NIEUWSBRIEF 44 DECEMBER 2019

Bovenin die hijskranen, vanuit die kleine cabine, heeft de kraanmachinist het overzicht. Zoals die kraanmachinist ziet wat er gebeurt, snapt wat er komen gaat, zo zouden wij de wereld ook zo graag willen snappen. Zoals die kraanmachinist de stad een stukje geordener maakt, precies wetend wat zijn taak is, een stukje van de chaos wegneemt, zo zouden wij ook zo graag de controle willen hebben en weten wat we moeten doen. Weten wat goed is. Zoals die kraanmachinist zijn werk daar in alle rust doet, zo zouden wij ook zo graag even rust hebben. Zonder de drukte, chaos en het lawaai van deze maatschappij.

Morgen ziet de stad er weer anders uit. Andere mensen met andere verhalen, andere doelen en andere dromen op andere plekken. Waar het uitkomt? We weten het niet. Wat zou ik graag daar bovenin die hijskraan willen zitten, de boel begrijpen.

Die stad, waar alles maar doorgaat, waar iedereen moet presteren, waar je connecties moet hebben, waar je sociale contacten moet onderhouden, waar je je familie niet moet vergeten, waar je carrière moet maken, waar de verwachtingen niet bij te houden zijn, waar je constant bezig moet zijn, waar echte rust niet bestaat. Die stad, die heeft God volledig onder controle. En die rust? Die vind je bij Hem.

God ziet het. God heeft dat overzicht. God kan net als die kraanmachinisten alles zien, alles snappen. En wat een geweldig idee is het dat wij contact met Hem kunnen leggen! Dat Hij naar ons wil luisteren. Luisteren naar ons leven vol chaos, verplichtingen en zorgen. Hij, die het wel begrijpt. Hij zit daar in die cabine bovenin die hijskraan, en heeft het overzicht. En Hij wil luisteren, naar jou

Van de kerkenraad:

En we gaan verder

In de vorige nieuwsbrief heb ik u al verteld dat we de “jeugd” hebben uitgenodigd om met hun van gedachten te wisselen. Dat is gebeurd: 10 mensen waren toen aanwezig en van die 10 hebben er 5 besloten verder te gaan.

We zijn erg blij dat deze 5 bezig gaan om een keuze te maken.

Inmiddels zijn we alweer een keer bij elkaar geweest en hebben een mooie avond gehad. Peter Glas uit Ens zal deze avonden leiden.

We hebben gekozen om het boekje van Ds. Troost “Als ik op zondag wakker word” te behandelen.

Dit is een mooi toegankelijk boekje. Op de vele waaroms geeft deze predikant duidelijke antwoorden en stelt zich gematigd op m.b.t. bepaalde dogma’s.

Ik hoop dan ook dat we hier een goede keuze mee hebben gemaakt en dat we steeds weer met deze groep bij elkaar mogen komen. En zo met elkaar mogen zoeken naar de weg die God met ons wil gaan.

Mochten er nog mensen zijn die ook met ons deze avonden mee willen doen, dat kan, even een belletje met mij (Henk Palland) telefoon nummer 06-30303787

Dankdag, Avondmaal en Eeuwigheidszondag

Ja, in deze maand die alweer bijna achter ons ligt, hebben we deze bijzondere diensten met elkaar mogen vieren. In al deze diensten hebben we onze dankbaarheid mogen tonen. Ook dat binnen onze gemeente niemand is overleden. We mochten ook met elkaar aan tafel gaan en zo gedenken dat Jezus voor onze zonden is gestorven. Die weg moest gaan voor ons!! We mochten daar stil bij staan met Psalm 23

            De Heer is mijn Herder, mij zal niets ontbreken.

            Hij brengt mij naar groene weiden, laat me rusten aan het water.

            Hij geeft mij kracht en leidt mij langs veilige paden, zoals hij beloofd heeft.

            Al ga ik door een diepdonker dal, ik hoef geen gevaar te duchten,

            want u, Heer, bent bij me, uw staf en uw stok beschermen mij.

