bezocht in Makassar, één daarvan heeft een nederlands model fiets, met dichte kettingkast en verder geen poespas. Na onderhandelen hebben we een prijs afgesproken van 1,7 miljoen Ind.rupiah. Dat is 110 euro… mooi prijsje, maar de bodem van de algemene pot komt in zicht.  Als je dit een mooi doel vindt zijn je steun en eventuele suggesties heel erg welkom. Trouwens, de meeste kinderen kunnen niet fietsen, maar zijn wel dolenthousiast, dus dat wordt nog een hele klus als de nieuwe fietsen over 2 dagen worden bezorgd… naast een fiets hollen met een wiebelend kind erop,  is een hele klus in de tropen!!   

update mei 2022

Lieve mensen,

We zijn heel blij en dankbaar dat we na 3 jaar, weer naar de panti in Makassar kunnen reizen.

Onze 3 dochters kijken er reikhalzend naar uit en wij ook.  Zij hebben de overige kinderen al veel over ons verteld, dus die zijn inmiddels ook heel nieuwsgierig geworden.  Het gaat de 1e keer worden dat we het leven in de NIEUWE panti gaan meemaken en daar zijn we ook heel benieuwd naar.

D.V. 31 mei hopen we te vertrekken, tenminste als Schiphol wil meewerken… haha.

Natuurlijk zullen we regelmatig van ons laten horen hoe het gaat en wat we deze keer allemaal kunnen doen voor de kinderen. We rekenen op jullie steun en gebed en vertrouwen op een behouden terugkomst!!

Peter en Catharina

Update april 2022

INDO NIEUWS !!

Wat een blijdschap, dankbaarheid en trots op de panti in Makassar.  Rizal heeft zijn bul gehaald en is nu bachelor ICT.  De eerste student die geslaagd is na 4 jaar universitaire “Indo” sponsoring.  Doorstuderen aan de universiteit is nu mogelijk voor meerdere kinderen die goed kunnen leren. Hulp die verder gaat dan alleen maar nieuwe spullen, die mensen een leven lang uit de armoede kan houden, zij zelf en hun familie om hen heen. Mogelijk gemaakt door trouwe Nederlandse sponsors.  Wat een prachtig resultaat en veel reden tot dankbaarheid!!   Inmiddels zijn de grenzen weer open en is het mogelijk om naar Indonesië te reizen. Na 3 jaar verlangen we erg naar onze 3 sponsormeiden en onze Indonesische vrienden.  Voor alle kinderen van de panti is het een hoogtepunt van het jaar als er sponsors langere tijd naar de panti komen. Er is dan veel aandacht voor hen en we kunnen uitstapjes organiseren, iets wat de kinderen niet zo vaak meemaken. Daarom hopen we D.V. 31 mei te vertrekken naar Indonesië voor 6 weken. We zijn blij als jullie allemaal meeleven en mee-ondersteunen, want dat hebben we echt nodig.  –   Peter en Catharina.

Update maart 2022

Uitnodiging Indo presentatie dinsdag 5 april:

Een presentatie met film en verhalen over het kindertehuis wat we financieel steunen in Makassar – Indonesië , genaamd:“Cipta Generasi Baru”, dat betekent “Schep een Nieuwe Generatie”.  Hulp is mogelijk gemaakt door uw sponsoring waarvoor hartelijk dank!!

In dit tehuis (panti) wonen 65 kinderen uit arme gezinnen t/m hun 18e jaar en krijgen zorg, opvoeding, kleding en onderwijs.  

Na 3 keer annuleren in 2020/2021 vanwege corona hebben we een nieuwe datum geprikt en we rekenen er op dat het nu wel doorgaat!

Deze keer is het thema : “hechtings problemen”, iets wat bij pantikinderen vaak voorkomt.  

Denk aan zichzelf minderwaardig voelen, niemand vertrouwen, moeilijk een relatie kunnen beginnen. 

Onze schoondochter Joyce Danser heeft vanuit de praktijk ervaring op dit gebied en zij komt een korte inleiding houden aan het begin van de presentatie. 

De foto’s en films in de presentatie komen o.a. uit het gebied midden-Sulawesi, een sprookjesachtig mooi landschap.

Maar het toont ook hoe armoedig de mensen daar leven, wat niet altijd inhoudt dat ze ongelukkig zijn!!

Natuurlijk ook veel foto’s van de panti zelf op de nieuwe locatie.

Kortom we hopen er een interessante, leerzame en vooral gezellige avond van te maken voor alle sponsors en belangstellenden.

Graag tot ziens  in de Gererormeerde Kerk  – Zuideinde West 12 – 8278AP Kamperveen. 

Voorin de kerk staan enkele tafels met artikelen die te koop zijn voor het “Indo” doel.

De koffie staat 19:30 klaar en om 20:00 hopen we te starten met het programma.  Peter en Catharina

Update februari 2022


Sinds september 2020 wonen we in ’t Harde en vinden het een fijne gemeenschap. We krijgen vaak de vraag: “waarom steunen jullie een kindertehuis in Indonesië”?  Die kinderen kunnen toch beter thuis blijven en daar gesteund worden? Dat zou je zeggen, maar de realiteit ligt toch veel genuanceerder.  In Indonesië heten die tehuizen “panti asuhan” ( betekent “Opvoed tehuis”) en ze vervullen een belangrijke taak. Gezinnen op het platteland zijn vaak arm en kunnen daardoor hun kinderen geen goede scholing bieden.  Daarom gaan deze kinderen werken na de lagere school en vervallen daarom vaak weer in armoede. Panti’s zijn in de grote steden te vinden, waar alle voorzieningen zijn. Kinderen die door hun ouders ernaar toe gebracht worden zijn verzekerd van een veilig onderkomen, medische zorg, eten, drinken, kleding en scholing t/m hun 18e jaar. Daardoor hebben ze meer kans op een toekomst zonder armoede. Sinds 2012 gaan Peter en Catharina jaarlijks zelf naar Indonesië om sponsorgeld te verdelen in goede samenwerking met de lokale leiding. Eén op één sponsoring werkt geweldig. Geen kantoorkosten, geen strijkstokken. Dat heeft uiteindelijk na jaren sparen door Nederlandse- en Indonesische sponsors,  geleidt tot een nieuw gebouw met fatsoenlijke slaapzalen en sanitaire ruimtes.
 
