NIEUWSBRIEF NR. 40 JULI EN AUGUSTUS

Een eervolle bestemming

Zoals Hij ook in Hosea zegt: Ik zal Niet-Mijn-volk noemen: Mijn volk, en de Niet-Geliefde: Geliefde.

En het zal zijn dat op de plaats waar tegen hen gezegd was: U bent Niet-Mijn-volk, daar zullen zij kinderen van de levende God genoemd worden. (Romeinen 9:25-26)

Zomaar wat namen die over jou gaan: ‘Mijn volk’, ‘Geliefde’, kind van de levende God. En verder noemt God jou en mij vaten van barmhartigheid, voorwerpen van zijn ontferming (vers 23). Als een pottenbakker heeft Hij aan jou gewerkt, zijn vat. En over jou heeft Hij zich ontfermd, Hij is barmhartig geweest. Want Hij heeft een bestemming met deze vaten.

Vind je dat niet bijzonder? Jij kunt allerlei plannen hebben, maar God heeft het doel voor jouw leven al vastgesteld. Jij bent gemaakt tot heerlijkheid (vers 23). Je hebt een eervolle bestemming, je mag de heerlijkheid van de Here Jezus zien en hierin delen.

Jij behoort tot de gemeente die grotendeels bestaat uit heidenen. Een volk dat eigenlijk geen volk is, omdat het bestaat uit mensen uit allerlei stammen en talen. Maar God ziet dit anders. Hij ziet de gelovigen als zijn eigen kinderen, een volk dat Hem trouw dienst. Geliefden die precies passen in het plan dat Hij al voor de grondlegging van de wereld bedacht heeft.

God heeft jou bereid, gekneed en klaargemaakt, zodat Hij zich over je kon ontfermen. Dank God vandaag voor zijn grote ontferming en vertel Hem dat je ernaar verlangt om meer van zijn heerlijkheid te zien.

(uit leven aan zijn hart, Tanneke Dorgelo)

Van de kerkenraad:

Bij de kerkdiensten

Wat mochten we deze maand ook weer op een mooie manier in diverse diensten samenkomen. Aan het begin van de maand de e-meeting met Herman Wijnne.

Daarna mochten we in de ochtenddienst van 16 juni stil staan bij het feit dat Aalt inmiddels ruim 12 ½ jaar koster bij onze kerk mocht zijn.

16 juni ’s avonds mochten we de jaarlijkse openluchtdienst vieren. Ds. Bram Hofland uit Emmeloord mocht voorgaan in deze dienst. Muzikale medewerking werd verleend door Lost and Found uit Emmeloord. Wat mooi om te zien hoeveel bezoekers deze dienst met ons mee wilden vieren. Ruim 100 mensen waren aanwezig.

Ook was er zaterdag 22 juni weer een Johannes de Heer sing-in. Er was die dag ontzettend veel te doen in de buurt en omgeving en daarom was de opkomst niet zo groot, maar ja, dat wisten we in februari nog niet toen we deze datum gepland hadden. Daar komt bij dat je afhankelijk bent van de kranten of ze een bericht wel of niet plaatsen en de laatste tijd hebben we regelmatig de pech dat er niets geplaatst werd. Desondanks hebben we het met een kleine groep toch gezellig en goed gehad. ‘Waar er twee of drie in mijn Naam bijeen zijn’, zegt Jezus, ‘daar ben ik in hun midden.’

Na de vakantieperiode, mogen we op 1 september als 1e bijzondere dienst weer starten met een e-meeting. Spreker is dan Aernout Kisteman uit Hardenberg. Muziek wordt verzorgd door Johan Meijer (en anderen) uit Elburg.

Bijbels koken:

Vanuit de vraag om input van anderen voor de nieuwsbrief, kreeg ik (Conny) van Geeske een recept binnen die ze gemaakt heeft op een curcus Bijbels koken. Dit recept wil ze graag met ons delen en er zullen in komende nieuwsbrieven meer recepten volgen. Veel kookplezier allemaal!

(Eerst even de inleiding van de mevrouw die de avond begeleide.)

Bijbels koken.

Bij de huidige christelijke traditie bestaan er nauwelijks meer christelijke maaltijden. Vergelijk dat eens met de joodse. Je hebt natuurlijk nog wel het avondmaal, maar dat is geen maaltijd meer. Het is een ritueel geworden.

Dan naar de titel die ik deze kook/bak/ontmoetingsavond heb mee gegeven. Koken met Prediker. Hij geeft je altijd iets om over na te denken. Maar meestal zijn we daar veel te druk, druk, druk voor.

