Nieuwsbrief 76 – augustus 2022

Wat de Bijbel zegt over vakantie

Yes! Weken naar uitgekeken! Op vakantie! Spaanse zon, aan het strand in Zoutelande, of toch op de camping in Frankrijk? Of blijf je lekker thuis? Heel veel plezier alvast, geniet ervan! Tot rust komen, tijd voor elkaar hebben en alles even lekker de boel laten. Wat zegt de Bijbel eigenlijk over vakantie? Nou, helemaal niets dus! Vakantie bestond toentertijd tenslotte nog niet. Maar de Bijbel zegt wel iets over rust houden. En veel ook! Lees mee, misschien vind je hierin nog wat tips voor tijdens je vakantie 

Rust wát uit

“Ook zag ik dat het harde werken en zwoegen van de mensen alleen maar anderen jaloers maakt. Ook dat is maar lucht en iets teleurstellends. Het is wel waar dat je een dwaas bent als je je armen over elkaar slaat en niets doet, want dan verhonger je door je eigen luiheid. Maar toch is een beetje rust beter dan veel gezwoeg en veel teleurstellingen.” (Prediker 4:4-6, BasisBijbel)

Niets doen is ook niet echt wat. Alleen maar luieren en achterover hangen. Maar altijd aan het werk zijn, daar worden volgens Prediker anderen alleen maar jaloers van. Het is alleen maar lucht en iets teleurstellends. Oftewel: het brengt je niets, het maakt je niet gelukkig! Een beetje rust kan absoluut geen kwaad. Dat vertelde Jezus ook aan zijn volgelingen:

“De twaalf leerlingen kwamen weer bij Jezus terug. Ze vertelden Hem alles wat ze hadden
gedaan en gezegd. Hij zei tegen hen: ‘Kom met Mij mee naar een eenzame plek en rust een beetje uit’.”
(Markus 6:31, BasisBijbel)

Jezus en de discipelen zijn druk geweest met preken, onderwijzen, werken. Er is nog genoeg werk te doen, maar Jezus vertelt hen: ‘Rust een beetje uit’. Hij stuurt ze niet op vakantie of iets dergelijks. Nee, Hij neemt ze mee naar een rustige plek om even tot rust te komen en nieuwe kracht op te doen. Opvallend is dat Jezus zegt: rust wat uit. Oftewel: rust met mate. Altijd vakantie vieren is ook niet goed. De gewone taken moeten straks ook weer gewoon worden opgepakt. De rust is vooral bedoeld om daarna weer met nieuwe energie en kracht aan de gang te kunnen. Rusten om toegerust te worden, voor de taak die God je heeft gegeven.

Je mág rusten en ervan genieten!   

Er is absoluut niets mis met hard werken. Maar er is ook zeker niets mis met een beetje rust. Geniet ervan! Zoals we net in het voorbeeld al zagen met Jezus, gééft Hij je ook die rust. Hij gunt het je van harte en weet dat jij en ik het allemaal nodig hebben. Jezus rustte zelf tenslotte ook weleens uit. En God ook, daaraan hebben wij de zondag als rustdag te danken. Prediker schrijft ook over het genieten (tijdens je vakantie):

“Geniet dus maar van je eten en drinken en wees vrolijk. Want dan doe je wat God heeft bedoeld. Trek mooie kleren aan en verzorg je goed. Geniet van het leven, samen met de vrouw van wie je houdt. Geniet alle dagen van het zinloze leven dat God je heeft gegeven onder de zon. Want dat is je enige beloning voor al je gezwoeg onder de zon.” (Prediker 9:7-9, BasisBijbel)

Lekkere paella, een dagje in je hangmat, genieten van je gezin en de rust. Iets compleet zinloos. Doe het! God heeft het je gegeven, het is je beloning voor je harde werken! Geniet ervan!

En als je geen rust kunt vinden?

Ben je misschien over je grenzen gegaan, of voel je teveel druk van binnen of buitenaf? Is de rust ver te zoeken? Ook dan is Hij er voor je.