Hoe wij ertoe zijn gekomen, dat is een mooi verhaal. Catharina is kraamverzorgster van beroep en was destijds in een dominee’s gezin bij alle 3 de geboorte’s van hun kinderen aanwezig. Na de werkperiode zei de man “mag ik je weer bellen Catharina, als de 4e op komst is “ ?  Natuurlijk, zei Catharina. Twee jaar later belde hij plots op en vroeg of Catharina weer wilde assisteren bij de komende geboorte van hun 4e kind, maar vertelde dat ze inmiddels waren verhuisd. Maak niets uit zei Catharina, ik rij overal met m’n autootje naar toe. Prima zei de man, rij dan maar naar Sulawesi in Indonesië!!  Het gezin was voor 7 jaar uitgezonden naar een gemeente in Rantepao.  Zo zijn wij in aanraking gekomen met de kindertehuizen daar.
 
Sinds 2014 hebben we 3 sponsordochters aangenomen t.w.: Juni, Wati en Sri, inmiddels 13-16-18 jaar. Juni is in september 2021 begonnen met een 4 jarige universitaire studie “rechten”. Zonder sponsor is een universitaire studie onbereikbaar voor panti-kinderen. Via NL-sponsors die ons “Indo” project steunen, studeren er al 8 panti-kinderen in Makassar, een miljoenenstad op zuid Sulawesi !!
 
Komend einde schooljaar ( juni 2022 ) komen er weer 2 veelbelovende kinderen in aanmerking voor een universitaire vervolg-studie.  We zijn driftig op zoek naar nieuwe sponsors. Ook zelf 1 kind sponsoren en daar ook regelmatig persoonlijk contact mee hebben is zeker mogelijk en zelfs gewenst.  Universiteitskosten per jaar bedragen ca 600 euro per student. ( gemiddeld loon in Indonesië is 150 euro per maand!) Elk sponsor bedrag is welkom, groot of klein.  De panti heet “Cipta Generasi Baru “dat betekent “Schep een Nieuwe Generatie” het is een christelijk tehuis waar 65 kinderen wonen en wat geheel afhankelijk is van Indonesische en Nederlandse sponsors. 
Wij komen ook graag een powerpoint presentatie geven bij verenigingen clubs e.d.!!
Neem svp contact met ons op !!

update december 2021

Alle voorbereidingen waren al gedaan voor de geplande “Indo” presentatie avond op vrijdag 26 november. Helaas helaas, voor de 2e keer moeten we het uitstellen naar begin volgend jaar vanwege opnieuw corona maatregelen. Zodra we een nieuwe datum prikken geef ik het door. 

Inmiddels hebben we weer een vruchtbaar “Indo” jaar bijna achter de rug. Graag meld ik wat dit jaar o.a. is gesponsord met jullie hulp:

•          8 studenten studeren aan de universiteit in Makassar dankzij Nederlandse persoonlijke sponsors.

•          30 miljoen ( 1850 euro ) gesponsord voor afbouw gastenhuis op panti terrein, zodat sponsors ter                             plekke kunnen overnachten.

•          3 meisjes maken thuis voortgezet onderwijs af met hulp van 2 persoonlijke NL sponsors.

•          Voor div. pantikinderen wordt gespaard door NL sponsors

•          3 laptops + 3 mobieltjes  voor studenten 

•          Noodhulp aan 3 jonge gezinnen waardoor kinderen thuis kunnen blijven wonen

•          Reisgeld, zodat moeder na 2,5 jaar haar kinderen weer kan bezoeken,  vanuit een ver weg gelegen kampung.

•          Ventilatoren voor slaapkamers panti + accuboormachine

•          Geld om een taart te kopen als kinderen jarig zijn

•          265 euro gift aan moeder van een jong gezin om gelijk uit de schuldsanering te komen .

We hopen op uw voortdurende financiële steun voor ons “INDO” project wat gericht is op directe persoonlijke steun aan kinderen in de christelijke panti “Cipta Generasi Baru” en jonge mensen/gezinnen in Indonesië, waardoor ze Deo Volente betere kansen hebben in hun toekomstige leven…… Bedankt voor jullie trouwe hulp!!

update november 2021

Voorjaar 2019 was de laatste keer dat we een “INDO” presentatie hebben kunnen geven.  Inmiddels laten de coronaregels een presentatie in de kerk in Kamperveen, weer toe. Dit keer een bijzonder thema omtrent hechtings- en traumaproblemen bij kinderen, iets wat vaak voorkomt bij panti kids in Indonesië. Onze schoondochter Joyce, ervaringsdeskundige,  zal er vooraf iets over vertellen. Maar natuurlijk zijn er ook veel mooie en hartverwarmende beelden te zien van de geweldige panti-kinderen en de doelen die met jullie hulp zijn bereikt!! 

Hartelijk welkom allemaal op vrijdagavond 26 november.              

Vanaf 19:00 staat de koffie klaar en om 19:30 hopen we te starten.

update juni 2021

Beste mensen, na 3 maanden is het hoognodig om jullie het laatste nieuws uit Makassar te vertellen. Inmiddels zijn alle panti-leiders geënt. Tijdens de coronaperiode is tot nu toe, niemand daar ziek geworden, een grote zegen!  Momenteel zijn ze een woning aan het bouwen voor gasten/sponsors die willen blijven logeren. Ook alle NL-sponsors zijn altijd hartelijk welkom om op de panti te komen logeren en zo het dagelijks pantileven te ervaren!!!  Er wonen 60 kinderen in de panti, waarvan er al 4 studeren met hulp van NL sponsors.  Dit jaar voltooien 3 meisjes en 1 jongen hun 6 jarige middelbare opleiding ( 13e tot 18e jaar) en kunnen ze dankzij 3NL sponsors, gaan studeren aan de universiteit in Makassar…… Ik stel ze aan u voor :

1-Rizal 21 jaar studeert informatica sinds 2018.

2-Melda 21 jaar studeert Pharmacie sinds 2019.   

3-Monika 21 jaar studeert Theologie sinds 2019.  

