Nieuwsbrief 79 november 2022

Gastvrijheid

Op zekere dag kwam Elisa door Sunem. Daar woonde een voorname vrouw die hem dringend uitnodigde om te komen eten. Van toen af aan ging hij elke keer als hij langs Sunem kwam bij haar eten.

2 Koningen 4:8

De vrouw uit Sunem. Ze doet denken aan Lydia de purperverkoopster, die in Filippi haar huis openstelde voor Paulus en zijn volgelingen.

Deze vrouw deed min of meer hetzelfde. De profeet Elisa had bij haar een eigen kamer.

We weten niet hoe ze heet. De Bijbel noemt haar de Sunamitische, naar de plaats waar ze woonde, in het noorden van Israël. Ze was een welgestelde, rijke vrouw die met haar man een goedlopend boerenbedrijf runde. Haar man was kennelijk veel ouder dan zij. Maar samen hadden ze het goed. Ze konden zich de nodige luxe veroorloven. Kinderen hadden ze niet.

Elisa kwam nogal eens in dat dorp, waarschijnlijk wanneer hij op doorreis was naar Abel Mehola, de woonplaats van zijn familie. Zo moet hij de vrouw ontmoet hebben. Ze wist blijkbaar wie hij was. Voor haar was Elisa een man van God.

Het is bijzonder om te lezen hoe zij er alles aan heeft gedaan om hem uit te nodigen.

Er staat dat zij Elisa dringend uitnodigde om bij hen te komen eten. De vrouw zei tegen haar man: ‘Die Godsman die telkens bij ons op bezoek komt, is beslist heilig.’

De houding van Lydia en deze Sunamitische heeft alles met hun geloof te maken. Ze eerden een voorganger. Daar is niets verkeerds aan. Ook zo kun je een bijdrage leveren aan Gods Koninkrijk.

Jezus roept ons echter op om allemaal gastvrij te zijn. Niet alleen voor voorgangers, voor iedereen! Wie een vreemdeling in huis opneemt, bewijst Christus Zelf een dienst.

Ze zeggen weleens dat je toch altijd goed moet opletten. Ook daar is niets verkeerds aan. Mensen kunnen misbruik van je maken. Maar vergeet ook dit niet: Er zijn mensen die zonder dat zij het wisten onderdak boden aan engelen (Hebreeën 13:2).

Ds. A. v.d. Veer

Van de kerkenraad:

Beste broers en zussen,

Bij de diensten:

We mochten samen weer genieten van mooie inspirerende diensten afgelopen maand. Ondanks dat de kachel een graadje kouder staat blijft het warm in de kerk en voel ik me er altijd op mijn gemak.

Wat fijn dat we zo gemeente kunnen zijn in de naam van Jezus.

Ook de komende maand hebben we weer allerlei bijzondere diensten om naar uit te zien.

Dankdag bijvoorbeeld en het Heilig Avondmaal. Maar laten we niet vergeten dat we deze maand ook alweer de 1ste adventszondag mogen vieren. Wat fijn dat we deze diensten samen mogen vieren.

Wat een prestatie!:

We hebben Evert gefeliciteerd omdat hij al weer 67 jaar onze vaste organist is.

Ik ben eens even gaan zoeken op de definitie organist en kwam het volgende tegen:

Organist

1) Beroep 2) Bespeler van een orgel 3) Deel van een popgroep 4) Dier 5) Kerkelijk beroep 6) Kerkelijke toetsenist 7) Kerkmuzikant 8) Musicus 9) Muzikant 10) Orgelbespeler 11) Orgelspeler 12) Vogel
Gevonden op https://www.mijnwoordenboek.nl/puzzelwoordenboek/Organist/1

Daar stonden een aantal dingen tussen die ik wel wist, maar ik keek vooral van de laatste op… een vogel?

Dus ook daar maar even op gezocht en kwam tegen een geelkeelorganist:

Wat een mooi diertje! En wat een mooie naam voor een vogel. Ben heel benieuwd of Evert dit ook wist of wel eens opgezocht heeft. Ik heb in ieder geval weer wat geleerd.

Maar naast deze info; wat een geweldige prestatie!

We hopen nog lang te genieten van je orgelspel Evert.

Voedselbank:

Aankomende week staan er weer kratten klaar in de kerk om spullen in te doen voor de voedselbank. In deze dure tijd waarbij energie en brandstof prijzen door het dak gaan hebben veel mensen het erg zwaar. Ze kunnen financieel de maand niet meer rond zetten. Daarom doen we met dankdag altijd mee met de actie van de voedselbank. Ook de zondag na dankdag zullen de kratten nog in de kerk staan. Er wordt deze keer gevraagd om pannenkoekenmix en wasmiddel, maar ook andere houdbare goederen zijn altijd welkom. Kunt u nog wat missen?