            Heer, U nodigt mij uit aan uw tafel, mijn tegenstanders moeten het aanzien;

            U zalft mijn hoofd met balsem, U vult mijn beker tot de rand.

            Uw goedheid, uw liefde ervaar ik, mijn leven lang,

            in uw huis mag ik wonen tot in lengte van dagen.

Wat is dat toch mooi om te weten dat we mogen wonen in Zijn huis tot in lengte van dagen.

Zondag 1 december: eerste advent

Het woord advent komt van het Latijnse woord “adventus”. Wat betekend: komst.

Tijdens de adventtijd mogen we naar de komst van onze Heiland (Heelmaker) Jezus Christus toeleven. Ik hoop dat ons dat weer mag verblijden.

We laten dat in de diensten weer symbolisch zien door het aansteken van de adventskaarsen.

Kerstnachtdienst

We kijken uit naar de viering van het kerstfeest wat begint met de traditionele kerstnachtdienst op dinsdag 24 december om 21:30 uur, waarin voorgaat Henk Zwart. Gevolgd door het zingen van kerstliederen buiten de kerk onder leiding van muziekvereniging  David uit Oosterwolde. Meestal wordt deze activiteit bijgewoond door heel veel inwoners van Kamperveen.

Oudejaarsavonddienst

Dinsdagavond 31 december om 19:30 uur is er de oudejaarsavonddienst ter afsluiting van 2019.

Restauratie dak van de Kerk

De officiële vergunning aanvraag ligt nu bij de gemeente kampen. We hopen begin 2020 te kunnen starten.

Vacature kerenraadslid

We doen een dringend beroep aan u allen om mee te denken en mee te werken om deze vacature te vervullen zodat de kerkenraad weer compleet is. Ook vragen we u allen hiervoor te willen bidden.

Nieuwsbrief

Ik heb in de laatste bezoeken bij mensen thuis vaak gehoord dat er geen nieuwsbrief meer beschikbaar is. Dat betekent geen papieren versie. Echter andere gezinsleden hebben de nieuwsbrieven maandelijks in de mailbox. Mijn vraag aan u is om de nieuwsbrief uit te printen en thuis op de tafel te leggen zodat de andere gezinsleden deze ook in kunnen zien.

Ik mag namens Hans, Peter en ik zelf u een gezegende decembermaand toewensen.

Henk Palland

Kerstnachtdienst:

’t Is wel wat aan de vroege kant om het een kerstnachtdienst te noemen. Half tien ’s avonds is nou niet bepaald midden in de nacht. Maar vooruit, het tijdstip is mede ingegeven door muziekvereniging ‘David’ die niet later op de avond dan half elf (22.30 h) in Zuideinde kan zijn. Maar goed, los van het tijdstip is het elk jaar weer een hoogtepunt bij de (vele) kerstvieringen die er zijn.

Op dinsdag 24 december is het dan weer zover. Een uur lang luisteren naar een meditatie en het zingen van bekende en minder bekende kerstliederen.  Medewerking aan de dienst wordt verleend door ‘Sound of Praise’ uit Kamperveen. Zij zingen een aantal liederen en begeleiden op de piano enkele kerstliederen. Het projectkoor staat o.l.v. Jannemieke van Ittersum. Zij verzorgt ook de pianobegeleiding bij de gemeentezang. Ellis van der Scheer zorgt voor muzikale ondersteuning met haar dwarsfluit. En natuurlijk verzorgt Evert Schoonhoven het orgelspel en hij zal de wat ‘klassiekere’ liederen begeleiden zoals “Stille nacht” en “ ’t Was nacht in Bethlems dreven”. Het wordt dus weer een Kamperveens onderonsje. Ikzelf hoop voor te gaan in deze dienst. Het thema van de overdenking luidt: “Gods PR-plan”.

Ook wel bijzonder om te vermelden is dat de lezing van het kerstevangelie wordt gedaan door onze burgemeester, Bort Koelewijn. We zijn blij dat hij heeft toegezegd om dit voor z’n rekening te nemen.

Na afloop van de dienst zingen we buiten nog een aantal kerstliederen. Ik vind dat zelf altijd een heel bijzonder gebeuren om met zoveel mensen buiten kerstliederen te zingen. Muzikale begeleiding vindt plaats door muziekvereniging ‘David’ uit Oosterwolde.