4-Michael 19 jaar studeert Informatica sinds 2020 . 

5-Kezia 18 jaar gaat Geneeskunde studeren. 

6-Berta 18 jaar gaat Geneeskunde studeren.

7-Juni 18 jaar gaat Rechten studeren. 

8-Melki 18 jaar gaat Techniek studeren

Een respectabele lijst waar we allemaal trots op mogen zijn. Fantastisch bedankt NL sponsors die het mogelijk maken dat kinderen uit de laagste klasse een universitaire studie kunnen doen. Daardoor kunnen zij en hun familie straks de armoede ontstijgen en helpen aan de opbouw van hun land. Deze studenten zijn apetrots en intens dankbaar dat ze een persoonlijke sponsor hebben in Nederland!!!

Pas geleden hebben we 500 euro gesponsord voor nieuwe ventilatoren in de slaapkamers van de kinderen en een accu voor als de stroom uitvalt.  Ook 2 nieuwe accuboormachines gesponsord. Tevens 4 goede gebruikte laptops gekocht voor de nieuwe studenten. We geven geld aan de leiding om bij verjaardagen van de kinderen een grote taart te kunnen kopen, kleine maar belangrijke dingen voor de kinderen.

Hartelijk dank voor al jullie donaties!!

update maart 2021

Alweer bijna 2 maanden in het nieuwe jaar en nog steeds zitten we klem tussen ons normale-leven en de corona-beperkingen. Dat geldt voor velen van ons en ook voor de 60 pantikinderen die min of meer zijn “opgesloten op het panti-terrein sinds maart 2020”. Geen school, geen kerk, geen gasten, geen uitstapjes!  Maar niemand van de panti is tot nu toe getroffen door corona en dat is een grote zegen.  De kinderen klagen niet, maar hopen en bidden dat deze tijd snel voorbij mag gaan.  

Graag deel ik met jullie het verhaal van het 17 jarige meisje Kezia. Ze is opgevangen op de panti na de grote aardbeving en tsunami in Palu oktober 2018, hevig getraumatiseerd door wat ze heeft meegemaakt. Van een schoolkamp van haar school met 150 kinderen en 5 onderwijzers, dichtbij de kust, zijn slechts 50 kinderen en 1 onderwijzer levend teruggekeerd.

Dat is alweer ruim 2 jaar geleden en inmiddels is ze redelijk hersteld en, zoals elke tiener, bezig met haar toekomst. Ze is een vechter en streeft naar goede cijfers op school zodat ze later wellicht arts kan worden en mensen kan helpen die slachtoffer zijn van een natuurramp. Haar ouders zijn eenvoudige mensen en haar vader kan sinds de ramp niet meer werken. Daarom werkt mama nu als huishoudster om geld te verdienen voor het dagelijks levensonderhoud. Studiegeld voor Kezia is er niet en daarom zijn we op zoek naar een sponsor of sponsors die de persoonlijke (financiële) zorg voor Kezia op zich willen nemen. In september dit jaar kan ze naar de universiteit in Makassar voor een vervolgstudie van 4 jaar. Dat kost ongeveer 45 euro per maand. Inmiddels studeren al 4 panti-tieners aan de universiteit met een Nederlandse sponsor.  Directe hulp 1 op 1 dat werkt geweldig goed!!  Kezia wil ook graag regelmatig persoonlijk contact met haar sponsor als die dat ook wil.                                                                                                         

Wie wil/willen voor zijn naaste/sponsordochter zorgen en KEZIA SPONSOREN de komende 4 jaar??

We horen heel graag van jullie!! Peter en Catharina

update december 2020

Aan het eind van dit jaar willen we u graag goede wensen overbrengen van de pantikinderen in Makassar Indonesië en u hartelijk bedanken voor jullie steun!! Maar eerst willen we graag een opsomming geven wat we met uw hulp aan het “INDO” project dit jaar hebben kunnen doen:

– persoonlijke sponsors maken het mogelijk dat 4 studenten op de universiteit studeren en dat voor 6 jongere kinderen wordt gespaard voor later.  Voor 2 meiden van 17 jr. zoeken we nog een sponsor zodat ze in 2021 ook door kunnen studeren!  We horen het graag indien u 1 kind wil helpen zodat ze kunnen ontsnappen uit een toekomstig leven in armoede en ook later voor hun oude ouders kunnen zorgen.

– 130 kg goederen opgestuurd t.w.: goede schoenen, nieuw ondergoed, kleding, 4 accuboormachines, 2 laptops, speelgoed, spelletjes, wol en creatief materiaal. 

– geld overgemaakt voor: schoolgeld, doktersonderzoeken, tandarts, gebak en cadeaus bij een verjaardag, 1x zwemmen, reiskosten om ouders te bezoeken, sportschoenen voor alle jongens, schade-reparatie busje, keukenapparatuur, kerstdiner en buiten de panti: steun aan straatarme ouders van pantikinderen, dokterskosten, een matras, gasstel met gasflessen en fatsoenlijke kleding.

Ondanks de coronacrisis, die ook in Indonesië woedt, hebben we weer op veel manieren de 65 pantikinderen en hun ouders kunnen helpen. Ze zijn u daarvoor heel erg dankbaar en spreken en zingen dat ook uit via bijgaande video boodschap:  Bedankt Nederlandse sponsors, gezegende kerstdagen gewenst en alle goeds voor 2021.  God bless you

update december 2020

Graag brengen we jullie op de hoogte van het resultaat van de vorige actie “ONDERGOED”. Hoera, na 6 weken is de doos Met 10 kg onderbroeken, bh’s en topjes, via DHL aangekomen in Makassar. De kinderen zijn er dolblij mee, vooral de meiden die altijd ondergoed tekort hebben. Regelmatig wordt 2ehands kleding naar de panti gebracht, maar daar zit bijna nooit ondergoed bij. Nu hebben ze allemaal een mooi modern kleurig exemplaar. Bedankt sponsors namens alle 60 jongens en meiden van de panti!

