NIEWSBRIEF NR. 41 SEPTEMBER 2019

Johannes 6:35

‘En Jezus zei tegen hen: Ik ben het Brood des levens; wie tot Mij komt, zal beslist geen honger hebben, en wie in Mij gelooft, zal nooit meer dorst hebben.’

Nooit meer honger en nooit meer dorst, dat is wat Jezus belooft en Hij heeft het dan over de

toestand van ons hart.

De mens is geschapen met een innerlijke behoefte aan liefde, acceptatie, erbij horen,

belangrijk zijn voor de omgeving.

Alleen God kan in die behoefte voorzien en Hij heeft dat gedaan door Jezus te geven.

Door Jezus ben je geliefd, geaccepteerd en toegerust om nuttig te zijn.

Hij heeft je opgetrokken tot Zijn niveau, je mag nu zijn zoals Hij is.

Hoe meer we de liefde van God gaan begrijpen en accepteren, des temeer verdwijnen de pijnstillers die vallen onder de categorie ‘kijk mij eens, ik doe alles om me goed te voelen.’ Je hoeft niet meer de slimste, de beste, de knapste, de succesvolste, de wijste, of andersom de domste, de onnozelste, de meest geflipte, de slechtste, de gevaarlijkste te zijn om je goed te voelen.

Je mag van binnenuit Gods voeding nemen en nooit meer behoefte hebben aan iets anders.

Je voeding is: je bent geliefd, je bent Gods kind, je bent gerechtvaardigd, je hebt een prachtige toekomst, je bent een bron van vrede voor anderen, je bent fantastisch, enig en uniek, nodig en nuttig.

Wat een maaltijd. Ik hoef niets anders meer.

Van de kerkenraad:

Een nieuw begin: nieuwe kansen!

We staan weer aan het begin van een nieuw seizoen, zoals we dat noemen.

En U/jullie mogen weten: we hebben er weer zin in. Om bezig te zijn met het “kerkenwerk”.

Te mogen vertellen over Jezus, hoe groot Hij is, Hem te loven en te prijzen. Zijn liefde is zo groot.

We gaan dat het komende jaar ook weer doen in onze wekelijkse diensten, E-meetings en Johannes de Heer diensten. We gaan het samen met elkaar doen!

            In de Bergen, door de dalen: hoor ons loflied overal

            In de Hemel en op aarde, als uw glorie komen zal.

                        Opwekking 553

Dat nieuwe begin is deze week ook mooi van toepassing op onszelf. Afgelopen zondag mochten we aan het Avondmaal gaan en nu staan we weer in het volle leven.

Wat is het dan mooi om te weten dat we Jezus zo mogen gedenken. Dat Hij voor onze zonden geleden heeft. Maar ook de Verbondenheid (eenheid) met elkaar. We zijn soms heel verschillende mensen, maar toch met elkaar aan één tafel. Als leden van Gods gezin.

We mogen uitzien naar zijn komst.

             Kom Here Jezus, kom spoedig.

            Maranatha

Bijbels koken:

Vandaag gaan we linzensoep maken.

Het bekendste van de linzensoep is natuurlijk het verhaal over Jacob en Ezau. Net als zijn vader Izaäk was Ezau gevoelig voor de verleiding van een goed klaargemaakte (maaltijd) soep. Hij verkoopt er zelfs zijn eerstgeboorterecht voor. Ezau wordt het slachtoffer van de manipulatie van zijn moeder en Jacob, zijn broer.

Rode linzensoep

300 gram rode linzen

2 uien (vel eraf en in stukken gesneden)

1 winterwortel (buitenkant met dunschiller en in stukken gesneden)

250 gram aardappel (geschild en in stukjes gesneden)

200 gram knolselderij of enkele stengels bleekselderij (in stukjes)

4 teentjes knoflook (schil eraf)

scheut olijfolie

klein blikje tomatenpuree

½ citroen

1 laurierblad

1 theelepel korianderzaad (ketoembar)

2 theelepels komijnzaad (djinten)

ruime liter (1,5liter) groentebouillon

peper en zout

evt. wat peterselieblad voor de garnering

1.         Was de linzen in ruim water.

2.         Boen de citroen onder stromend water en snij die doormidden. Pitjes eruit wippen.

3.         Verhit de olie in een grote pan en smoor de uien.

4.         Voeg de gesneden wortel en de knoflook toe en bak deze kort mee (2 min).

5.         Doe de koriander- en de komijnzaad erbij, omscheppen en kort meebakken.

6.         Voeg linzen, tomatenpuree, citroen en de bouillon toe en laat het geheel in ongeveer 30 minuten

             gaar worden. Regelmatig roeren om aanbranden te voorkomen.                          