Zonder hulp van veel medewerkers lukt het ook ditmaal niet. Veel gebeurt achter de schermen, maar die ondersteuning is onontbeerlijk. Er wordt weer voor chocomel en glühwein gezorgd, natuurlijk is er een vuurkorf en niet te vergeten het vooraf klaar zetten van alle stoelen (en ook na afloop weer opruimen). De liederen die we tijdens de kerkdienst zingen (en ook de overige zaken) worden vertoond via de beamer. Als we buiten zingen is er een liederenblad (met dank aan Conny voor het kopiëren).

En natuurlijk mogen we het alleen verwachten van God. Hij zond z’n Zoon naar deze wereld, Hem komt alle eer toe. Uiteindelijk geldt dit ook tijdens en na de kerstnachtdienst.

Henk Zwart

Zingend naar de zondag:

Zaterdag 23 november mochten we in de kerk aan de Hogeweg zingend naar de zondag gaan. Reni en Elisa hebben deze avond verzorgd, samen met Compassion. We mochten samen zingen en luisteren naar mooie en indrukwekkende liederen en kijken en luisteren naar wat Reni en Elisa vertelden over hun reizen die ze mochten maken voor Compassion. Compassion mocht deze avond 2 nieuwe sponsoren voor kinderen verwelkomen en de collecteopbrengst die naar Compassion is overgemaakt was bijna € 280,00. Een fantastisch mooi resultaat en een waardevolle avond.

Concert:

Op zaterdag 7 december 2019 om 19.30 uur staat in Oldebroek een fantastisch concert gepland. De mannen van Greatly Blessed zullen dan optreden met projectkoor Togerther. Het thema van dit gezamenlijke concert is; WE BELIEVE. Wij hopen dat u hierbij aanwezig kunt zijn.

De toegang tot deze bijzondere avond is gratis.

Greatly Blessed is het enige Southern Gospel Men Choir in Europa, en trekt Nederland door om mensen te laten genieten en ook warm te maken voor deze muziek. Het doel is om het Evangelie van onze Heer Jezus Christus uit te dragen, en hiermee harten te mogen raken. Wie eenmaal kennis heeft gemaakt met deze gevarieerde muziekstroming zal hiervan gaan houden! Deze muziekstijl is geënt op vierstemmigheid en harmonie. Southern Gospel is in Amerika groot geworden door Bill Gaither, die veel muziek hiervoor heeft geschreven en nog steeds optreedt met de Gaither Vocal Band. De 11 mannen van Greatly Blessed laten u vanavond genieten van de gospel. Deze groep enthousiaste en bevlogen mannen zijn in 2012 bij elkaar gebracht, elk met hun eigen getuigenis en verbinding met de muziek. Als het gezelschap echter samen musiceert, gebeurt er iets bijzonders.

Projectkoor Together zingt zowel ballades als uptempo nummers in de traditie van de Amerikaanse gospelscene. Alweer voor het derde jaar trekt Together door het land met hun mooie sound.

Together zingt op deze avond enkele nummers welke door componist Tim Hermsen geschreven zijn, en wordt ondersteund door een combo en een blazersensemble.

Het thema komt niet alleen in uitdrukking in de liederen en door de muziek, maar wordt ook ondersteund in woord en beeld. Tijdens dit meeslepende concert kunt u d.m.v. een beamer, de teksten meelezen en meezingen.

Wij hopen op deze avond het evangelie te verspreiden met zang en muziek, om zo de Naam van Onze Here Jezus Christus groot te maken. Met het thema WE BELIEVE, willen wij ons geloof tot uitdrukking brengen tijdens dit concert.

Op zaterdag 7 december 2019, aanvang 19.30 uur, ontmoeten wij u graag in de Goede Herderkerk, van Asch van Wijcklaan 2, 8096AH in Oldebroek. De toegang is gratis, en de  kaarten zijn te reserveren via TrueTickets (www.truetickets.nl).