Maar er zijn ook gelijk zorgen, want Welem die het suzuki personenbusje altijd bestuurt moest plotseling uitwijken om een frontale botsing te voorkomen en daarbij raakte hij een bouwsel in de berm. Gevolg: veel schade maar gelukkig niemand gewond. De aanstichter natuurlijk onvindbaar. Voor zulke onverwachte kosten is geen budget, terwijl het busje iedere dag intensief wordt gebruikt. De reparatiekosten bedragen 700 euro als ze veel onderdelen zelf monteren.

DAAROM VRAGEN WE NOGMAALS JULLIE HULP! Elk bedrag is welkom groot of klein, het wordt 100% besteed aan het genoemde doel! Bedankt voor jullie trouwe steun! Peter en Catharina.

update november 2020

Beste mensen, de spontane actie voor nieuw ondergoed voor de panti meiden en jongens is een succes geworden. Hartelijk dank aan de sponsors!!  Inmiddels is een doos met 10 kg ondergoed onderweg naar Makassar Indonesië en zal waarschijnlijk begin november daar aankomen. De leiding zal foto’s maken hoe blij de kinderen zijn bij het uitpakken, die volgen dan in de maand november.

Tuhan memberkati kamu semua – God bless you all !!

update oktober 2020

De 65 kinderen in de panti in Makassar zitten sinds maart min/of meer in isolatie. 

Vanwege corona komen er geen gasten op bezoek die vaak kleding voor hen meenemen. 

Zaterdag tijdens een chat-sessie vroeg ik aan de kinderen wat er nodig is ………: ONDERBROEKEN, BH’s en TOPJES, riepen ze in koor!! Natuurlijk zijn die spullen ook in Indonesië te koop, maar dat is bijna allemaal van dat synthetische nylonspul, katoenen ondergoed van goede kwaliteit is ook in Indonesië duur. 

Daarom willen we binnenkort 10 kg ondergoed opsturen, 15 jongens en 32 meiden vanaf de grootste kindermaat tot maat S.  want de grootste groep kinderen zijn tieners!! 

We vragen jullie hulp in de vorm van spullen of een extra gift.

Alvast hartelijk dank.

update september 2020

Beste mensen,

Hierboven 4 foto’s van Michael, Rizal, Monika en Melda. Het zijn studenten die in de panti wonen in Makassar.  Vier Nederlandse sponsors hebben het mogelijk gemaakt dat ze aan een Indonesische universiteit kunnen studeren. Michael start met studie informatica – Rizal studeert Informatica (3e jaars) – Monika theologie (2e jaars) – Melda chemie (2e jaars). Gisteren heb ik 1400 euro overgemaakt naar de bankrekening van de panti voor hun volgende semester september t/m december. Een prachtig resultaat!! Directe hulp aan onze “naaste” want de ouders van alle vier de studenten zijn arme mensen die de studie van hun kinderen niet kunnen betalen.

Dank voor alle steun aan het “INDO” project .

Peter en Catharina.

update augustus 2020

Beste mensen, ook in Indonesie geldt een Lock down, waardoor de 65 kinderen min of meer zitten opgesloten in de panti. In de vorige nieuwsbrief heb ik hierover al wat verteld. Inmiddels hebben ze hun eerste oogst binnen van het land rondom de panti. Vele handen, 130 stuks!, maken licht werk. De biologische groenten worden voor een deel zelf gegeten en de rest verpakt en via-via verkocht. Zo hebben ze extra inkomsten en leren ook hoe je groente moet telen. Twee Indonesische vliegen in één klap! Ook de tieners in de panti zijn wel eens ondeugend. Een 16 jarige jongen dacht dat hij ook wel kon rijden met het kleine oude pick-up Suzuki busje, totdat er een boom in de weg stond! Ruim 10 miljoen roepiah  schade, dat is ruim 600 euro! Ze hebben het bus eigenlijk elke dag nodig om water te halen! Uw hulp is meer dan welkom.  

Namens de pantileiding hartelijk dank !!update juli 2020

Beste mensen,

Vanwege het annuleren van onze reis naar de panti afgelopen maand juni, hebben we 6 dozen met kleding en schoenen opgestuurd naar Makassar. Vooral vesten, jacks en zondagse schoenen zijn enorm gewild door de kinderen, maar normaal gesproken onbereikbaar. De tieners zijn dolblij met hun strakke jeans en mooie schoenen. De kleintjes zijn al tevreden met een nieuwe tennisbal. Yefta 12 jaar, is de koning te rijk …. De eerste keer in zijn leven een echt sportjack!!

De kinderen zijn jullie dankbaar en danken God voor lieve mensen ver weg, die voor hen willen zorgen !!

Gezegende vakantietijd gewenst.

Peter en Catharina

update juni 2020

Beste mensen, tijdens “de corona” periode even een bericht over de stand van zaken in de panti in Makassar.  Ook daar is eind maart de corona-pandemie uitgebroken en is heel Indonesië op slot gegaan. De 60 kinderen van de panti, samen met hun leiders en gezin, zitten al 2 maanden min of meer opgesloten in de panti. Gelukkig is er rondom de nieuwe panti veel ruimte en wordt er hard gewerkt aan een kas, gewas planten en oogsten, 3 koeien en veel kippen en eenden verzorgen. Alles om te voorzien in eigen behoefte en het overschot te kunnen verkopen. In Indonesië is een algehele lock-down van kracht, dus scholen en kerken dicht. De kinderen krijgen een paar dagen per week online les en de rest wordt ingevuld door de leiding in lessen en andere dagelijkse taken. Gelukkig is tot nu toe iedereen gezond gebleven. Onze geplande reis naar Makassar in juni is geannuleerd,  we kunnen niet ter plekke plannen maken. Meerdere sponsors sparen voor een individueel kind en dat werkt heel goed, daardoor kunnen 3 studenten al aan hun 2e jaar universiteit beginnen. Voor 4 andere jongere kinderen wordt gespaard en 1 jongen gaat in september informatica studeren. Met sponsorgeld zijn er 2 gebruikte laptops in orde gebracht en die gaan we opsturen naar 2 studenten. Prachtig resultaat!! Er staan nog meerdere dingen op het “INDO” verlanglijstje zoals enkele fietsen om naar school te kunnen gaan i.p.v. met een busje. Een hoge antenne om een goed internet signaal te kunnen opvangen. Speel attributen buiten zoals schommel, duikelrek enz. nu staat er niets van dat alles. Zonnecollectoren zijn een grote wens , maar tot nu toe onbetaalbaar zonder een “zonnecollectoren” sponsor!  We hopen en bidden voor gezondheid van kinderen en leiding en jullie allemaal!!  Hartelijk dank voor jullie huidige en toekomstige steun!! Tuhan memberkati!!

