Nieuwsbrief 75 – juli 2022

Het leven is niet bedoeld om gecompliceerd te zijn. Jezus stierf niet opdat wij een gecompliceerd, gefrustreerd en ellendig leven zouden leiden. Johannes 10:10 zegt dat Hij voor ons is gestorven zodat we leven zouden hebben en overvloed. Op het moment dat alles gecompliceerd wordt, steelt het de vreugde. We moeten leren hoe we ophouden om te stressen en stoppen om een buitensporig drukke levensstijl erop na te houden.

De tegenovergestelde levensstijl is er één van eenvoud. Eenvoud betekent “alleen, bestaande uit één ding, onvermengd.” God heeft mij aangepakt om een eenvoudiger leven te leven. Hij heeft mij laten zien dat de enige manier om dit te doen is om enkel en alleen bezig te zijn met “één ding.”

God wil dat het bij ons over Hem gaat. Hij vertelt ons in Zijn Woord dat we zijn koninkrijk niet erven zullen als we niet heel eenvoudig, als een klein kind, bij Hem komen en zeggen: “ik geloof.”

Dat klinkt bijna te eenvoudig, en misschien wil je het moeilijker maken … maar doe dat niet! Gods plan voor jou is eenvoudig. Het mag voor je verstand niet logisch zijn, maar er is niets gecompliceerd bij God. Hij wil niet dat het voor jou te gecompliceerd is. Kom vandaag naar Hem, en zeg, “Ik geloof.” Maak Hem jouw “Ene ding”

Kort gebed: God, ik geloof in U. Ik wil niet leven belast met moeilijkheden. Dus vandaag zoek ik een leven van eenvoud door U mijn “Ene ding” te maken waar ik naar verlang. Leid mij in Uw eenvoudige plan voor mij. Amen

Joyce Meijer

Zingend naar de zondag:

Van de kerkenraad:

Beste broers en zussen,

Bij de diensten:

Fijn dat we deze maand met het pinksterfeest mochten starten. dhr. Franken sprak over het wonder van Pinksteren waarbij de Heilige Geest over ons uitgestort is. En dat de Heilige Geest vandaag de dag nog steeds werkt en er voor zorgt dat het koninkrijk van God nog steeds groter wordt.

De week er na een mooie E-meeting met een prachtige getuigenis en muzikale begeleiding van dhr. Meijer. We kregen van dhr. Kisteman een mooie uitleg, waar hij stoelen bij gebruikte om het uit te beelden, over hoe God naar ons kijkt.

Dhr. Halsema vertelde over het ratelachtige slot van het Johannes evangelie.

Helaas kon ds. J. Bruin niet voorgaan. Maar deze dienst is opgevangen door leden van onze gemeente. Wat fijn dat jullie dat zo opgepakt hebben. Wat een mooi verhaal oven een glas water.

Deze diensten staan allemaal op www.kerkdienstgemist.nl dus was je er niet bij en ben je nieuwsgierig geworden zijn ze nog steeds te beluisteren.

Ook de komende maand staan er weer mooie diensten op de planning. Zo mogen we 3 juli weer een openluchtdienst houden. dhr. van Veen zal ons meenemen in het thema: Hoe God mensen verandert. Van moeten naar ontmoeten. Kithara zal voor ons komen spelen en Highway Worship zal de samenzang begeleiden. Het beloofd een mooie avond te worden.

Wel en wee:

We zijn dankbaar dat een lid van onze gemeente ingeroosterd is voor de operatie waar hij al zo lang op wacht.

Van een oud lid kregen we minder goed nieuws. Hij heeft ernstige gezondheid problemen en wordt 5 juli opgenomen voor onderzoek in het ziekenhuis.

We wensen hen allebei kracht en vertrouwen toe. Maar ook een goede afloop en voorspoedig herstel.

Ook zijn 2 leden van onze gemeente op dit moment nog in de Panty in Indonesië. Ze luisteren trouw naar onze diensten waar meestal enkele kinderen van de panty bij zijn. Wat fijn dat ze daar zoveel liefde en vertrouwen kunnen geven aan deze kinderen. Ik hoop dat het gelukt is om alle namen uit het hoofd te leren want na 2 jaar corona waren er veel nieuwe gezichten in de Panty. Verderop in deze nieuwsbrief zijn er al wat verhalen van ze te lezen.

Met broedergroet, vrede en vertrouwen,

Ouderling Hans Fikse

Zingend naar de Zondag:

Zaterdag 9 juli zal er in de kerk aan de Hogeweg, na 2 jaar niets te hebben kunnen organiseren, weer een zingend naar de zondag avond zijn. We gaan echt zingend de zondag tegemoet met veel zang en samenzang. We zien ernaar uit! En we hopen dat u allemaal komt om met ons mee te zingen.