Meer informatie kunt u vinden op onze site: http://www.GreatlyBlessed.nl/ of op onze Facebook-pagina: https://www.facebook.com/GreatlyBlessed.nl

Voedselbank:

De inzameling voor de voedselbank heeft ook deze keer ook weer heel veel producten opgeleverd.

Het onderstaande berichtje kreeg ik weer toegestuurd.

                                                                                               Julia

 De inzameling van producten voor de voedselbank heeft

10 snoep / koek, 2 bloem, 6 pakken closetpapier, 2 p ovenschotel, 6 wasmiddel, 22 schoonmaakmiddel, 7 wasmiddel en 1 vaatwasmiddel opgebracht.

Namens de voedselbank heel hartelijk dank aan iedereen die dit mogelijk hebben gemaakt.

We zijn er blij mee.

Bijbels koken:

Deze maand mijn laatste Bijbels koken bijdrage. Ik hoop dat jullie het leuk vonden.

Witlof met rozijnen en olijven.

Oorspronkelijk een recept uit de tijd van de Bijbel. Deze ongewone combinatie is samengesteld uit 3 van de meeste voorkomende groeten uit het heilige land. Je zou er nu ook andere groenten bij kunnen gebruiken als bv andijvie, spinazie e.d.

6 stronkjes witlof

4 teentje knoflook

Olie om in te bakken

Een grote schep olijven

Ongeveer 100 gram rozijnen

1 blok kippenbouillon

Lepeltje kappertjes

  1. Laat de rozijnen wellen in warm water
  2. Pel de knoflook
  3. Snij de witlof in stukjes van ongeveer 1 cm
  4. Fruit in een braadpan de knoflook, haal ze daarna uit de pan en verwijder ze. Die zijn niet meer nodig.
  5. Voeg de witlof toe en bak die al omscheppend gedurende 5 minuten mee
  6. Voeg de opgeloste kippenbouillon (van eerst een half blok), de afgegoten rozijnen, de olijven en de kappertjes toe en laat het geheel nog 10 minuten doorkoken. Laat het wel sudderen.
  7. Proeven of het geheel nog iets meer zout kan hebben of dat het goed van smaak is. Nog niet, dan nog een stukje bouillonblok toevoegen.

Indonesië Project:

het jaar 2019 loopt ten einde en we willen graag in de december nieuwsbrief jullie namens alle kinderen en leiders van de panti “Cipta Pahlawan” hartelijk bedanken voor het meeleven en jullie regelmatige donaties.  Een compleet nieuwe panti, 3 kinderen doorstuderen aan de universiteit en nog veel veel meer, is allemaal door jullie steun en donatie’s mogelijk gemaakt….fantastisch!! 

Inmiddels hebben we een sociaal netwerk opgebouwd in Indonesië en wordt ons ook buiten de panti kring, om hulp gevraagd. Armoede werkt diep door in een mensenleven, dat hebben we (Helga en Peter) afgelopen juni ondervonden bij een bezoek aan de ouders van 3 van onze sponsorkinderen, Juni, Wati en Sri, in een afgelegen dorpje in Mamasa, midden sulawesi. ( 11 uur rijden!)                             

Ze zagen na jaren hun ouders, broers en zusjes weer terug, een hartverwarmend tafereel. Mama ibu Sonden (40 jaar) en papa Yulianus (64 jaar). Beiden werken ze op de sawa’s (rijstvelden) en fokken varkens (2 stuks)en hebben een moestuin voor eigen gebruik. Sonden weeft prachtige sarongs voor de verkoop. Ze wonen in een keurig houten huis met niks erin. Geen meubels, geen bedden, geen matrassen, geen keuken, geen badkamer. Electriciteit max.50watt, alleen beschikbaar tussen 18:00 en 06:00. Koken op een houtvuurtje, wassen in gemeenschappelijk badhokje 200mtr lopen. Maar in het dorpje is er grote onderlinge verbondenheid, zorg, hartelijkheid en gulheid wat voelt als een warme deken. Ouderenzorg problemen bestaan niet, natuurlijk komt opa/oma tot hun dood bij één van de kinderen wonen. We hebben ibu Sonden 2 zelf getimmerde tafeltjes en een 2pits gasstel + gasfles gegeven, waar ze dolblij mee was. Gasstel staat nu werkeloos vanwege geen geld voor gas. Pak (=meneer) Yulianus was bijzonder blij zijn dochters weer te zien, want hij is ziek, heeft longproblemen en kan niet meer werken. Hij beseft dat dit wellicht de laatste keer was! Na 5 fantastische dagen terug naar Makassar…. moeilijk afscheid.  