NB:op you tube staan 4 mooie filmpjes van het werk op de panti door de kinderen. Te vinden onder zoekwoord: cipta generasi baru (zie link hierboven)

update maart 2020

De presentatie van 26 maart helaas niet doorgegaan.  Later zullen we graag een nieuwe datum aan jullie doorgeven. Ook in Indonesië op Sulawesi is het corona virus doorgedrongen, zij het op beperkte schaal. Ook daar zijn de scholen tot half april gesloten.

De kinderen van de panti krijgen 4 dagen per week “online” les.  Maar daarnaast blijft extra tijd over om andere dingen te doen. Die tijd wordt goed benut. Groepen kinderen krijgen  taken in de tuin. Het is bijvoorbeeld oogsttijd voor chinese kool en rode peper. Veel kinderen zorgen ervoor dat een groot deel ervan kan worden verkocht. De grotere jongen worden ingezet voor kluswerk rondom de nieuwe panti, zoals hardboard plafonds monteren of muren wit verven.

De hele panti-gemeenschap is ook erg betrokken bij het wereldwijde corona-leed. De kerken zijn ook daar gesloten en gezamenlijk hebben ze besloten om ’s morgens te vasten, dus geen ontbijt, tot 12:00 uur.  Daarna is er intensieve bidstond en om 13:00 eten ze de eerste keer.  Ze vragen ook naar de toestand in Nederland en leven met ons/jullie mee.

Belangrijk om SAMEN te bidden en elkaar te “dragen” in Gods hand!!

update februari 2020

Het gaat heel goed met de kinderen van de panti in hun nieuwe onderkomen.  Ze zijn, evenals de leiders die er wonen met hun gezin, heel blij met de nieuwe plek net buiten de stad. Binnen in de nieuwe panti is nog veel af te werken en daar zijn de grotere jongens vaak mee bezig.   

In mei studeert een meisje af in economie, aan de Indonesische Universiteit. Zij heeft een Amerikaanse sponsor. Eén jongen en 2 meisjes zijn vorig jaar aan hun universitaire studies begonnen, ( IT-Medicijnen-theologie) mogelijk gemaakt door hun persoonlijke Nederlandse Indosponsor. Nog eens 4 jongere kinderen hebben inmiddels een persoonlijke Indosponsor die voor hen spaart, zodat ze straks ook kunnen doorleren! Al met al een prachtig resultaat met heel veel dank aan de Indosponsors!!

Jullie zijn gewend dat we 1x per jaar een presentatie geven en die traditie willen we graag in stand houden, daarom deze uitnodiging:

HARTELIJK WELKOM IN HET KERKJE IN KAMPERVEEN OP DONDERDAGAVOND 26 MAART OM 8 UUR.                      Vanaf 19:30 staat de koffie klaar.

Met beeld, geluid en gezang laten we jullie een stukje zien van het pantileven. Ook laten we zien hoe de ouders van 3 pantikinderen wonen op het platteland, dat geeft een indringend beeld wat armoede betekent voor een mens!

We hopen op uw belangstelling en een grote opkomst!!   

update december 2019

het jaar 2019 loopt ten einde en we willen graag in de december nieuwsbrief jullie namens alle kinderen en leiders van de panti “Cipta Pahlawan” hartelijk bedanken voor het meeleven en jullie regelmatige donaties.  Een compleet nieuwe panti, 3 kinderen doorstuderen aan de universiteit en nog veel veel meer, is allemaal door jullie steun en donatie’s mogelijk gemaakt….fantastisch!! 

Inmiddels hebben we een sociaal netwerk opgebouwd in Indonesië en wordt ons ook buiten de panti kring, om hulp gevraagd. Armoede werkt diep door in een mensenleven, dat hebben we (Helga en Peter) afgelopen juni ondervonden bij een bezoek aan de ouders van 3 van onze sponsorkinderen, Juni, Wati en Sri, in een afgelegen dorpje in Mamasa, midden sulawesi. ( 11 uur rijden!)                             

Ze zagen na jaren hun ouders, broers en zusjes weer terug, een hartverwarmend tafereel. Mama ibu Sonden (40 jaar) en papa Yulianus (64 jaar). Beiden werken ze op de sawa’s (rijstvelden) en fokken varkens (2 stuks)en hebben een moestuin voor eigen gebruik. Sonden weeft prachtige sarongs voor de verkoop. Ze wonen in een keurig houten huis met niks erin. Geen meubels, geen bedden, geen matrassen, geen keuken, geen badkamer. Electriciteit max.50watt, alleen beschikbaar tussen 18:00 en 06:00. Koken op een houtvuurtje, wassen in gemeenschappelijk badhokje 200mtr lopen. Maar in het dorpje is er grote onderlinge verbondenheid, zorg, hartelijkheid en gulheid wat voelt als een warme deken. Ouderenzorg problemen bestaan niet, natuurlijk komt opa/oma tot hun dood bij één van de kinderen wonen. We hebben ibu Sonden 2 zelf getimmerde tafeltjes en een 2pits gasstel + gasfles gegeven, waar ze dolblij mee was. Gasstel staat nu werkeloos vanwege geen geld voor gas. Pak (=meneer) Yulianus was bijzonder blij zijn dochters weer te zien, want hij is ziek, heeft longproblemen en kan niet meer werken. Hij beseft dat dit wellicht de laatste keer was! Na 5 fantastische dagen terug naar Makassar…. moeilijk afscheid.  