7.         Wordt de soep te dik nog wat water toevoegen.

8.         Vis de citroen en de laurier eruit.

9.         Maak het geheel op smaak met peper en zout of peper en bouillon.

Roemenië Project:

Reis Roemenië van 15 t/m 22 augustus (door Kor Koers)

Ons vertrekpunt was de Veenhof op Kamperveen, verzamelen om 4.15 uur. Met afgeladen auto’s gingen we richting het vliegveld van Dortmund, al werden we bij het vertrek verrast door 2 politieauto’s die blijkbaar door buurtbewoners “gealarmeerd” waren. Op een vreemd tijdstip 10 “vreemde” mensen bij de Veenhof, wat zouden die van plan zijn? Wel alert van de bewoners.

Het inchecken op de luchthaven verliep voorspoedig. Niemand had het maximaal toegestane gewicht voor de koffers overschreden. Om ongeveer 9.15 opgestegen en rond 12.30 uur geland op het vliegveld nabij Tirgu Mures. Dominee Janos Biros stond ons al op te wachten. Eerst nog even onze bus afgehaald en we konden richting ons pension Tiptop. Na de eerste rotonde wisten we al dat het nog wel even zou duren voor we daar onze kamers konden betrekken. File! Er waren 3 nationale feestdagen in Roemenië. Bijna iedereen vrij en onderweg naar…..elders.

Gelukkig waren er meerdere wegen die naar Tiptop leiden. Daar aangekomen: kamers verdelen, koffers uitpakken, even iets verfrissen en dan rustig eten. Even aftasten wat er allemaal op het menu zou staan. 

Vrijdagmorgen moesten we op tijd ontbijten want om 9.00 uur zouden we vertrekken richting Turda, alwaar we een oude zoutmijn zouden gaan bezoeken. Na bijna 2 uur rijden (over 80 km) was de zoutmijn in zicht. Tot onze schrik bleek het hier ontzettend druk, een gevolg van de nationale feestdagen. Er werd besloten om eerst een wandeling te maken in het prachtige natuurgebied in de omgeving van Turda en na de middag nogmaals te kijken bij de zoutmijn. 

Het was een natuurgebied van 324 ha. Je liep door een kloof die ongeveer 2900 m lang was, de wanden waren 300 m hoog. Beneden zag je de vissen zwemmen in het water. Niet iedereen is even ver de kloof in geweest maar iedereen liet weten dat het geweldig was.

Na enkele uren zijn we nogmaals richting de zoutmijn gereden. Er stond nog een enorme rij voor de ingang te wachten waarop er besloten werd om terug te rijden naar het pension en daar rustig aan te doen.

Zaterdag een bezoek gebracht aan Corund. Het is beroemd om haar aardewerk en keramiek. Heel veel winkeltjes langs de weg waar aardewerk en keramiek verkocht werd. Hier werden de eerste souvenirs gekocht. Heel bijzonder was wel dat een eigenaresse van zo’n winkeltje een poosje in Nederland gewoond had en er borden hingen met de volgende tekst:

Huiszegen. Waar geloof is, is liefde. Waar liefde is, is vrede. Waar vrede is, is zegen. Waar zegen is , is God. Waar God is, is niks nodig.

De eigenaresse kende nog een passende “uitdrukking” over Nederlanders; kijken, kijken niet kopen.

Dat klopte helemaal. Aansluiten kregen we de mogelijkheid om te zwemmen in Lacul Ursu (berenmeer). Het is een zoutmeer (het zoutgehalte was iets lager dan in de Dode Zee) met een heerlijke temperatuur en goed voor diverse kwaaltjes.

Zondagmorgen naar Pacureni. Voor de Kerkdienst hebben we eerst bij de dominee in de tuin een kop koffie gedronken. De dominee zelf was nog druk met het voorbereiden van de dienst. De overdenking was naar aanleiding van het lezen van Genesis 18: 16 t/m 22. De dominee kwam goed uit z’n woorden alleen voor ons niet te volgen.  Alleen het laatste woord van het laatste vers wat we gezongen hebben heb ik verstaan, aldus een reisgenoot. Dat was het woord Hallelujah. Als groep hebben we Abba Vader gezongen, gevolgd door korte toespraak van onze zijde.