Ibu Sonden belde vorige week dat pak Yulianus is opgenomen in het dichtstbijzijnde ziekenhuis vanwege ernstige benauwdheid. Hij ligt al ruim een week aan de zuurstof en we vrezen voor zijn leven. Er doemen direct extra kosten op voor ibu Sonden, ziekenhuis, medicijnen, niet kunnen werken enz. In Indonesische ziekenhuizen wordt alleen medische zorg verleend. Eten en drinken, wassen enz. wordt door de naaste familie verzorgd, die hele dagen aanwezig is. Inmiddels leent ibu Sonden geld bij familie. Als pak Yulianus komt te overlijden doemen nog veel meer kosten op, begrafenis, transport heen en terug pantikinderen.! Armoede geeft mensen diepe zorgen die doorwerken in hun hele bestaan. Voor ons “gewone” dingen zijn voor hen grote obstakels die vaak de rest van hun leven bepalen. Bid en werk!! 

Daarom ondersteunen we Sonden en Yulianus van harte en hebben inmiddels 250 euro aan haar geschonken voor de komende maand!  We hopen op jullie steun!

Namens heel veel Indonesische mensen en kinderen : bedankt, gezegende kerstdagen, alle goeds en Gods zegen gewenst in 2020…!!

Peter en Catharina  en Helga.   Dorkas voedselactie:

Bijna 600 voedselpakketten voor allerarmsten in Oost-Europa

In de week rond dankdag vond de jaarlijkse (landelijke) voedselactie van Dorcas plaats, bedoeld voor de allerarmsten in Oost-Europa. Ook in vijf supermarkten in Kampen en IJsselmuiden werden levensmiddelen ingezameld. Het gaat dan om zaken als blikgroenten, rijst, suiker, limonadesiroop en olie.

In totaal werden er in Kampen en IJsselmuiden bijna 600 voedselpakketten ingezameld, een lichte stijging vergeleken met vorig jaar. Ook werden giften ingezameld voor de transportkosten en voor voedselzekerheidsprojecten voor de toekomst. De opbrengst hiervan is nog niet bekend.

Dank aan alle gevers en vrijwilligers! De meeste van deze voedselpakketten zullen nog voor kerst worden getransporteerd naar Oost-Europese landen als Moldavië, Albanië, Roemenië en Oekraïne.

(voor meer informatie: Willy van Dijk, wvandijk-dorcas@outlook.com, tel. 0527 864632)

Alzheimer trefpunt:

Op maandag 2 december wordt in Kampen weer een avond gehouden van het Alzheimer Trefpunt. In deze ‘feestmaand’ is gekozen voor een gezellige avond met vergeten voorwerpen, oude liedjes en lekkere hapjes van vroeger. Deze avond is speciaal bedoeld voor mensen met dementie en hun naasten.

De avond is vrij toegankelijk voor mensen met dementie, hun partners, familieleden en zorgverleners.

De avond wordt gehouden in restaurant ‘Ma Greet’, Burgwal 45 in Kampen (in Woonzorgcentrum Margaretha). De inloop is vanaf 19.00 uur. Het programma begint om 19.30 uur. De entree en koffie/thee zijn gratis. Er is een collectebus voor vrijwillige bijdragen voor de organisatie van deze avonden.

Voor meer informatie: Stichting Alzheimer Trefpunt Kampen/Zwartewaterland, tel. 038 4691500, of e-mail kampen-zwartewaterland@alzheimertrefpunt.nl.

Kopij:

De kopij voor de volgende nieuwsbrief, t/m dinsdag 31 december 2019 in te leveren,

bij Conny Fikse, Zuideinderhof 11 of hansenconnyfikse@gmail.com