Voor wie doe je dat eigenlijk, dat druk zijn, waar ben je mee bezig, welk doel wil je bereiken. Word je nu echt gelukkig van al die drukte? En dan zegt Prediker: voor alle dingen is een tijd. Er is een tijd voor werken en ook een tijd om je van werken te onthouden.

Prediker 3: 11 t/m 13

“God zorgt ervoor dat alles op de juiste tijd gebeurt. Toch begrijpt een mens nooit helemaal wat God doet. Daarom zeg ik je: je kunt maar het beste vrolijk zijn en van het leven genieten. Als je lekker eet en drinkt en geniet van al wat je bezit, dan is dat een geschenk van God”.

En ik hoop dat we dat vanavond ook gaan doen: genieten!

Matse met eiersalade

Een ei is het symbool dat er een nieuw leven doorbreekt, zelfs door de harde schaal van de onderdrukking heen.

Matses gebruiken we kant en klaar uit een pak.

5/6 eieren

4/5 lente uitjes

3 lepels yoghurt slasaus of mayonaise met wat yoghurt erdoor heen

2 theelepels grove mosterd

Zout en (versgemalen) peper

Voor de garnering: enkele takjes peterselie

1.Kook de eieren in ongeveer 7 minuten hard. Daarna laten schrikken en afkoelen.

2.Pel de eieren en hak deze in stukjes.

3.Verwijder de wortels van de lente ui en snij deze in mooie ringetjes. Houd een paar ringetjes achter voor de garnering.

4.Roer de mosterd door de (yoghurt) slasaus en meng die door het eimengsel.

5.Maak het geheel op smaak met ui ringetjes, zout en peper.

6.Zet het tot gebruik in de koelkast.

Serveren: Snij of knip de peterselie in kleine stukjes.

                  Roer de eieren nogmaals door.

                  Breek een stuk matses af, doe de salade erop en garneer het geheel met lente ui ringetjes

                  en peterselie.

Indonesië Project:

Met eigen ogen in Makassar kunnen zien hoe de nieuwe panti bijna klaar is. Het hoofdgebouw, met 4 grote slaapruimtes voor de jongens en meiden en 2 woningen voor de leiding en hun gezin. Opslagruimte, een kantoor en 2 gastenkamers en een hele grote aula voor gezamenlijke activiteiten, zijn klaar. De badkamers zijn een ware luxe voor de kinderen. De huidige panti heeft geen wastafels, nu 4 wastafels met spiegel! Ook 6 grote doucheruimtes met douche, nou ja een pijpje uit de muur waar water uit komt. Ze zijn praktisch ingesteld, kleuren tegels bij elkaar zoeken is veel te veel werk, gewoon de volgende doos op de muur plakken. Dat geeft een rijk kleurenspel, om het netjes te zeggen!

Achter het hoofdgebouw is nog een gebouw van 10 x 20 mtr. met een grote keuken en eetruimte voor ca. 50 mensen. Dit 2e gebouw kan nu worden afgebouwd om dat we (Indo sponsors) 1 maand geleden het hele dak van beton hebben gesponsord.  Half juli staat de verhuizing gepland.

Een pittige logistieke organisatie en vooral een grote verandering voor de kinderen. Een paar grotere kinderen mogen hun hogere school afmaken op dezelfde school, maar de meeste verhuizen naar een andere school. Alles bij elkaar een topprestatie van de leiding en vele vele Indonesische vrijwilligers die de bouw qua werk, hebben gerealiseerd. Financieel gezien hebben jullie (Indo) een flink deel voor je rekening genomen! Ook dat is een topprestatie waarvoor nogmaals hartelijk dank…..Puji Tuhan!!

Helga is niet voor niets 50% Indonesisch, ze past zich als vanzelf heel makkelijk aan en geniet van het Indonesische leven en vooral van de panti kinderen. Haar beroep ( kapster) kan ze hier naar hartenlust praktiseren, ze heeft er al bijna 30 geknipt, jong en oud! Er is sinds kort ook een klein jongetje 14 maanden oud, op de panti gekomen (die met snor). Het verhaal erachter horen jullie later. Zijn naam: “Dian” met toverachtige ogen, waarmee hij zijn verzorgsters nu al om de hand windt…haha. We hebben meerdere kleurboeken voor volwassenen meegenomen naar de panti en dat is een groot succes, uren kunnen jong en oud kleuren. Gisteren was Grace jarig, 3 jaar geworden en feestje op de panti. Zingen voor haar en een echte taart!! Toen er 45 stukjes van waren gesneden viel het wat tegen, maarja één hapstaart is tenslotte ook taart!  We hebben alweer heel veel kunnen doen voor de panti in het algemeen en voor meerdere kinderen persoonlijk. We zijn gezond en vol energie en voelen ons rijk gezegend!!