Ibu Sonden belde vorige week dat pak Yulianus is opgenomen in het dichtstbijzijnde ziekenhuis vanwege ernstige benauwdheid. Hij ligt al ruim een week aan de zuurstof en we vrezen voor zijn leven. Er doemen direct extra kosten op voor ibu Sonden, ziekenhuis, medicijnen, niet kunnen werken enz. In Indonesische ziekenhuizen wordt alleen medische zorg verleend. Eten en drinken, wassen enz. wordt door de naaste familie verzorgd, die hele dagen aanwezig is. Inmiddels leent ibu Sonden geld bij familie. Als pak Yulianus komt te overlijden doemen nog veel meer kosten op, begrafenis, transport heen en terug pantikinderen.! Armoede geeft mensen diepe zorgen die doorwerken in hun hele bestaan. Voor ons “gewone” dingen zijn voor hen grote obstakels die vaak de rest van hun leven bepalen. Bid en werk!! 

Daarom ondersteunen we Sonden en Yulianus van harte en hebben inmiddels 250 euro aan haar geschonken voor de komende maand!  We hopen op jullie steun!

Namens heel veel Indonesische mensen en kinderen : bedankt, gezegende kerstdagen, alle goeds en Gods zegen gewenst in 2020…!!

Peter en Catharina  en Helga. 

  

UPDATE NOVEMBER 2019

OPROEP!!                                                     

“INDO” verhaal over een 10 jarig meisje in een weeshuis (panti) in Indonesië. Haar naam is “Deborah” en ze is sinds haar 5e jaar in de panti in Makassar, omdat haar ouders geen geld hadden om haar groot te brengen. De meeste pantikinderen komen uit dorpen ver weg, maar haar ouders wonen slechts 2 uur rijden van Makassar.  Helaas komt haar moeder haar slechts 1x per jaar bezoeken. Haar vader heeft ze sinds haar 5e jaar niet meer gezien.

Deborah kan heel goed leren, het is een pientere en vrolijke meid en ze heeft zich goed aangepast aan het pantileven. Ze klaagt nooit…. bijna nooit. Eén keer, een jaar geleden, klampte ze zich aan ons vast en smeekte of ze met ons mee mocht naar huis……. op zo’n moment breekt je hart. Toch hebben de kinderen het goed op de panti “Cipta Pahlawan”. Er heerst een goede sfeer en de leiders zijn toegewijde en liefdevolle mensen. Er is voldoende eten, goede 2ehands kleding, scholing t/m 18 jaar, zondag allemaal naar de kerk en af en toe een uitstapje betaald door een sponsor. Hun ouders zien ze vaak jaren niet vanwege geen geld voor reiskosten.

Juni dit jaar waren we in Makassar in de panti de jaarlijkse bingomiddag aan het voorbereiden. Cadeau’s voor 50 kinderen uitstallen met hulp van Deborah en enkele andere kinderen. Voor de meiden: tissue’s, shampoo, kledinghangers enz.  Voor de jongens:  zaklampen, stoere T-shirts, gereedschap enz.   Toen ik een setje schroevendraaiers op tafel legde riep Deborah ineens: “als ik win kies ik die schroevendraaiers”!  Verbaasd vroeg ik wat zij met schroevendraaiers moest, waarop ze antwoordde: “die geef ik dan aan mijn vader”!

Al 2 jaar weet Deborah wat ze later wil worden: TANDARTS!  Wie wil haar persoonlijke sponsor worden? Iedere maand een (klein) bedrag opzij zetten op een spaarrekening zodat er na 7 jaar een aardig gevuld studiegeldpotje voor haar is. Vanaf haar 18e jaar kan ze naar de Universiteit in Indonesië, maar daar is geld voor nodig.  Een prachtige manier om heel direct één kind een betere toekomst te bieden zonder “strijkstokken”!                                Heel graag ontvangen wij uw reactie!

Peter en Catharina            –         tel: 0647557316 

UPDATE SEPTEMBER 2019

Begin september is hier het begin van een nieuw schooljaar en het einde van de vakantieperiode. 

Vakantie is in Indonesië alleen voor de rijken weggelegd, maar de panti-leiding probeert regelmatig iets te organiseren voor de kinderen tijdens hun schoolvakantie.

Afgelopen jaar trakteerde een Indonesische sponsor de kinderen op 2 x zwemmen en ook de kerk organiseert altijd extra activiteiten tijdens de schoolvakantie.

Ook NL sponsors trakteerden de kinderen dit jaar op zwemmen en eten en afsluitend een fruit traktatie. 

6 weken geleden zijn alle kinderen verhuisd naar de nieuwe panti en 2 weken geleden is er een inzegeningsfeest geweest samen met de hele gemeente waarbij grote dankbaarheid is geuit aan God en alle sponsors!

De kinderen en de leiding zijn blij met hun nieuwe onderkomen, voor beide een grote verbetering wat woonomstandigheden betreft.

Vooral het sanitair, de keuken en de slaapkamers zijn een geweldige stap voorwaarts.

Iedereen is dan ook heel dankbaar, zeker ook naar jullie toe, als Nederlandse sponsors die 50% van dit hele project mogelijk hebben gemaakt.

Dit keer doen we een oproep voor de bekostiging van internet voorzieningen en 2 laptops.

Zoals in de vorige nieuwsbrief vermeld, worden 2 nieuwe studentes door NL-sponsors gesponsord waardoor ze kunnen doorstuderen aan de universiteit.

Hoewel het studiebedrag 1e jaar van ruim 1000 euro niets is in vergelijking met de kosten van Universitaire studie in NL, is het een groot bedrag ook voor NL sponsors, iets wat de indo studentes goed beseffen en waar ze heel dankbaar voor zijn.

Zij hebben echter een laptop nodig, want ook in Indonesië gaat veel info/studiestof via internet.

Ook is er nog geen vaste internet verbinding in de nieuwe panti.

We vragen jullie hierbij om financiële hulp, waarvoor bij voorbaat hartelijk dank namens de leiding en alle panti kinderen! 

Het INDO-project draait al sinds 2012 met steeds geweldige resultaten.

Dank voor jullie steun en vertrouwen!!

