‘Met Jannie’
Meer zei ze niet, toen ze mij opbelde. Alsof haar naam voor mij een begrip was.
Ze begon gelijk met haar vragen.
‘Of de duivel de baas van deze wereld is’. Achter die vraag bleek een levenslange geestelijke strijd schuil te gaan. ‘Vier jaar geleden heb ik u ook al gebeld’. ‘Nog steeds ben ik ongelovig’.
Ze bedoelde daarmee dat ze nog steeds niet wist of zij een kind van God was. Volgens haar was dat niet zo. Ze was jaloers op haar zus. Die wist het wel. Zij niet. ‘En ik ben al 71 jaar’.
Er zat een soort ondertoon in van: Straks is het te laat.
Gelovig ben je niet zo maar, was haar van jongsaf geleerd. Geloof kun je niet pakken. Het moet je gegeven worden.
Het deed me wel wat. Je leven lang wachten totdat je ‘het’ krijgt. Wat doe je? De dominee bellen die zij vier jaar geleden heeft gebeld. Maar de dominee kent haar naam niet eens meer.
Het was haar ingeprent: je kunt vanzelf niet geloven. Dat was van haar opvoeding blijven hangen.
Ik neem aan dat zij haar leven lang gebeden heeft. Hard roepen naar Jezus. Net zoals de blinde Bartimeüs in Jericho. Die riep naar Jezus ‘Zoon van David, Jezus, heb medelijden met mij!’ Jezus was naar het gevoel van Jannie, zo lang zij leefde aan haar voorbijgelopen. Aan haar wel, maar aan haar zus niet.
Hardop gaf zij Jezus in ons gesprekje niet de schuld. Ze vroeg wel door naar de macht van de satan.
Zou er ooit nog een dag komen dat zij ‘het’ kreeg? Zou Jezus wel willen luisteren?
Wat moest ik tegen Jannie zeggen? Ik heb haar gezegd wat toen in mijn hart opkwam.
‘Of ze de gelijkenis van de verloren zoon kende?’
Die schreeuwde niet alleen, maar die stond op. Die ging op weg zonder zeker te weten dat hij ooit weer een echte zoon van zijn vader mocht zijn. Hij ging er vanuit dat hij dat niet meer waard was.
Opstaan en naar de Vader gaan. Ik heb Jannie dat met klem aangeraden.
Als Jezus zegt: ‘Komt allen tot Mij’, mag je niet blijven zitten. Nergens in de Bijbel lees ik dat iemand die bij God aanklopte, werd weggestuurd.
Of ik Jannie overtuigd heb? Ik ben bang van niet.
Jannie; Ik weet niet waar ze woont. In Groningen of in Zeeland? Ik weet niet of ik haar verder geholpen heb. Ik heb haar vast gewezen op iets wat zij vast weet.
Wat ik wel wil doen is bidden. Wat ik niet kan, kan God.
Als zij bij God zal blijven aankloppen, kan ik me niet indenken dat de deur dicht blijft. Volgens mij stond die al open, maar Jannie durft nog niet naar binnen te gaan
(Jannie is een gefingeerde naam)
door: ds. Arie van der Veer
Van de Kerkenraad
Bij de diensten
In de eerste maand na de zomervakantie is er best weer wat gebeurt in Kerk zijn met elkaar.
Het begon op de eerste zondag van september met een E-meeting.
Ik kon er zelf niet bij aanwezig zijn. Maar van diverse kanten heb ik gehoord dat deze dienst bij sommige onder ons wel wat los heeft gemaakt. En dat mag best.
Zaterdagavond 7 september was er de Johannes de Heer Sing-in. Hier waren flink wat bezoekers op afgekomen. We hebben fijn met elkaar gezongen uit de bundel van Johannes de Heer. Het zijn liederen die ons aanspreken en wat met ons doet.
Op zondagochtend 22 september was er de Johannes de Heer dienst, voorganger Ds.Labooy. Hij leerde ons in deze dienst hoe belangrijk de Heilige Geest is in ieders leven. En hoe je dat heel gemakkelijk kon uitleggen op bv een verjaardag. Weten we het nog?….. Misschien is het goed wanneer we eens bij elkaar op de koffie zijn het eens te proberen of wij het ook kunnen. Ik zal al een klein beetje helpen. Het verhaal begon met een vader en z’n dochter…. Mooi om zo elke keer weer wat te leren en soms ook dingen te horen zo van “zo heb ik het nooit gezien”
Afgelopen zondag mochten we er getuige van zijn dat er gedoopt werd. Ds. Bruijn heeft ons als gemeente de vraag gesteld om de dopeling als Kind van God te ontvangen in ons midden, te dragen in onze gebeden en samen met hem levend uit één doop te gaan op de weg van het Koninkrijk.