Bedankt voor alle financiële en geestelijke steun.

Vrijdagmorgen zijn we veilig aangekomen op schiphol. Helga en ik hebben een fantastische tijd gehad op de panti in Makassar. De kinderen hebben uitgekeken naar onze komst. We hebben samen kunnen zwemmen, winkelen, houtbewerken, schilderen, kleuren, bingo spelen, kip en fruit gegeten. Voor hier niks bijzonders, maar voor de 40 pantikinderen wel, zeker tijdens hun 6 weken vakantie op de panti. 

Het “Indo” project verandert en beïnvloed levens en bied kansen om aan armoede te ontkomen….

het “Indo” project bent u!!  Dorce werd gesponsord sinds 2015 en is inmiddels afgestudeerd aan de universiteit, ze werkt op een school als lerares Engels. Levi werd gesponsord sinds 2014 en heeft daardoor engels kunnen studeren. Hij heeft inmiddels een goede baan gevonden bij een drinkwaterbedrijf in Palu – Sulawesi.  Rizal studeert sinds 2018 informatica aan de hogere school dankzij een Nederlandse sponsor. 

Monika kan in september aan haar universitaire studie (Godsdienst onderwijzeres) beginnen,

dankzij haar NL sponsor. Melda kan in september aan haar universitaire studie (Farmacie) beginnen, dankzij haar NL sponsor. 

Meerdere Nederlandse sponsors sparen al een paar jaar, om straks hun sponsorkind te kunnen laten studeren als hij of zij 18 jaar zijn. Begin dit jaar hebben we al 2 grote donaties kunnen doen, waardoor het dak van de keuken/eetkamer kon worden gerealiseerd. Afgelopen maand hebben we, dankzij jullie, kunnen bijdragen aan: 

 • kleding/schoenen/ondergoed/schooluniform
 • creamateriaal, kleurstiften, karton, lijm, stickers enz.
 • zakgeld oudere kinderen (12 euro , waarmee ze een keer iets voor zichzelf kunnen kopen 
 • 3 gaskook toestellen 
 • tandarts voor div. kids
 • zwemmen met 45 kids
 • nieuw matras + hoeslakens voor blinde man/vrouw gezin 
 • reiskosten voor paar kinderen die naar huis mogen tijdens vakantie
 • 150 dozen vloertegels voor eetkamer/keuken gebouw.
 • 3 kiepwagens zand om beton en specie mee te maken v d nieuwe panti
 • foto’s ontwikkelen als herinnering voor de kinderen
 • internet/beltegoed voor moeders van pantikinderen, zodat ze een keer kunnen bellen met elkaar
 • afscheidsmaal / fruit 

Komende week gaan ze echt verhuizen naarde nieuwe panti ….wow !!! 

Iets wat zonder jullie steun de afgelopen jaren, niet mogelijk zou zijn geweest, zeker 50% van het gebouw is door “INDO” bekostigd !!! Namens de leiders en alle pantikinderen een welgemeend: bedankt!!!

Wij en zij voelen ons rijk heel rijk gezegend door onze lieve Heer!!!

Peter en Helga

Red een kind:

Schaatsen voor Red een Kind: wie durft?

Red een Kind On Ice is een ijskoud sportief evenement voor mensen met een warm hart. Schaats op 21, 24, 28 of 31 januari 2020 mee in de Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee. Meld je aan voor de Red een Kind On Ice – ploeg en schaats mee voor het goede doel!

Elke dag sterven duizenden kinderen aan de gevolgen van armoede. Die werkelijkheid is hard te verteren! Daarom zet Red een Kind zich in om de levensomstandigheden van deze kinderen te verbeteren. Door de alternatieve Elfstedentocht te schaatsen voor Red een Kind lever jij een directe bijdrage aan een hoopvolle toekomst voor kinderen in armoede! Durf jij de uitdaging aan om een schaatstocht van 100 of 200 km af te leggen?

Doe mee!

Op www.redeenkind.nl/onice kun je je aanmelden voor de Red een Kind On Ice – schaatsploeg. Ook vind je daar een brochure met praktische informatie over reis & verblijf én schaatstips van professionele marathonschaatsers. 

Heb je belangstelling of weet je iemand die dit zou willen? Neem dan contact met ons op! Contactpersoon Ilse van Dommelen: ilse.vandommelen@redeenkind.nl | 06 – 11 50 83 90.

Kopij:

De kopij voor de volgende nieuwsbrief, t/m dinsdag 27 augustus 2019 in te leveren,

bij Conny Fikse, Zuideinderhof 11 of hansenconnyfikse@gmail.com