UPDATE JULI 2019

Met eigen ogen in Makassar kunnen zien hoe de nieuwe panti bijna klaar is. Het hoofdgebouw, met 4 grote slaapruimtes voor de jongens en meiden en 2 woningen voor de leiding en hun gezin. Opslagruimte, een kantoor en 2 gastenkamers en een hele grote aula voor gezamenlijke activiteiten, zijn klaar. De badkamers zijn een ware luxe voor de kinderen. De huidige panti heeft geen wastafels, nu 4 wastafels met spiegel! Ook 6 grote doucheruimtes met douche, nou ja een pijpje uit de muur waar water uit komt. Ze zijn praktisch ingesteld, kleuren tegels bij elkaar zoeken is veel te veel werk, gewoon de volgende doos op de muur plakken. Dat geeft een rijk kleurenspel, om het netjes te zeggen!

Achter het hoofdgebouw is nog een gebouw van 10 x 20 mtr. met een grote keuken en eetruimte voor ca. 50 mensen. Dit 2e gebouw kan nu worden afgebouwd om dat we (Indo sponsors) 1 maand geleden het hele dak van beton hebben gesponsord.  Half juli staat de verhuizing gepland.

Een pittige logistieke organisatie en vooral een grote verandering voor de kinderen. Een paar grotere kinderen mogen hun hogere school afmaken op dezelfde school, maar de meeste verhuizen naar een andere school. Alles bij elkaar een topprestatie van de leiding en vele vele Indonesische vrijwilligers die de bouw qua werk, hebben gerealiseerd. Financieel gezien hebben jullie (Indo) een flink deel voor je rekening genomen! Ook dat is een topprestatie waarvoor nogmaals hartelijk dank…..Puji Tuhan!!

Helga is niet voor niets 50% Indonesisch, ze past zich als vanzelf heel makkelijk aan en geniet van het Indonesische leven en vooral van de panti kinderen. Haar beroep ( kapster) kan ze hier naar hartenlust praktiseren, ze heeft er al bijna 30 geknipt, jong en oud! Er is sinds kort ook een klein jongetje 14 maanden oud, op de panti gekomen (die met snor). Het verhaal erachter horen jullie later. Zijn naam: “Dian” met toverachtige ogen, waarmee hij zijn verzorgsters nu al om de hand windt…haha. We hebben meerdere kleurboeken voor volwassenen meegenomen naar de panti en dat is een groot succes, uren kunnen jong en oud kleuren. Gisteren was Grace jarig, 3 jaar geworden en feestje op de panti. Zingen voor haar en een echte taart!! Toen er 45 stukjes van waren gesneden viel het wat tegen, maarja één hapstaart is tenslotte ook taart!  We hebben alweer heel veel kunnen doen voor de panti in het algemeen en voor meerdere kinderen persoonlijk. We zijn gezond en vol energie en voelen ons rijk gezegend!!

Bedankt voor alle financiële en geestelijke steun.

Vrijdagmorgen zijn we veilig aangekomen op schiphol. Helga en ik hebben een fantastische tijd gehad op de panti in Makassar. De kinderen hebben uitgekeken naar onze komst. We hebben samen kunnen zwemmen, winkelen, houtbewerken, schilderen, kleuren, bingo spelen, kip en fruit gegeten. Voor hier niks bijzonders, maar voor de 40 pantikinderen wel, zeker tijdens hun 6 weken vakantie op de panti. 

Het “Indo” project verandert en beïnvloed levens en bied kansen om aan armoede te ontkomen….

het “Indo” project bent u!!  Dorce werd gesponsord sinds 2015 en is inmiddels afgestudeerd aan de universiteit, ze werkt op een school als lerares Engels. Levi werd gesponsord sinds 2014 en heeft daardoor engels kunnen studeren. Hij heeft inmiddels een goede baan gevonden bij een drinkwaterbedrijf in Palu – Sulawesi.  Rizal studeert sinds 2018 informatica aan de hogere school dankzij een Nederlandse sponsor. 

Monika kan in september aan haar universitaire studie (Godsdienst onderwijzeres) beginnen,

dankzij haar NL sponsor. Melda kan in september aan haar universitaire studie (Farmacie) beginnen, dankzij haar NL sponsor. 

Meerdere Nederlandse sponsors sparen al een paar jaar, om straks hun sponsorkind te kunnen laten studeren als hij of zij 18 jaar zijn. Begin dit jaar hebben we al 2 grote donaties kunnen doen, waardoor het dak van de keuken/eetkamer kon worden gerealiseerd. Afgelopen maand hebben we, dankzij jullie, kunnen bijdragen aan: 

 • kleding/schoenen/ondergoed/schooluniform
 • creamateriaal, kleurstiften, karton, lijm, stickers enz.
 • zakgeld oudere kinderen (12 euro , waarmee ze een keer iets voor zichzelf kunnen kopen 
 • 3 gaskook toestellen 
 • tandarts voor div. kids
 • zwemmen met 45 kids
 • nieuw matras + hoeslakens voor blinde man/vrouw gezin 
 • reiskosten voor paar kinderen die naar huis mogen tijdens vakantie
 • 150 dozen vloertegels voor eetkamer/keuken gebouw.
 • 3 kiepwagens zand om beton en specie mee te maken v d nieuwe panti
 • foto’s ontwikkelen als herinnering voor de kinderen
 • internet/beltegoed voor moeders van pantikinderen, zodat ze een keer kunnen bellen met elkaar
 • afscheidsmaal / fruit 

Komende week gaan ze echt verhuizen naarde nieuwe panti ….wow !!! 

Iets wat zonder jullie steun de afgelopen jaren, niet mogelijk zou zijn geweest, zeker 50% van het gebouw is door “INDO” bekostigd !!! Namens de leiders en alle pantikinderen een welgemeend: bedankt!!!

Wij en zij voelen ons rijk heel rijk gezegend door onze lieve Heer!!!

Peter en Helga

UPDATE JUNI 2019

Heel, heel erg bedankt voor jullie geweldige reactie op onze NOODOPROEP van 22 april. Het streefbedrag van 2044 euro is ruim overschreden en vorige week overgemaakt!!!

Inmiddels hebben we van pak Willem, leider van het weeshuis, een prachtige bedankbrief ontvangen voor alle mensen in Nederland die hebben gedoneerd. Hij heeft er zand, cement, grint, betonijzer en hout voor gekocht, genoeg om het laatste stuk dak van de nieuwbouw keuken te dichten, het werk doen ze zelf.

Hij wenst jullie allen gezondheid en Gods zegen van harte toe.