Indonesië project:

Dinsdag 14 juni 2022, tijd voor een bericht uit tropisch Indonesië. Onze aankomst op de panti was hartverwarmend, de kinderen zijn heel blij met onze komst en de extra activiteiten die dat met zich meebrengt. Ze hebben hard gewerkt om het gastenhuis klaar te krijgen en dat is gelukt. 30 meter van het hoofdgebouw is nu een mooi “rumah tamu” gebouwd met 3 slaapkamers. De nieuwe panti is zo’n 25 km buiten de grote stad Makassar en het is heerlijk rustig tussen de palmbomen en groentenkwekerijen.  Nadeel is wel dat alles ver weg is. Er zijn 40 kinderen op de panti, hoofdzakelijk tussen 10 en 15 jaar. Dingen zijn goed geregeld op de panti en de kinderen wonen hier graag en de onderlinge sfeer is prettig. Ze kweken hun eigen groenten en vlees en de overschotten worden verkocht. Zondag zijn we met 2 busjes vol naar de kerk geweest in Makassar, een pinkstergemeente die onderdeel is van de vereniging waar de panti ook onder valt. Voor ons was de preek in het Engels en goed te volgen. Wij en alle Nederlandse sponsors werden speciaal bedankt.  De jongelui spelen en zingen super enthousiast en vooral heeeeel hard, maar dat past in de Indonesische cultuur. We hebben al een keer op fruit getrakteerd (is relatief duur hier) mango, papaya en watermeloen, daar smullen ze van.  Gisteren een creatieve middag gehad. Vooraf kopen we dan papier, karton, kleurstiften, lijm , decoratieve dingen , scharen , touw , stickers, plakband, verf, pencelen, puntenslijpers, gum, prikkelateur enz. genoeg voor allemaal.  Verrassend om de persoonlijke talenten te zien van de kids. Jong en oud doen er aan mee. Onze 1e gast “Levi” is er ook al hem hebben we (“Indo”) gesponsord vanaf de 1e panti (2012) hij is inmiddels 1e monteur bij een drinkwater leverancier. Hij verdient 2,5 miljoen rupiah per maand (165 euro) en dat is een middenklasse salaris hier. Hij heeft 2 weken vakantie per jaar en is 1 week bij zijn ouders geweest en 1 week bij ons, bij zijn “Nederlandse ouders“. Het jongste kind hier is “Gian”, hij is 4 jaar en als hij je aankijkt verdrink je in zijn grote ogen. In het begin was hij bang voor ons, maar is inmiddels ontdooit en zit op schoot en geniet van het stukje ouderwarmte wat we hem kunnen geven. Zijn schilder – en tekenstukken zijn ongelooflijk, zie foto’s. Een warme tropische groet voor jullie allemaal vanuit Makassar-Sulawesie-Indonesië. 

Makassar, 27 juni 2022, Graag vertellen we nog een keer over de panti, het weeshuis in Makassar. Vaak krijgen we de vraag waarom de kinderen niet bij hun ouders wonen, wat veel beter zou zijn. In 1e instantie is dat zo, echter de Indonesische wereld is niet te vergelijken met de Nederlandse. Er wonen hier nog ongelooflijk veel arme mensen en dan bedoel ik mensen die dicht op elkaar in krotten wonen, waarvan de kinderen “MOETEN” bedelen vanaf baby zijn!!  Moeder met baby zit langs de weg en later vanaf 4 jaar lopen die kindjes zelf tussen het drukke verkeer om tissue’s te verkopen aan automobilisten. Op het platteland moeten de kinderen vanaf de lagere school gelijk aan het werk. Dat is dagelijkse realiteit hier in Makassar en overal in Indonesië.  Je hebt de schatrijken 2%, de rijken 10% een middengroep niet rijk niet arm 30%, de rest 58 % is arm of straatarm. Er leven ongeveer 240 miljoen mensen in Indonesië!!  Via de kerken worden kinderen in panti’s geplaatst, omdat de kerkwerkers zien dat het kind anders weinig kans heeft in het leven of de huidige levensomstandigheden zijn heel slecht. De panti’s worden onderhouden door de kerken, persoonlijke giften en buitenlandse sponsors. Op de panti Cipta generasi baru hebben de 40 kinderen het goed en worden voorbereid op een kansrijke toekomst. Later onderhouden de kinderen ook hun ouders als die oud zijn, dat is hier heel gewoon.  – De afgelopen 4 weken zijn de kinderen al aardig eigen geworden met die “gekke” Nederlanders, die heel anders doen dan volwassen Indonesiërs.  We hebben hen gevraagd wat ze vooral nodig hebben. Inmiddels durven ze dat tegen ons te zeggen: ondergoed, kam en haarborstel, zaklamp, lamineren van hun diploma, haarclips, bodylotion, kledinghangers, fineliners. Nu we ter plekke zijn blijkt dat de school voor voortgezet onderwijs goed en veilig te bereiken is per fiets, ca 8 km . Nu worden de kinderen gehaald en gebracht en vaak moeten ze lopen. Fietsen is in Indonesië in opkomst, maar 99% van de volwassenen koopt nu nog een brommer/scooter. Het lijkt ons een goed idee om 8 fietsen te sponsoren!!  Besparing benzine, gezond voor de kinderen, maar ook goed voorbeeld voor alle Indonesiërs, om te zien hoe leuk en fijn en schoon fietsen is.  We hebben div. zaken bezocht in Makassar, één daarvan heeft een nederlands model fiets, met dichte kettingkast en verder geen poespas. Na onderhandelen hebben we een prijs afgesproken van 1,7 miljoen Ind.rupiah. Dat is 110 euro… mooi prijsje, maar de bodem van de algemene pot komt in zicht.  Als je dit een mooi doel vindt zijn je steun en eventuele suggesties heel erg welkom. Trouwens, de meeste kinderen kunnen niet fietsen, maar zijn wel dolenthousiast, dus dat wordt nog een hele klus als de nieuwe fietsen over 2 dagen worden bezorgd… naast een fiets hollen met een wiebelend kind erop,  is een hele klus in de tropen!!   

Kopij:

De kopij voor de volgende nieuwsbrief, t/m zondag 31 juli 2022 in te leveren, bij Conny Fikse.