Wat mooi dat we er niet alleen getuige van mochten zijn, maar dat het voor ons allen ook niet vrijblijvend is. Zo mogen we ook weten dat we nooit alleen staan wat er ook gebeurt. “God gaat met ons”
Hoe nu verder?
Ja hoe nu verder. Als kerkenraad willen we graag de jeugd meer betrekken bij de Kerk. We willen graag van de jeugd zelf horen hoe we verder gaan, welke ideeën ze hebben. Peter Glas is gevraagd om de kerkenraad hierbij te helpen en deze heeft zijn medewerking toegezegd.
Ik zal binnenkort een avond plannen en alle jeugd uitnodigen om op die avond aanwezig te willen zijn. Ben je bang dat je vergeten wordt of als het je te lang duurt voordat je iets hoort. Schroom niet en neem contact met mij op, telefoonnummer 06-30303787
Met een hartelijke groet,
Henk Palland
Bijbels koken:
“God zei ook: Alle planten en bomen op de aarde zijn voor jullie. Jullie mogen de zaden en de vruchten eten. De bladeren en het gras zijn voor de dieren.”
De Bijbel noemt meer dan honderd planten bij naam. Termen als eerstelingen van de oogst, sloegen op de overvloed van de gehele oogst. Granen, groenten maar ook de vijgen, druiven, granaatappels maakten deel uit van de oogst van het Heilige Land.
Geglaceerde bietjes.
1 kg gekookte bietjes
Iets zout
1 potje honing
2 à 3 theelepels gember
80 milliliter water (half kopje)
1 citroen in dikke schijfjes
250 gram grof gehakte walnoten
- Schil de bietjes en snij ze in blokjes of julienne reepjes
- Roer in een passende pan honing, gember en een half kopje water
- Breng dit aan de kook en voeg de bietjes en de schijfjes citroen toe
- Laat het zolang koken totdat het geheel wat dikker en glazig wordt
- Voeg de noten toe en laat het geheel nog even (ongeveer 15 minuten) nagaren
Kan zowel warm als koud gegeten worden.
Roemenië Project:
We zijn op donderdag 5 sept met het vliegtuig vanuit Dortmund vertrokken naar Tirgu Mures. Dit jaar waren we met 3 personen: Wou & Ep en Emma, zuster van Wou. Zij hebben een goed lopende zaak in Tirgu Mures.
Het transport was al op 4 september vertrokken voor de lange reis naar Pacureni. Dick Smit en Ab Kok waren dit jaar weer de chauffeurs die geheel belangeloos de goederen naar Roemenië hebben gebracht. Dick Smit is tevens de eigenaar van het transportbedrijf. Hij heeft voor de truck van Scania gezorgd en Ab Kok voor de huif van firma de Boer. Door deze vrijwilligers blijft het transport betaalbaar. Wel betaalt onze stichting alle verdere onkosten zoals brandstof, tolgelden ed. We zijn dankbaar dat Ab Kok en Dick Smit het transport voor onze stichting op zich willen nemen. Ook tijdens de terugreis zorgt de heer Smit voor een retourvracht zodat de kosten van de terugreis sterk gereduceerd worden.
Laden van de vrachtwagen bij de fam. Kloek
Op vrijdagmiddag kwam het transport veilig en wel aan in Pacureni. Op zaterdagmorgen werden alle goederen uitgeladen. Met behulp van veel sterke mannen werden de goederen naar gescheiden ruimten gebracht: dames en herenkleding in de ruimte onder de pastorie. Idem voor de kinderkleding en schoenen. De allerhande artikelen naar de gerenoveerde garage tbv de bazaar en de meubels ed naar de grote schuur achter de pastorie.
Ook wij hadden een goede vlucht en kwamen veilig aan in Tirgu Mures. Vrijdagmiddag hebben we de chauffeurs opgewacht in Pacureni. Na een hartelijke ontvangst door dominee Biro Janos, zijn vrouw Agotá en anderen zijn we daarna naar het Pension Tip-Top vertrokken.
Aankomst vrachtwagen in Pacureni
Op zaterdagmiddag zijn we begonnen om de kasten, ledikantjes etc. in elkaar te zetten: elk jaar weer een hele klus. Belangrijk is om de bedden, kasten, ledikantjes e.d. goed te voorzien van merktekens en wanneer mogelijk te bundelen.
