NIEUWSBRIEF 43 NOVEMBER 2019

Febe

Paulus schrijft in Romeinen 16: “Ik beveel onze zuster Febe bij u aan, die in dienst staat van de gemeente in Kenchreeën. Ontvang haar in de naam van de Heer op een wijze die bij de heiligen past. En sta haar bij wanneer ze uw hulp ergens voor nodig heeft, want ze is velen tot steun geweest, ook mij.”

Wie was Febe?

Febe woonde te Kenchreeën, de oostelijke havenplaats van Korinthe. Febe was een vrouw van heidense, Griekse afkomst, die door de verkondiging van Paulus tot geloof gekomen is. Zij hoort bij de kring van gelovigen die Paulus terzijde stonden in de dienst van het Evangelie. Ze was in de gemeente van Kenchreeën een diacones. Ze was Paulus tot steun en hielp velen met praktische dingen, zoals armenzorg, ziekenzorg, omzien naar wezen en weduwen. Met heel haar hart stond zij in dienst van haar Heer.

Het is het jaar 58 na Chr. als Febe de reis van haar leven onderneemt. Te voet en per schip reist ze in opdracht van Paulus van Griekenland naar Rome in Italië, met in haar bagage een uiterst belangrijk document: de brief van Paulus aan de christelijke gemeente in Rome.

Maar reizen in de Oudheid was een gevaarlijk avontuur en zeker voor een vrouw alleen. Vrouwen in die tijd zouden niet reizen zonder hun man, dus zal zij waarschijnlijk ongehuwd of weduwe zijn geweest.

Door haar kwam het eerste contact tot stand tussen Paulus en de gemeente in Rome. Over haar schrijft Paulus dan ook: ‘Vrienden, mijn brief wordt bij jullie gebracht door ​Febe. Zij is een leider van de kerk in de stad Kenchreeën, en ze werkt met mij samen. […] Behandel haar met veel respect, zoals christenen met elkaar omgaan. Geef haar alle hulp waar ze om vraagt. Zij heeft zelf aan veel christenen hulp en bescherming gegeven, ook aan mij.’

Zoals gezegd gaat het om de brief van Paulus aan de Romeinen, Paulus’ langste brief, waarin hij precies uitlegt wat het christelijke geloof allemaal inhoudt. Hij doet dat wel op een best ingewikkelde manier – de Romeinenbrief is zeker niet het gemakkelijkste deel van onze Bijbel.  Gelukkig kon hij erop vertrouwen dat Febe zou uitleggen wat hij bedoelt. Soms zou zo’n Febe ook nu nog best handig zijn!

Hoelang ze daar gebleven is, weten we niet. Maar zo is Febe wel van groot belang geweest voor Christus’ Kerk.

En nu over ons.

Hoezo, ik? Ik sta toch zeker niet in de Bijbel? Nou, nee, niet letterlijk met naam en toenaam. Maar voor wie zouden alle mooie, ontroerende, en soms confronterende verhalen dan bedoeld zijn? Wie zou Paulus op het oog hebben als hij het heeft over mensen aan wie God zijn Geest heeft gegeven?  We lezen in de Romeinenbrief: “Niet om weer bange slaven van ons te maken, maar om van ons Zijn kinderen te maken” (Rom.8:15).  Met die Geest, èn met het voorbeeld van al die eigenlijk heel gewone meiden, vrouwen (en ja, soms ook mannen…) waarover de Bijbel vertelt voor ogen, kunnen we best een hoofdstukje toevoegen aan Gods verhaal met mensen. Doe je mee? Jazeker, ook wij hebben genoeg mogelijkheden om ons in te zetten naar het voorbeeld van onze Heer.

Henk Zwart

Van de kerkenraad:

Hoe nu verder

Onder dat kopje heb ik in de vorige nieuwsbrief geschreven dat we graag de Jeugd meer willen betrekken bij de kerk. Dat we graag van hun zelf willen weten hoe we dat kunnen doen. Daarom hebben we ze uitgenodigd. Zo zaten we afgelopen donderdag (24 oktober) met maar liefst 10 “jongelui”, Peter Glas en ondergetekende in de consistorie, dus die was goed gevuld.

We zijn de avond begonnen met het lezen van een mooi gedeelte uit de Bijbel (Romeinen 10:9 t/m17)

Dat niemand die in Hem geloofd wordt teleurgesteld. Wat is dat mooi om te weten.

Geloven is dus een gevolg van horen en dat horen vindt plaats bij de verkondiging van Christus.

Zo eindigt dit Bijbel gedeelte met vers 17. Zo is het voor ons geloof heel belangrijk dat we samenkomen voor dat horen.

Hierna hebben we een zgn. voorstel ronde gedaan. Het bleek dat velen elkaar toch tijden niet hadden gezien, dus was het wel even nodig om “bij te praten”.