Kom naar Mij als je moe bent. Kom naar Mij als je gebogen gaat onder het gewicht van  je problemen! Ik zal je rust geven. Doe wat Ik je zeg. Leer van Mij. Want ik ben vriendelijk en geduldig en bescheiden. Daarom zul je bij Mij innerlijke rust vinden. Want wat Ik je te te doen zal geven, is niet te moeilijk of te zwaar voor je’.” (Matteüs 11:28-30, BasisBijbel)

God kent jou van binnen en van buiten. Hij weet het als je geen rust kunt vinden en waarom. Je mag Hem om hulp vragen om dat wel te vinden, bij Hem! Dus ook op vakantie: neem Hem mee, dan vind je pas echt rust.

Aan de slag!

De vakantie: het vliegt zo weer voorbij. Hoe ga jij echt tot rust komen in je vakantie? En hoe ga jij ervan genieten? Maak eens een lijstje met dingen waar je echt naar uitkijkt en van gaat genieten en een lijstje met dingen waar je van gaat uitrusten. Misschien is dit wel hetzelfde lijstje. Zo haal je nog meer uit je vakantie: rust en genot, precies datgene wat God ook jou gunt!

Een hele fijne vakantie gewenst!

Bron: zijlacht.nl

E-meeting:

Van de kerkenraad:

Beste broers en zussen,

De vakantieperiode staat voor de deur. Misschien gaan jullie er nog op uit, misschien blijf je thuis, maar toch is het voor velen een moment van rust nemen. Even een pas op de plaats.

Bij de diensten

Wat zijn we op de eerste zondag van juli weer fijn aan de maand begonnen, ’s morgens met dhr. J. Kanis uit Kampen die ons flink aan het denken heeft gezet over de kracht van het gebed. Gevolgd door een zeer goed bezochte openluchtdienst ’s avonds met Joshi van Veen uit Goes. We hadden de oude stoelen van de gemeenschapsruimte uit de Koldewijn Schoele erbij gehaald zodat de nieuwe stoelen van de kerk binnen konden blijven. Maar uiteindelijk hebben we alle stoelen uit de kerk moeten halen zodat iedereen kon zitten. Alles bij elkaar zo’n 165 stoelen! En dan de stress van te voren, wel regen of geen regen. Wel buiten opbouwen of niet buiten opbouwen. Toch om 16:00 uur besloten om buiten op te bouwen. We hadden voor de zekerheid 6 grote party tenten van de groenteboer klaar staan maar die bleken gelukkig niet nodig. Zowel Kithara als Highway Worship konden alle apparatuur buiten opbouwen. De spreker was ook erg inspirerend, de muziek was erg mooi en we hadden mooie warme gesprekken na de dienst onder het genot van een bakkie koffie. Wat een waardevolle dag!

Met de afkondigingen  in de ochtenddienst had ik aan gegeven dat we voor de week erop door uitval nog geen predikant hadden. Nu was de moeder van Joshi ook aanwezig en zij blijkt voorganger te zijn en in Wezep te wonen. Je hoeft niet te raden wie er de tweede zondag bij ons op de kansel stond. Juist… mevr. dr. A. Sneller-Vrolijk. Fijn dat ze deze dienst kon opvangen en we hopen dat het niet bij deze ene keer blijft.

Op 17 juli weer een bekend gezicht op de kansel namelijk da. M. Sijtsma-van Oeveren uit Kampen. Wat fijn om vertrouwen in Jezus te mogen hebben. En dat al is ons leven nog zo donker, je nog steeds het echte geluk kan vinden. Bedankt voor deze mooie bemoediging.

De laatste 2 zondagen hadden we ook 2 nieuwe gezichten op de kansel. Namelijk ds. T. Venderbos en ds. T. Veenstra. We zijn dankbaar als gemeente zonder vaste voorganger dat u bij ons komt en hopen u beide vaker te zien.

Wat een mooie maand was dat toch weer. Heeft u ook al weer zin in de volgende? Ik wel 😊. Pastor P. Glas doet de aftrap. Zien we u dan ook….?

Alle diensten staan op www.kerkdienstgemist.nl dus was je er niet bij en ben je nieuwsgierig geworden zijn ze nog steeds te beluisteren.

Berichtje van Ronald Mc Donaldhuis

We hebben onlangs een collecte gehouden voor het Ronald Mc Donald huis in Zwolle. Dit was de eerste keer dat we voor hen collecteerden.

We kregen van hen een berichtje dat ik met jullie wil delen.