Zondagmorgen zij we weer met ons vieren vertrokken naar Pacureni om de kerkdienst bij te wonen. De schriftlezing ging over Exodus 1-15 en de tekst van de preek over Exodus 10-11. De dominee had in het Engels een uittreksel van de preek gemaakt, zodat we toch de inhoud van de preek konden begrijpen. ’s Middags hebben we nog een kort uitstapje gemaakt naar een plek in de buurt. Na afloop van de dienst hebben we de hartelijke groeten over gebracht van de inwoners van Kamperveen en Kampereiland. Met name Peter en Neeltje v.d. Steege bedankt dat zij vele jaren hun schuur beschikbaar hebben gesteld voor de opslag van alle goederen. Ook de fam. Kloek bedankt die bereid zijn om een gedeelte van hun schuur beschikbaar te stellen voor opslag. Zonder een goede opslag van alle meubilair, kleding e.d. komt het voortbestaan van deze inzameling zeker in gevaar. Fam. Kloek hierbij hartelijk bedankt.
Verkoop meubelen
Op maandag morgen zijn we verder gegaan met het klaarzetten van de benodigde bedden, spiralen e.d. waarop de te verkopen kleding gelegd kan worden. Daarvoor zijn we eerst nog verder gegaan met het uitzoeken en in elkaar zetten van het meubilair. De verkoop kreeg ’s morgens al snel een goed verloop. De verkoop van meubels ging prima en ‘s middags de verkoop van de kleding niet minder. De kleding zag er heel goed uit en was netjes verpakt en van goede kwaliteit. Ook de reacties van de kopers waren lovend.
Ook op dinsdag 10 september ging de verkoop van kleding en schoenen door. De verkoop van schoenen liep minder goed dan andere jaren, maar de goede schoenen vonden wel gretig aftrek. Op deze dag hebben we ook de nieuwe kleding van de outletwinkel uit de Geerstraat gedeeltelijk verkocht: kopers hiervoor meer dan genoeg . Ook de nieuwe sokken, panty’s e.d. van de heer Jaap Buter kwamen vlot aan de man. Jaap Buter, hiervoor onze dank.
Kerk in Pacureni
Op woensdag was het de dag om de bazaar artikelen uit te stallen, wat elk jaar weer een hele gebeurtenis is. De pannen, serviesgoed en allerhande artikelen werden uitgelegd op de spiralen en op de grond: mooi om te zien. Daartussen werd ook weer wat nieuwe , 2e hands kleding en schoenen uitgestald. Ik had niet gedacht dat dit jaar de verkoop van matrassen zo goed zou verlopen, maar na 2 dagen was alles weer verkocht. Ook van de meubels was weinig meer over toen we op woensdagavond vertrokken vanuit Pacureni. Het mooie weer, zonder regen, heeft de verkoop goed gedaan. Nog niet alles was al in de verkoop geweest wat betreft de kleding, maar dominee Biro Janos zal hiervoor nog een keer een verkoop organiseren. De belangstelling van de inwoners van Pacureni, maar ook vanuit omliggende dorpen wordt steeds groter en bekender. De opbrengst was op woensdagavond al +/- 5300 euro. Dit bedrag is een goede aanvulling op de inkomsten van de kerk. Ook dit jaar zijn er weer werkzaamheden verricht aan de pastorie. De binnenzijde van de woning was er hard aan toe, alsmede de renovatie van de garage.
Kindertehuis
Ook dit jaar hebben we weer een bezoek gebracht aan het kindertehuis in Glodeni. Hier hebben we kinderkleding en schoenen afgegeven aan de heer Adorjan Sebestyen, de nieuwe baas van het kindertehuis. Ook met de meegebrachte voedingsmiddelen en andere ingezamelde producten was men erg blij. Alle goederen werden met grote dank aanvaard.
Het weeshuis heeft momenteel problemen met de watervoorziening. Het water is soms sterk verontreinigd met carbol en sulfiet. Verder onderzoek voor een oplossing hiervoor is noodzakelijk en hier is men nu mee bezig. Er moet een soort van zuiveringsinstallatie op het water komen, wat zeker mogelijk is volgens de hr. Adorjan. Maar dit kost geld: de totale kosten zullen zeker 2000 euro bedragen.
Het kindertehuis zag er verder netjes en verzorgd uit. Momenteel zijn er 24 kinderen ondergebracht, voornamelijk weeskinderen. De kinderen zien er verzorgd en goed gekleed uit. Het speelterreintje met speeltoestel en andere toestellen moet een andere ondergrond krijgen: netjes vlak gemaakt worden en voorzien worden van rubberen tegels. Iets om over na te denken. Men krijgt nu wel weer financiële ondersteuning van de overheid, maar het is erg krap: het personeel moet wel betaald worden.