Ik denk dat we veel van jullie hebben gehoord, hoe jullie, soms heel verschillend, het Geloof beleven. Dat is mooi om dat te horen.

Voor de één zijn bepaalde onderdelen in sommige diensten van geen (toegevoegde) waarde, terwijl dat voor een ander weer heel belangrijk blijkt te zijn.

De avond is wat mij betreft zeer geslaagd en was leerzaam om zo naar elkaar te luisteren.

Zelfs gaven meerdere “jongelui” aan Openbare Belijdenis van hun geloof te willen doen.

Daar gaan we mee aan de slag.

We zijn Peter Glas als kerkenraad heel dankbaar dat hij ons hierbij wil helpen.

Ook met andere dingen die ter sprake kwamen, bv kritiek op bepaalde zaken, gaan we mee aan de slag. We houden u en jullie op de hoogte.

Zijn er vragen of wilt u of jij meer weten, bel me gerust. Mijn telefoonnummer is 06-30303787 (Henk Palland)

Dankdag

a.s. Woensdag, 6 november, is het weer Dankdag. We komen dan ’s avonds om 19.30 uur samen in de Kerk. Mevrouw Brugmans uit Oostendorp zal in deze dienst voorgaan. Elders in deze nieuwsbrief kunt u lezen dat er weer een inzameling is voor de voedselbank. (Niet vergeten!)

Johannes de Heer sing-in                                                                                                                                                     Afgelopen zaterdag heeft er weer een Johannes de Heer sing-in plaats gevonden.

De opkomst was niet groot, maar het was wel weer een mooi samenzijn.

Hier alvast de data voor 2020: zaterdag 8 februari, zaterdag 18 april, zaterdag 22 augustus en zaterdag 24 oktober. Schrijft u ze vast op in uw agenda?

Zingend naar de zondag

Elk jaar is het weer een feest…..

In der winterperiode komen we als leden van de gesprekskring (ook wel: Bijbelstudiegroep) elke twee weken op maandagavond bij elkaar om samen een Bijbelgedeelte en het bijbehorende thema te bespreken. Dat doen we beurtelings bij een van de leden thuis. Dat is veel gezelliger dan bijvoorbeeld samen komen in ons kerkgebouw.  Vorig jaar zijn we begonnen met het thema “Vrouwen in de Bijbel” waarbij we één of twee maal achter elkaar een vrouw uit de Bijbel bespreken. Vorig seizoen hebben we een aantal vrouwen uit het Oude Testament besproken, dit jaar gaan we vrouwen uit het Nieuwe Testament aan de orde stellen. We merken steeds weer hoe verhelderend het is om samen na te denken over een vrouw uit de Bijbel en haar betekenis. Gelukkig ervaren de mannelijke leden van onze groep eveneens dat het bestuderen van deze vrouwen heel verrijkend kan zijn.

Er is in de loop der jaren een enorme band ontstaan tussen de leden van de kring, want als je samen praat over de Bijbel en wat die Bijbel ons in 2019 nog te zeggen heeft, kan het soms heel vertrouwelijk zijn om samen hierover te spreken.

Kortom, het is een hechte groep, maar eigenlijk hopen we nog steeds op versterking. Nieuwe belangstellenden zijn van harte welkom. Je mag ook gerust eerst eens één of twee keer komen ervaren hoe het is voordat je definitief besluit om mee te doen.

En… we zijn beslist niet kerks. Als je niet tot onze kerk behoort, niet Gereformeerd bent, of misschien zelfs nog zoekende bent voor wat betreft je geloofsleven, ben je ook welkom!

Trouwens, het leuke is dat we elk jaar het seizoen beginnen met een gezamenlijke maaltijd. We spreken af wie het voorgerecht maakt, wie (een deel van) het hoofdgerecht bereidt, wie zich bezig houdt met een nagerecht en wat we ook nog maar meer kunnen bedenken zoals bijvoorbeeld een amuse. Het blijkt dat er in Kamperveen een groot aantal uitmunten koks rondlopen, die zich met gemak kunnen meten met koks van een restaurant met een aantal Michelinsterren! Een aantal foto’s van de maaltijd heb ik bijgevoegd. Misschien denk je bij het zien van die foto’s wel: dat smaakt naar meer!

Na de maaltijd hebben we samen nog een aantal liederen gezongen en heb ik nog een korte overdenking gehouden over een vrouw die wel in de Bijbel wordt genoemd, maar die niet voorkomt in het boekje dat we gebruiken, namelijk Febe. Als alle vrouwen in het boekje behandeld zouden worden, zou het boekje waarschijnlijk te dik worden.

Vertrouwend op Gods zegen zijn we inmiddels weer begonnen aan het nieuwe winterseizoen.

Henk Zwart

Voedselbank:

Met Dankdag is er weer een inzameling voor de voedselbank.