Het restant gaan we ter plekke, in overleg met de leiding, besteden aan de noodzakelijke dingen die nodig zijn om goed te kunnen wonen en leven in de nieuwe panti, voor de 45 panti-kinderen en hun leiders.

Ook de sponsors die een kind persoonlijk ondersteunen om verder te kunnen studeren aan de universiteit, heel erg bedankt! Eén is al afgestudeerd en is lerares Engels geworden. Eén rond het 1e jaar IT af aan een hogeschool Informatica. En 2 meiden hopen binnenkort naar de universiteit te gaan.

Dit is allemaal mogelijk gemaakt door jullie!!    Bedankt!!

UPDATE MEI 2019

Beste sponsors,

Zoals we in februari heel blij konden melden, is de christen-nieuwbouw-panti bijna klaar……BIJNA!!

Vandaag kreeg ik een dringende hulpvraag van pak Willem, leider van de panti. Ze moeten eind april het oude (gehuurde) pand verlaten, maar de helft van het dak van het keukengebouw, naast de nieuwe panti, ligt nog open! Jullie begrijpen dat de keuken klaar moet zijn voordat de 45 kinderen kunnen verhuizen naar hun nieuwe onderkomen. Pak Willem vraagt financiële naasten hulp voor aanschaf van de laatste bouwmaterialen…. al het werk doen ze zelf:

 • 200 lengte’s betonijzer……………………..: Rp. 13.000.000 = 822 euro
 • 80 triplex platen………………………………: Rp.   5.700.000 = 360 euro
 • 100 zakken cement …………………………: Rp.   4.600.000 = 291 euro
 • 4 vrachtwagens zand ………………………: Rp.   3.800.000 = 240 euro
 • 4 vrachtwagens grind ……………………..: Rp.   5.400.000 = 342 euro 

Wie wil een item, of een deel ervan voor zijn rekening nemen, of eventueel 1 jaar vooruit betalen,  want juist nu is het geld hard nodig!  We rekenen op veel warmhartige- en barmhartige sponsors!

Op jullie gift rust bij voorbaat veel zegen!!

Bedankt namens 45 Indonesische panti kinderen en hun leiders!

Ingezonden brief vanuit Indonesië:

31-12-2018

Lieve kids, klein-kids en vrienden,

Hopelijk alles goed in Nederland?  Is het al echt winter geworden?

Inmiddels zijn wij prima geïnstalleerd in ons huur huis in een buitenwijk van Makassar en hebben een fijne ontvangst gehad.

Vandaag is er een mooie huiskamer dienst voorbereidt door Dorce, ons oudste sponsor kind die net is afgestudeerd. Heel mooi eenvoudig en puur, daar kunnen we nog veel van leren.

Het weer is prima. Regelmatig regen maar dit zijn vaak korte periodes. De temperatuur rond de 28 á 30 graden. Hier dichtbij is een zwembad voor de wijk en daar kunnen we gratis gebruik van maken.

We wensen jullie alvast een gezellige jaar wisseling. Alle liefs, goeds en gezondheid gewenst in 2019.

Wij gaan barbecueën in de tuin denk ik….haha.

Dikke Kus van Catharina en peter.

Update oktober 2018:

Graag geven we een opsomming van wat we allemaal hebben kunnen doen in Makassar-Indonesië

in aug. 2018, met jullie giften voor de kinderen van de panti:

-div.keren fruit – complete maaltijden met veel worst, kip en div. keren fruit zoals mango en watermeloen

-triplex + hout + decoupeerzaag + soldeerbout voor tekst in hout branden

-electrische schaafmachine en tegelsnij apparaat

-kleding+jeans+sportkleding+schorten

-schoenen voor jongens en meisjes, ook grote maten

-schooluniformen + collegegeld universiteit

-div. cadeau’s voor de leiding en hun gezin

-wol+borduurstof+crea materiaal+make up

-schoonmaakartikelen+kledinghangers

-buitenthermometer+ vijlen+schroevedraaiers+schroeven

-zwemmen voor alle kinderen+maaltijd

-medicijnen en verband artikelen

-onderhoud naaimachine+naalden+fournituren

-tandarts beugel + tand onderhoud

-beltegoed voor 2 moeders van de kinderen

-5 vrachtwagens zand om cement te maken

-speelgoed+kleding+schoenen + ventilator voor gezin van blinde man en vrouw

-medicijnen oog en hoge bloeddruk + incontinentiemateriaal voor oude vrouw

-8 muur ventilatoren voor nieuwe slaapkamers

-2 aluminium hoge trappen

-glas voor in alle ramen (Indonesische sponsor)

-het gehele arbeidsloon voor ploeg dakarbeiders voor montage dakframe +dakplaten

-stalen frame+dakplaten 1000 m2 (Indonesische sponsor)

-container vol wandtegels (Indonesische sponsor)

-motor kettingzaag

Een indrukwekkende lijst, mogelijk gemaakt door jullie sponsoring !

De leiding en alle kinderen zeggen jullie “HARTELIJK DANK'” en wensen jullie Gods zegen van harte toe !

Meerdere items zijn t.b.v. de nieuw te bouwen panti.

Eerder hebben jullie stenen voor de muren gesponsord en nu zand om cement te maken en arbeidsloon voor het nieuwe dak.

Voor de panti zijn jullie allemaal een geschenk uit de hemel, waardoor de bouw zo snel kon vorderen.

Div. grote Indonesische sponsors  hebben we enthousiast kunnen maken voor dit doel en ze hebben gul gedoneerd.

Indonesische mensen hebben sowieso groot respect voor Nederlandse donors, dat die hun “arme”  kinderen ook willen steunen!

Binnenkort is het gebouw waterdicht, maar dan moet het nog helemaal worden ingericht.

Kleinschalig, maar direct zichtbare resultaten, dat is de kracht van het “INDO” project.

Nu voor een groter doel “de nieuwe panti”, maar ook vaak heel persoonlijk voor één kind of één moeder die hulp nodig heeft.

Bedankt voor jullie meeleven en financiële hulp nu en in de toekomst !!

Wij, maar zeker ook de pantikinderen, rekenen op jullie!!

Tuhan memberkati – God bless you !!

Visit Us On FacebookCheck Our Feed