Padureni
We hebben ook nog tijd gevonden om het dorp Padureni te bezoeken. Ook hier hebben we kleding, bazaarspullen en schoenen naar toe gebracht. In het korte bezoek vertelde dominee Csaba Balint dat de werkzaamheden aan de aula gestadig doorgaan. De werkzaamheden worden ook hier door vrijwilligers gedaan. Het verbeteren of aanbrengen van een diepboring naar water, zoals in Pacureni, is nog uitgesteld. Oorzaak is dat er nog geen geld voor is.
De inwoners van Padureni, maar ook van Pacureni, zijn erg blij met de geleverde pootaardappelen en maiszaden. De opbrengst van de mais was goed, maar de opbrengst van pootaardappelen was minder. De aardappelen vielen wat klein uit. April en maart waren heel nat en daarna een droge periode: volgens de boeren was dit de oorzaak en kwam dit niet alleen in deze twee dorpen voor. Voor volgend jaar wil met graag ook weer planuitjes en meer pootaardappelen en maiszaad: werk aan de winkel voor Kor Koers. Al met al was ds. Balint dankbaar voor wat wij voor zijn dorp en de inwoners doen: hij bedankt alle goede gevers in Kamperveen en Kampereiland.
Het gaat minder goed met de heer Gabor Pal, die enkele jaren geleden een dwarslaesie heeft gehad. Zijn oude moeder is plotseling overleden en hij woon nu bij zijn zuster. Samen met de schoonmoeder van zijn zus verzorgen ze hem. Maar zijn gezondheid gaat achteruit. Ds. Biro Janos zal hem nog bezoeken, misschien kunnen wij nog iets voor hem betekenen.
Na het korte en drukke bezoek hebben we afscheid genomen van de vaste kern helpers en van ds. Biro Janos en zijn vrouw bij een gezellig etentje in Tirgu Mures. Na een voorspoedige reis zijn we op donderdag 12 september veilig en wel en dankbaar weer thuis gekomen.
Groeten Ep en Wou Kragt
Alzheimer trefpunt:
Op maandag 7 oktober wordt in IJsselmuiden een avond gehouden van het Alzheimer Trefpunt. Thema van deze avond is ‘Dementie ontrafeld’. Spreker is Rachel Bouwsma, kaderarts psychogeriatrie en specialist ouderengeneeskunde bij IJsselheem.
Wat is dementie? Welke verschillende soorten zijn er? Hoe herken je dementie en wat zijn de symptomen? De spreker zal ingaan op deze en andere vragen.
Deze avond is vrij toegankelijk voor mensen met dementie, hun partners, familieleden, zorgverleners en andere belangstellenden. Er is een informatiestand met voorlichtingsmateriaal van Stichting Alzheimer Nederland.
De avond wordt gehouden in Woonzorgcentrum ‘De Maarlenhof’ in IJsselmuiden, Slenkstraat 14. De inloop is vanaf 19.00 uur. Het programma begint om 19.30 uur. De entree en koffie/thee zijn gratis. Er is een collectebus voor vrijwillige bijdragen voor de organisatie van deze avonden.
Voor meer informatie: Stichting Alzheimer Trefpunt Kampen/Zwartewaterland, tel. 038 4691500, of e-mail kampen-zwartewaterland@alzheimertrefpunt.nl.
Schaatsen voor Red een Kind: wie durft?
Red een Kind On Ice is een ijskoud sportief evenement voor mensen met een warm hart. Schaats op 21, 24, 28 of 31 januari 2020 mee in de Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee. Meld je aan voor de Red een Kind On Ice – ploeg en schaats mee voor het goede doel!
Elke dag sterven duizenden kinderen aan de gevolgen van armoede. Die
werkelijkheid is hard te verteren! Daarom zet Red een Kind zich in om de
levensomstandigheden van deze kinderen te verbeteren. Door de alternatieve
Elfstedentocht te schaatsen voor Red een Kind lever jij een directe bijdrage
aan een hoopvolle toekomst voor kinderen in armoede! Durf jij de uitdaging aan
om een schaatstocht van 100 of 200 km af te leggen?
Doe mee! Op www.redeenkind.nl/onice kun je je aanmelden voor de Red een Kind On Ice – schaatsploeg. Ook vind je daar een brochure met praktische informatie over reis & verblijf én schaatstips van professionele marathonschaatsers.
Heb je belangstelling of weet je iemand die dit zou willen? Neem dan contact met ons op! Contactpersoon Ilse van Dommelen: ilse.vandommelen@redeenkind.nl | 06 – 11 50 83 90.
Kopij:
De kopij voor de volgende nieuwsbrief, t/m dinsdag 29 oktober 2019 in te leveren, bij Conny Fikse, Zuideinderhof 11 of hansenconnyfikse@gmail.com