Dankbaar:

We zijn dankbaar voor het herstel van Henk Palland, revalidatie blijft nog een poosje onderdeel van zijn leven maar Henk is weer lekker thuis. We hebben samen veel voor ze gebeden en meegeleefd en dat hebben ze voelbaar gemerkt.

De Rank in Kampen:

Vanuit christelijke boekhandel de Rank kregen we een verzoek; Middels deze brief willen we u enthousiast maken over onze winkel ‘De Rank’. Onze missie is levend water door Kampen en omgeving te laten stromen. Met ons werk in de winkel steunen we ook verschillende goede doelen over de hele wereld. In deze tijd is het lastig voor ondernemers en ook voor ons als winkel, om het hoofd boven water te houden. Dit komt onder andere door de hoge gasprijzen en de enorme stijging van verkoop via internet. Helaas moeten veel collega-boekwinkels hun deuren sluiten.

Als christelijke boekhandel vinden we het belangrijk om onze klanten te blijven (be)dienen met opbouwende boeken en prachtige, bemoedigende cadeau artikelen. We zijn dankbaar dat we dagelijks veel christenen vanuit verschillende achtergronden mogen ontvangen. We bieden een luisterend oor, een kop koffie en/of helpen om een passend boek of cadeau te vinden.

De vraag van hen: als we in de komende maanden cadeaus willen geven, ga dan eens kijken bij de Rank. Ze hebben super mooie cadeaus om weg te geven. Je steunt daarmee een goed doel, geeft een cadeau met een mooie boodschap en steunt de missie van de Rank. Mooi toch?

Dan rest mij nu nog jullie allen een mooie maand te wensen.

Met broedergroet, vrede en vertrouwen,

Ouderling Hans Fikse

Zingen naar de zondag:

De commissie zingen naar de zondag heeft weer een leuke avond georganiseerd.

Martijn Koetsier zal zorgen voor een korte overdenking en verder zal er veel samen gezongen worden.

Het thema verbinding is mooi gekozen voor deze avond, omdat we willen verbinden, met elkaar, maar vooral met God. Hoe komen we tot die verbinding? Welke manieren zijn er om te verbinden?

Zet deze avond zeker in je agenda!

Roemenië project:

Reisverslag Roemenië van 6 okt t/m 13 oktober 2022.

Allereerst werd op 4 oktober de vrachtauto geladen die door onze chauffeurs Dick Smit en Ab Kok was gebracht. We konden met een flink aantal vrijwilligers de klus klaren. Rond half 3 ging de deur dicht, propvol! Alle personen die op welke wijze dan ook, van laden tot de dames die ons voorzien hebben van koffie, soep, en broodjes, hartelijk dank! Het was/ging voortreffelijk.

De volgende dag vertrokken Dick en Ab richting Roemenië. Donderdag 6 oktober zijn de volgers vertrokken. Rond 6.30 uur verlieten we Kamperveen en reden naar Dortmund om daar op het vliegtuig naar Tirgu Mures te nemen. Zowel de autorit als de vlucht verliepen voorspoedig en onder prachtige weersomstandigheden.

Nadat we bij het vliegveld onze auto’s hadden opgehaald konden de koffers inladen en zijn we naar pension Tip Top gereden en konden we, voor een week, onze kamers betreden.

Snel nog even naar Pacureni  gereden om te laten weten dat we “geland “ waren. Zoals gewoonlijk was de ontvangst zeer hartelijk en gastvrij.  Ondertussen waren de chauffeurs aardig op koers en verwachtten dat ze nog een klein dagje nodig hadden voor de op de plaats van berstemming zouden zijn.   We raakten aardig aan de babbel en zaten nog aan de koffie toen de dominee liet weten dat hij nog even aan het werk moest. Dominee Janos Biros had sinds februari een 2e baan erbij nl. buschauffeur in de grote stad, Tirga Mures.  Van 15.00 uur tot 23.00 uur heeft hij zijn routes gereden.  We hebben nog een poos met Agotha   en de kinderen Abel, Dorca en Anna in het prieel gezeten.  Dat was dag 1.

Dag 2. Na het ontbijt reden we weer richting Pacureni.  Tijd om nog even bij te praten voordat ’s middags de vrachtwagen zou arriveren. De vrachtwagen was iets later dan gepland want de grensovergang die ze normaal passeerden konden ze nu niet terecht dus moest er iets worden omgereden. Aangekomen in Pacureni werd even de achterdeur geopend om te kijken of we bij de doos en zak konden waarin een kleinigheid voor de familie Biros zichtbaar was. Helaas konden we die niet zien. Het was wel lachen om te zien hoe de vrachtwagen geladen was. Ook aan de grens konden ze wel zien dat er keurig geladen was.