We hebben gegeten in de tuin van de dominee. Bijna het gehele dorp hielp hierbij. De wandeling door het dorp liet zien dat praktisch alle koeien uit het dorp verdwenen waren. De reden: Europese regelgeving. Iedereen had een paar koeien en een klein stukje land. Te weinig om aan de 2 gve/ha te voldoen. Ook het afleveren van de melk was een probleem. Kleine hoeveelheden moeten naar een verzamelpunt in een nabijgelegen dorp gebracht worden. De melk is niet koel te houden wat resulteert in slechte kwaliteit waar € 0,19 /ltr voor betaald wordt tegen een prijs van € 0,30 voor goede melk. Zijn er alternatieven? We hebben gekeken bij iemand die nu een paar tunnelkassen gezet had en nu chrysanten kweekt. Een andere manier: werken in het buitenland. Gebeurt volop. We zien het met de aanleg van de glasvezel bij ons. 

Alweer een dag voorbij. Maandagmorgen zijn we richting Sighisoara gereden. Een prachtig oud stadje (centrum dateert uit 1100). Een prachtige klokkentoren, oude stadsmuur, een oude kerk boven op een heuvel (met prachtig uitzicht over de stad. Ook hier volop winkeltjes met souvenirs. Er is veel over te vertellen maar eigenlijk moet je het zien. Er is nog even een kort bezoek afgelegd bij het weeshuis in Glodeni. We werden welkom geheten door de drijvende kracht van het tehuis.  Op de vraag wat het grootste probleem was kwam als antwoord: te kort aan personeel. Met het transport, begin september, gaan er levensmiddelen en vele andere dagelijkse benodigdheden mee voor het tehuis.

Dinsdag 20 augustus. We gaan voor de herkansing; de zoutmijn bij Turda. Nu staan er geen lange rijen die allemaal de mijn in willen. De groep wordt even in gesplitst in traplopers en liftgangers.  Beneden zagen we elkaar weer. Je weet niet wat je ziet. Een “pretpark” op zo’n 120 mtr onder de grond. Uiteraard kun je geschiedenis van de mijn hier ook terug vinden. Bootjevaren op een ondergronds zoutmeer, reuzenrad, midgetgolf en nog veel meer. Indrukwekkend!.

Later in de middag zijn we nog even op bezoek geweest bij de fam. Noordman. In 2006 zijn ze vanuit Wijthem naar Roemenië gegaan en een boerderij begonnen met 6 koeien. Bij een eerder bezoek , in 2012, liepen er 80 koeien. Van 110 in 2015 naar 160 anno 2019. Hun plannen voor de toekomst: Niet meer groeien maar nu optimaliseren. Er zijn nog wel een paar verbeterpunten te vinden. Er was een gebruikte melkrobot gekocht. Zelf installeren was een van de plannen.

Ze hebben veel vooruitgang geboekt. Maar je moet er wel wat voor over hebben. Sociaal gezien is er weinig te beleven. De ruimte is enorm in Roemenië maar het wordt steeds moeilijker om een bedrijf op te starten door o.a. regelgeving EU. Blijft de familie Noordman In het dorp Ludus wonen? De tijd zal het leren. Net als op de andere avonden werd er nog een spelletje gedaan, gelezen, gepuzzeld en gebreid. Er waren verschillende kadootjes meegenomen uit Nederland om bij de verschillende adressen achter te laten. Als dank voor ons bezoek, daar kregen we o.a. glunderende kinderogen voor terug.

Woensdag, de laatste dag van de reis in/door Roemenië. Het pension (Tiptop) waar we verbleven staat in de stad Tirgu Mures. We gaan richting centrum en een ieder mag z’n eigen weg gaan. Ook hier prachtige Kerken met glas in lood ramen. Een bezoek aan een museum over de cultuur van de stad was mogelijk. Kortom veel te zien. ’s Avonds gezellig met de dominee en zijn vrouw gegeten en al een klein beetje afscheid genomen.

Donderdag 22 augustus. We worden weer keurig afgeleverd op het vliegveld. De dominee wordt nogmaals hartelijk bedankt voor het begeleiden en rijden tijdens de reis. Om 13.15 uur stijgen we op.