De voedselbank wil deze keer graag schoonmaakmiddelen en closetpapier. Ook D.E. Bonnen zijn van harte welkom, die ruilen ze in voor pakken koffie.

De kratjes zullen met Dankdag en de zondag erna weer in de kerk staan.

groet,  Julia

Bijbels koken:

Al wat in de wateren, in de zeeën en in de rivieren, vinnen en schubben heeft zult gij eten. Leviticus 11-9

Tonijnsalade

Ingrediënten:

3 blikjes tonijn

1 grote in blokjes gesneden venkelknol

125 gram rozijnen

2 gesnipperde augurken

2 stevige appels in stukjes gesneden

(als er radijs is, dun gesneden)

Voor de dressing hebben we nodig:

1,5 deciliter olijfolie

1 eetlepel mosterd

2 theelepels honing

ietsjes selderij of selderijzaad en 70 milliliter witte (balsamico) azijn

Bereiding:

1. Laat de tonijn uitlekken in een vergiet.

2. Breek de vis in kleine stukjes.

3. Roer in een kommetje olie, mosterd, honing, selderij en zout door elkaar. Klop de azijn er scheutje voor       

    scheutje door. Proef even of niets overheerst.

4. Snij de venkelknol in gelijkmatige blokjes en kook ze kort ongeveer 3 minuten. Koel ze daarna af.

5. Doe de venkelblokjes, rozijnen, augurk (gesneden), appel (gesneden) en tonijn in een slakom en schep        

    dit voorzichtig door elkaar.

5. Giet de dressing over de salade en schep het geheel nog even door elkaar.

6. Serveer dit op een bedje van slabladeren.

Roemenië Project:

Locatie inzameling goederen Roemenië

Inmiddels is het alweer een maand geleden dat er een volgeladen vrachtwagen met goederen vanuit Kamperveen naar Roemenië is vertrokken. De inwoners van Pacureni en de leiding van het kindertehuis in Glodeni hebben het met grote dankbaarheid ontvangen! We willen u bedanken voor alle kleding en goederen, die ingebracht zijn!

Voorheen verzamelden we de goederen voor Roemenië in de schuur bij Peter van de Steege. Hij heeft aangegeven hiermee te stoppen. We willen hem en zijn vrouw bedanken voor het jarenlang beschikbaar stellen van hun schuur voor de hulpgoederen!

Het afgelopen jaar werden de meubels etc. al bij Ruth en Hillie Kloek verzameld. Wij zijn dankbaar dat zij de schuur beschikbaar willen stellen voor het inzamelen van de hulpgoederen. Vanaf nu mogen alle spullen (kleding, schoenen, meubelen, speelgoed etc.) naar Ruth en Hillie Kloek worden gebracht op zaterdagochtend tussen 09.00-12.00 uur, Hogeweg 20. Wilt u zich van tevoren even bij hen melden? Mocht u op zaterdagochtend verhindert zijn, dan graag eerst even contact opnemen (038-3636273) met Kloek voor een ander moment!

Alvast bedankt!                                                                         

Ilja Tromp

Indonesië Project:

OPROEP!!                                                     

“INDO” verhaal over een 10 jarig meisje in een weeshuis (panti) in Indonesië. Haar naam is “Deborah” en ze is sinds haar 5e jaar in de panti in Makassar, omdat haar ouders geen geld hadden om haar groot te brengen. De meeste pantikinderen komen uit dorpen ver weg, maar haar ouders wonen slechts 2 uur rijden van Makassar.  Helaas komt haar moeder haar slechts 1x per jaar bezoeken. Haar vader heeft ze sinds haar 5e jaar niet meer gezien.

Deborah kan heel goed leren, het is een pientere en vrolijke meid en ze heeft

zich goed aangepast aan het pantileven. Ze klaagt nooit…. bijna nooit. Eén keer,

een jaar geleden, klampte ze zich aan ons vast en smeekte of ze met ons mee

mocht naar huis……. op zo’n moment breekt je hart. Toch hebben de kinderen

het goed op de panti “Cipta Pahlawan”. Er heerst een goede sfeer en de leiders

zijn toegewijde en liefdevolle mensen. Er is voldoende eten, goede 2ehands

kleding, scholing t/m 18 jaar, zondag allemaal naar de kerk en af en toe een

uitstapje betaald door een sponsor. Hun ouders zien ze vaak jaren niet vanwege

geen geld voor reiskosten.

Juni dit jaar waren we in Makassar in de panti de jaarlijkse bingomiddag aan het

voorbereiden. Cadeau’s voor 50 kinderen uitstallen met hulp van Deborah en

enkele andere kinderen. Voor de meiden: tissue’s, shampoo, kledinghangers enz. 