Op dag 3 togen we ’s morgens op tijd naar Pacureni om de vrachtwagen te gaan lossen.

Voorzichtig  werd de deur weer geopend en konden we aan de slag. Er waren een flink aantal vrijwilligers opgetrommeld om alles op de juiste plaats te krijgen. Kleren in de souterain , meubels ed in de schuur en spullen voor de bazaar in de garage. Dick en Ab waren nogal onder de indruk van de manier van waarop geladen was en gaven de laders nog even een flink compliment. Na de koffie was het even rusten en konden we de weg vervolgen naar Padureni om de 2e helft te lossen. De weg er naar toe was het laatste gedeelte  nogal stoffig en  niet verhard. Ook daar aangekomen werden we zeer gastvrij ontvangen. Ook hier waren een mooi aantal vrijwilligers aanwezig om te helpen met het lossen. Dat ging ook hier zeer vlot. Onvoorstelbaar hoeveel er uit de vrachtwagen kwam.

Na het lossen was het tijd om even iets te eten. Ook hier kwam er meer dan voldoende op tafel. De moeder van dominee Csaba Balint had flink haar best gedaan en wij dus ook maar er bleef nog wat over. Nog even napraten over allerlei zaken gingen we weer op weg naar ons pension om even het stof af te spoelen om daarna  in Pacureni het avondeten te nuttigen. Onder het genot van een goede maaltijd en een ietsie pietsie Palenka werd ook hier het gesprek over verschillende zaken voortgezet. Het was een hele gezellige avond samen met de Ab en Dick, hun laatste avond in Pacureni.

Op zondagmorgen zijn we naar de kerkdienst in Pacureni, voorganger: dominee Janos Biros.  De preek ging over 1 Timotheus

Er werden verschillende liederen gezongen waarvan de melodie bekend is maar waar je op dat moment de woorden niet bij kunt vinden.  Ik mocht namens de groep in het engels in een paar woorden de bezoekers van de kerkdienst toespreken.  Op 8 mei werd de kerk na renovatie heropend. Het interieur werd vernieuwd evenals de banken e.d. Alles weer keurig geverfd en gesausd.  Deze renovatie werd mogelijk gemaakt door medewerking van zowel de Hongaarse als de Roemeense overheid! Ondertussen waar Dick en Ab al weer op de terugweg. In Hongarije konden ze een vracht riet laden voor Genemuiden.

Na een kop koffie hebben we een prachtige rondwandeling gemaakt rondom het zoutmeer van Sovata.  Een prachtig gebied waarbij door de schitterende herfstkleuren de omgeving eigenlijk op z’n mooist was.

Voor maandag en dinsdag stond de verkoop van de goederen gepland. Maandagmorgen het meubilair en ’s middag een gedeelte van de kleding en schoenen. We arriveerden maandagmorgen iets later omdat we een auto moesten terugbrengen. We hadden gerekend dat er veel mensen op de markt zouden zijn maar dat was niet het geval. Er liep niemand meer. Voor ons een tegenvaller maar Janos liet ons weten dat er wel mensen waren geweest maar dat ze het in de namiddag ophalen. Het hek ging ’s middags letterlijk van de dam. Het hele dorp liep uit om inkopen te doen. Ze liepen met tassen vol, armen vol langs de  tafels met kleren en schoenen.  In een hoek werd de maat nog even gecontroleerd en men  ging afrekenen bij de dominee en een kerkraadslid. Zij bepalen de prijs en alles werd keurig op papier gezet. Aan het eind van de middag werden alle bedragen even opgeteld. Na 1 dag was er, omgerekend, voor ongeveer € 1.000,– verkocht. Dat was een hele goede opbrengst.

Hierna wilden wij de meubels die er nog stonden  weer in de schuur zetten. We moesten

daarmee wachten want de meubeltransporteurs waren onderweg. Met paard en wagen en

spanbanden werden nog vele meubels afgehaald. Dinsdagmorgen ging de rest van de

kleding op de tafels en er werd wederom naar hartenlust geshopt.

Na de middag werden de rommelmarkt spullen klaargezet voor de bazaar!  Ook bleven de kleren op de tafels liggen. De markt werd nu iets later in de middag geopend, zodat men na werktijd ook de gelegenheid had om de markt op te gaan.  Onvoorstelbaar hoeveel mensen dat trekt! De raarste dingen gaan het eerst weg. Iedereen weet wel iets te vinden wat ze mooi vinden of in ieder geval goed kunnen gebruiken. Met de verzamelde spullen werd er weer afgerekend bij de dominee. Na afloop werd alles weer opgeteld. Wederom voor, omgerekend, € 1.000,– verkocht. Een geslaagde verkoopdag.  Na afloop kwam er nog een auto waar 5 matrassen opgeknoopt werden. Een vreemd gezicht maar waarschijnlijk werd het geen lange rit. Wat er niet verkocht gaat naar een ander dorp in de buurt om daar te verkopen. Mocht er dan nog wat over zijn dan gaat het op “marktplaats” geplaatst worden.