Het Ronald Mc Donaldhuis Zwolle biedt al 19 jaar een gastvrij onderkomen aan ouders, broertjes en zusjes van kinderen die zijn opgenomen in Isala. Zowel in het huis als in de huiskamers (in Isala en in het Medisch Spectrum Twente) worden ouders ondersteund door onze ruim 170 enthousiaste vrijwilligers. Uw bijdrage maakt het mogelijk dat wij de gezinnen bij elkaar kunnen laten zijn in moeilijke en soms ook zware tijden. Daarom willen we u heel hartelijk bedanken voor uw donatie. Mede dankzij deze donatie kunnen het Ronald Mc Donald Huis en de huiskamers bestaan.

Dan rest mij nog iedereen een fijne vakantie toe te wensen. Voor degenen die weggaan een veilige reis en we hopen jullie uitgerust weer terug te zien.

Met broedergroet, vrede en vertrouwen,

Ouderling Hans Fikse

Stuur eens een kaartje:

Wie stuurt er wel eens een kaartje? Zomaar, ter bemoediging of een beterschapsgroet? Het wordt vaak zo enorm gewaardeerd. U kent vast wel iemand in uw familie, kennissenkring of in uw buurt die zo’n bemoediging kan gebruiken.

New Wine 2022:

Zoals de meesten van jullie wel weten zijn wij dit jaar weer naar New Wine geweest. Wat was het weer bijzonder om mee te mogen maken. Graag wil ik hier iets van delen.

Het thema dit jaar was United, wat eenheid betekend. De grote lijnen waren dan ook dat we 1 lichaam zijn met ons allen. En dat als 1 lid lijd, dat we allemaal mee zouden moeten lijden. Het raakte me dan ook best wel dat we dat toch vaak niet doen. Dat leed van verder weg ons soms niet meer lijkt te raken. Op het podium stond een mevrouw haar verhaal te delen en ze wilde iets uitleggen over naasten liefde. Zij moest ontzettend veel moeite doen om überhaupt haar verhaal bij ons te kunnen komen vertellen. Een heleboel geregel om een bezoekersvisum te krijgen, ze moet daarvoor een uitnodiging voor haar spreekbeurt laten zien, bewijzen dat ze geld heeft, bewijzen dat ze onderdak heeft, ze is daar ongeveer een half jaar mee bezig geweest. Raar eigenlijk hè? Want als wij naar haar land op vakantie gaan, dan kopen we een ticket en dan gaan we…

Ze vertelde dat we naar onze vervolgde naasten toe een verantwoording hebben. De cijfers die ze deelde, daar schrok ik best wel van. Onze overheid geeft heel veel geld uit aan hulp bij oorlogen. Maar er gaat ontzettend veel meer geld naar hulp d.m.v. wapens, dan dat er geld gestopt wordt in vredemissies. Ergens is dat vreemd toch? Wat we daar dan zelf aan kunnen doen is natuurlijk lastig, maar het is wel ons belastinggeld dat op die manier besteed word, toch wel iets om over na te denken.

In zo’n week hebben we ’s ochtends een dienst en ’s avonds een dienst. In de middag kan je allerlei seminars/lezingen volgen. Je kiest buiten de diensten om naar de dingen die jouw persoonlijke interesse hebben. En wil je gewoon bij je caravan/tent gaan zitten dan doe je dat. Dat is zo mooi… je bent met zovelen, maar je kan en mag gewoon zijn wie je bent, het saamhorigheidsgevoel is zo hoog.

Wij staan daar altijd met een groep, voor ons bekende, mensen. En na de diensten kletsen we als groep vaak even na. Mooi om zo ook weer dingen te kunnen delen.

Onze zoon was ook weer met ons mee. Hij heeft op New Wine in de voorgaande jaren jeugd ontmoet en vind het geweldig om hen weer terug te zien en tijd met hem door te brengen. Hij stond dit jaar met zijn tent niet bij onze caravan, maar op het terrein waar hun diensten plaats vinden. En wat is het toch mooi om te horen wat voor bijzondere dingen ze meemaken. Hoe ze elkaar in hun waarde laten, het niet raar vinden als iemand wat ervaart wat een ander nog niet kent. Hoe ze elkaar bemoedigen en voor elkaar bidden. Hoe de Heilige Geest jeugd heeft aangeraakt. Echt zó ontzettend bijzonder.