Voor de jongens:  zaklampen, stoere T-shirts, gereedschap enz.   Toen ik een setje schroevendraaiers op tafel legde riep Deborah ineens: “als ik win kies ik die schroevendraaiers”!  Verbaasd vroeg ik wat zij met schroevendraaiers moest, waarop ze antwoordde: “die geef ik dan aan mijn vader”!

Al 2 jaar weet Deborah wat ze later wil worden: TANDARTS!  Wie wil haar persoonlijke sponsor worden? Iedere maand een (klein) bedrag opzij zetten op een spaarrekening zodat er na 7 jaar een aardig gevuld studiegeldpotje voor haar is. Vanaf haar 18e jaar kan ze naar de Universiteit in Indonesië, maar daar is geld voor nodig.  Een prachtige manier om heel direct één kind een betere toekomst te bieden zonder “strijkstokken”!                                                    Heel graag ontvangen wij uw reactie!

Peter en Catharina            –         tel: 0647557316 

Oneliner:

BUNDEL MENSKRACHT EN FINANCIELE MIDDELEN OM OP EEN INSPIRERENDE WIJZE DE MEEST KANSRIJKE KERNEN VAN “KERK-ZIJN” IN DE REGIO, INHOUD EN VORM TE GEVEN!!

Snoepactie:

Voor de kerk ben ik een actie begonnen met divers snoepgoed

voor € 0,50 per stuk. Op de markt in Zalk is er flink wat

verkocht, ook staat er bij Hans op het werk een mandje waar

het snoepgoed gretig aftrek vind. Tussenstand is € 119,00.

Dit mag natuurlijk nog veel meer worden… Mocht je

belangstelling hebben, laat het dan gerust weten, ik heb nog

voorraad genoeg! Zondag 3 november zal ik de snoeprollen

weer meenemen naar de kerk. (ook is het mogelijk om kitkat,

bros, lion, twix, mars of snickers te bestellen, deze heb ik niet

mee of thuis liggen, maar neem ik op een later moment mee

of breng het bij u thuis) Geen geld mee? Dit mag ook altijd later gegeven worden.

Groeten Conny – 06-54651272 – hansenconnyfikse@gmail.com

Dorkas voedselactie:

Op 8 en 9 november zamelt Dorcas in heel Nederland weer voedselpakketten in voor de allerarmsten in Oost-Europa. Doet u dit jaar ook weer mee?

Wanneer?                              Vrijdag 8 en zaterdag 9 november.

Waar?                                    Supermarkten in Kampen en IJsselmuiden.

Voor wie?                              Voor de allerarmsten in Oost-Europa, die moeten leven van een paar tientjes per maand. Van de producten hoopt Dorcas zo’n 30.000 pakketten te maken, waarmee we hun leven deze winter wat dragelijker maken.

Hoe kan ik meedoen?           Koop producten of doe een gift in de collectebus. Betalen met mobiele telefoon is ook mogelijk; scan de QR-code op de collectebus.

Meer informatie, of aanmelden als vrijwilliger voor 2 uurtjes in de winkel? Willy van Dijk (tel. 0527 864632), e-mail wvandijk-dorcas@outlook.com.

  in actie voor de allerarmsten, omdat we om hen geven!       

Alzheimer trefpunt:

Op maandag 4 november wordt in Kampen weer een avond gehouden van het Alzheimer Trefpunt. Thema van deze avond is Dementie en lerend vermogen.

De film van het dementiekoor in Myosotis laat het verhaal zien van het lerend vermogen van mensen met dementie. Het koor repeteert iedere week. Gebleken is dat mensen met geheugenproblemen weinig moeite hebben met het aanleren van nieuwe liederen.

De film laat zien hoe het lerend vermogen ontwikkeld wordt. Van belang zijn: een duidelijke structuur, een vaste plek in het koor,  vertrouwen, complimenteren en veiligheid.

Deze avond is vrij toegankelijk voor mensen met dementie, hun partners, familieleden, zorgverleners en andere belangstellenden. Er is een informatiestand met voorlichtingsmateriaal van Stichting Alzheimer Nederland.

De avond wordt gehouden in restaurant ‘Ma Greet’, Burgwal 45 in Kampen (in Woonzorgcentrum Margaretha). De inloop is vanaf 19.00 uur. Het programma begint om 19.30 uur. De entree en koffie/thee zijn gratis. Er is een collectebus voor vrijwillige bijdragen voor de organisatie van deze avonden.

Voor meer informatie: Stichting Alzheimer Trefpunt Kampen/Zwartewaterland, tel. 038 4691500, of e-mail kampen-zwartewaterland@alzheimertrefpunt.nl.

Kopij:

De kopij voor de volgende nieuwsbrief, t/m dinsdag 26 november 2019 in te leveren, bij Conny Fikse, Zuideinderhof 11 of hansenconnyfikse@gmail.com