We waren voornemend om nog een bezoek te brengen aan Padureni. Alleen de woensdag bleef daarvoor over. Jammer genoeg had dominee Csabo Balint op die dag een vergadering dus dat bezoek ging niet door. De verkopen in Padureni worden op zaterdagen gehouden en dat meerder keren achtereen. Dus we hopen dat we het resultaat van die verkopen binnenkort te horen krijgen. We hebben de woensdag verder ingevuld door de toerist uit te hangen. Samen met dominee Janos en Agotha hebben we de stad Cluj Napoca bezocht. Een van de grootste steden waar veel universiteiten te vinden zijn. De beide universiteiten waren ze gestudeerd hebben, hebben we bezocht. Eveneens hebben we een paar prachtige kerken bezocht. Midden in de stad bevond zich ook een botanische tuin. De schitterende herfstkleuren te samen met nog bloeiende bloemen en het prachtige weer  waren beslist de moeite waard. De terugreis naar ons pension duurde even iets langer door de verkeersdrukte.  Er moest afscheid genomen worden van de dominee en zijn vrouw. Er kon niet vaak genoeg gezegd worden: Hartelijk dank voor het gastvrij onthaal. We zijn niets te kort gekomen. Verder contact en overleg zal weer via de mail en app verlopen. We hopen dat we de familie Biros komen jaar kunnen verwelkomen in Nederland.

Nog even een keertje eten en we konden ons opmaken voor de laatste nacht. De volgende ochtend weer op weg naar het vliegveld. Wederom hadden we prachtig weer tijdens de vlucht terug naar Dortmund. Daar even de auto ophalen en op weg terug naar Kamperveen/Kampereiland. Helemaal vlekkeloos verliep dit niet. We kwamen in een file waarbij we de eerste afslag konden nemen, slechts 800 meter verder. Die 800 meter verliep in slakkengang. Een slordige 5 kwartier hebben we er over gedaan om op de goede weg te komen. Daarna rustig verder kunnen rijden genietend van de kleurenpracht van de bomen .

We zijn dankbaar dat de reis voorspoedig verlopen is en dat we de bevolking van beide dorpen in goede gezondheid hebben aangetroffen. We hebben hele verschillende culturen maar wel  één God die voor alle mensen zorgt. Daar willen we HEM voor danken!

De Roemenië reizigers, Henk en Aly, Ilja, Gerda en Kor

Indonesië project:

Beste mensen, nog 2 maanden en dan is 2022 alweer voorbij.  Tijd om te kijken hoe het is gegaan in de panti met de kinderen en de gestelde doelen. De studenten doen het super en zijn gemotiveerd en gedreven aan het studeren. Binnenkort zal Melda 1 afstuderen als bachelor medicijnen en volgend jaar Monika aan de theologische universiteit. Een prachtig resultaat en weer 2 jonge mensen die zicht hebben op een goede toekomst mogelijk gemaakt door NL sponsors.  De 7 fietsen voldoen goed en inmiddels kunnen alle kinderen fietsen en maken ze graag gebruik van deze mogelijkheid om naar en van school te komen. Eigenlijk zijn er nog 4 fietsen nodig, want nu moeten meerdere kinderen iemand achterop nemen en dat gaat niet altijd zonder kleerscheuren! Ook wordt er binnenkort begonnen met de bouw van een betonnen afvalplek en ernaast een verzamelplek voor oud ijzer. Op die manier blijft de omgeving schoon. Ook staan er 3 plafondventilatoren op het verlenglijstje, om geplaatst te worden in de grote eet- en recreatiezaal. Afgelopen jaar hebben de kinderen van de “Koldewijn Schoele” zendingsgeld ingezameld voor “Indo” totaal 1000 euro echt een geweldige prestatie, waardoor we meerdere dingen op het verlanglijstje kunnen realiseren. Ter informatie; wij verzorgen presentaties bij (vrouwen)verenigingen, clubs, feesten enz. via foto’s en film om zodoende het “Indo” doel te promoten en te ondersteunen.

Zoals jullie lezen is er genoeg actie door de kinderen zelf, maar ook nog genoeg dingen staan op het verlanglijstje. Jullie steun is daarbij onmisbaar!!

Gods zegen u van harte toegewenst !

Peter en Catharina

Kopij:

De kopij voor de volgende nieuwsbrief, t/m zondag 27 november 2022 in te leveren, bij Conny Fikse