Vanmorgen (zondag 31 juli) ging in onze eigen kerk de dienst over het werk van de Heilige Geest. En ik vond een voorbeeld dat wij van de week in een dienst kregen hier zo mooi bij passen, dat ik die hier wil delen. Een appelboom draagt appels/vruchten. Maar hoeveel van die appels eet de appelboom zelf?? Niet 1 toch? Zo mogen wij een voorbeeld nemen aan die appelboom. We hebben de vruchten van de Geest gekregen. (Liefde, blijdschap, vrede, lankmoedigheid, vriendelijkheid, goedheid, trouw, zachtmoedigheid, zelfbeheersing). We mogen deze vruchten gebruiken, maar het is vooral belangrijk dat we ervan delen. Dat andere mensen er nieuwsgierig naar worden. Dat we op die manier het evangelie mogen uitdragen.

Dit is maar een kleine greep uit de dingen die we meegemaakt hebben. Mocht je meer willen weten of ben je nieuwsgierig wat New Wine is en waar het voor staat. Spreek 1 van ons gerust eens aan. We geven graag uitleg.

Indonesië project:

We zijn weer thuis na 6 weken panti in Makassar. Na 3 jaar konden we de kinderen weer lijfelijk ontmoeten. Wij zijn de enige sponsors die jaarlijks een periode echt bij hen wonen en hun “panti”-leven delen. Dat is bijzonder voor hen en voor ons. We worden 5 weken op handen gedragen en wij geven 5 weken persoonlijke aandacht en liefde terug. Ook voor de leiding is ons verblijf een welkome afleiding in hun dagelijkse leven en de samenwerking is perfect. We hebben 25 (nieuwe) kinderen leren kennen, hun namen, hun rugzakje en hun idealen. Dat ze dit vertrouwelijk kunnen delen is voor hen heel belangrijk en wij koesteren dat vertrouwen.

We hebben ervaren dat de kinderen zeer gemotiveerd studeren met als drijfveer: later niet in armoede hoeven leven en ouders kunnen verzorgen als ze oud zijn!

Inmiddels is de 1e student met hulp van NL sponsor na 4 jaar afgestudeerd “ICT” en 8 andere studenten studeren nog aan de universiteit, mogelijk gemaakt door NL sponsors!!

Dankzij jullie steun hebben we ook heel veel praktische hulp kunnen bieden, hieronder de hele lijst:

– div. reiskosten moeders naar kind op de panti of kind naar ouders op platteland

– keuken materiaal: bekers, borden, bestek, pannen, snijmessen, snijplanken, ophangrekken, rijstcookers, div. schoonmaakmiddelen, emmers, afvalbakken, matjes, plastic opbergbakken

– div. creatieve materialen: verf, viltstift, papier, karton, lijm, potloden, pennen, punteslijpers, plakband,     kwasten, stickers, nagellak, haarborstel, nagelknippers, vilt, touw

– benzine voor transport boodschappen, zwemmen

– kleding, pyjama’s, ondergoed, schoenen, schooluniformen, gymnastiekkleding, slippers

– gereedschappen: hakbijl, hamer, beitels, schuurpapier, boren, smeermiddel, pvc afvoerpijp, rvs afvoerput

– 2x zwemmen met 50 personen, toegang, lunch

– 8 nieuwe fietsen, pomp, sloten

– 1 nieuwe fiets mee naar huis van sponsorkind + extra transportkosten

– studietour einde schooljaar

– afbetaling lening bouw gastenhuis 650 euro.

– medicijnen

– tegellijm, voegsel, kit, tegelgereedschap

– div. keren fruit voor 50 personen

– ventilator voor blinde masseur + schoolgeld + handdoeken

– nieuwe koel-vriescombinatie

– 5 nieuwe gaskomfoor + nieuwe gasslangen

– kippenragout maaltijd voor 60 personen, 10 kippen, 10 fles saus tiram

Een indrukwekkende lijst waar leiding en kids heel erg dankbaar voor zijn….. bedankt sponsors!! Zoals altijd kunnen jullie zien dat je geld 1 op 1 naar het doel gaat waarvoor het is bestemd. Heel direct maken jullie het verschil voor een kind tussen armoede of straks een fatsoenlijk loon. Daar doen we het voor, inmiddels alweer 10 jaar. We zijn dankbaar en voelen ons gezegend. Bedankt voor jullie trouwe steun en ga er vooral mee door!! Tuhan memberkati!!

Vakantie kleurplaat:

Kopij:

De kopij voor de volgende nieuwsbrief, t/m zondag 28 augustus 2022 in te leveren, bij Conny Fikse.