 In Dortmund aangekomen, nogmaals koffers inladen en nog even terugrijden naar Kamperveen al waar een kleine delegatie ons welkom heet.

Nog even een bedankje voor de organisatie en de veilige kilometers door onze chauffeurs heen en terug en door Roemenië.

Het was een prachtige reis, bedankt allemaal!   

Indonesië Project:

Begin september is hier het begin van een nieuw schooljaar en het einde van de vakantieperiode. 

Vakantie is in Indonesië alleen voor de rijken weggelegd, maar de panti-leiding probeert regelmatig iets te organiseren voor de kinderen tijdens hun schoolvakantie.

Afgelopen jaar trakteerde een Indonesische sponsor de kinderen op 2 x zwemmen en ook de kerk organiseert altijd extra activiteiten tijdens de schoolvakantie.

Ook NL sponsors trakteerden de kinderen dit jaar op zwemmen en eten en afsluitend een fruit traktatie. 

6 weken geleden zijn alle kinderen verhuisd naar de nieuwe panti en 2 weken geleden is er een inzegeningsfeest geweest samen met de hele gemeente waarbij grote dankbaarheid is geuit aan God en alle sponsors!

De kinderen en de leiding zijn blij met hun nieuwe onderkomen, voor beide een grote verbetering wat woonomstandigheden betreft.

Vooral het sanitair, de keuken en de slaapkamers zijn een geweldige stap voorwaarts.

Iedereen is dan ook heel dankbaar, zeker ook naar jullie toe, als Nederlandse sponsors die 50% van dit hele project mogelijk hebben gemaakt.

Dit keer doen we een oproep voor de bekostiging van internet voorzieningen en 2 laptops.

Zoals in de vorige nieuwsbrief vermeld, worden 2 nieuwe studentes door NL-sponsors gesponsord waardoor ze kunnen doorstuderen aan de universiteit.

Hoewel het studiebedrag 1e jaar van ruim 1000 euro niets is in vergelijking met de kosten van Universitaire studie in NL, is het een groot bedrag ook voor NL sponsors, iets wat de indo studentes goed beseffen en waar ze heel dankbaar voor zijn.

Zij hebben echter een laptop nodig, want ook in Indonesië gaat veel info/studiestof via internet.

Ook is er nog geen vaste internet verbinding in de nieuwe panti.

We vragen jullie hierbij om financiële hulp, waarvoor bij voorbaat hartelijk dank namens de leiding en alle panti kinderen! 

Het INDO-project draait al sinds 2012 met steeds geweldige resultaten.

Dank voor jullie steun en vertrouwen!!

PKN activiteiten in Overijssel:

28 september (Diepenveen): JOP Trainingstour

Hoe help je kinderen en jongeren te ontdekken dat de Bijbel ook vandaag de dag nog relevant en actueel is en dat de Bijbel voor hen persoonlijk van waarde is? Kom naar de JOP Trainingstour ‘Back to basics’. De JOP Trainingstour is bedoeld voor vrijwilligers in het jeugdwerk zoals kinderleiding, tienerleiding, jeugdouderlingen en jeugddiakenen. Daarnaast is iedereen die geïnteresseerd is in het kerkelijk jeugdwerk in de Protestantse Kerk van harte welkom.

Meer informatie via https://jop.nl/trainingen/jop-trainingstour-2019

21 november (Almelo): Verkendag pionieren

Bent u benieuwd naar wat pionieren is? Of loopt u met ideeën rond om te gaan pionieren? Dan is een verkendag iets voor u! Op een verkendag pionieren wordt u breed geïnformeerd over pionieren. U krijgt een overzicht van de laatste ontwikkelingen op pioniersgebied, er wordt uitgelegd wat pionieren wel en niet is en u krijgt informatie over hoe u zelf zou kunnen beginnen.

Meer informatie via https://www.protestantsekerk.nl/evenementen/verkendagen

Alzheimer trefpunt:

Op maandag 2 september wordt in Kampen weer een avond gehouden van het Alzheimer Trefpunt. Thema van deze avond is ‘Nog samen en toch alleen’, over waardig dement zijn en de machteloosheid van mensen met dementie en hun partner. Spreker is Gert Machiels, sociaal-psychiatrisch verpleegkundige bij Mindfit.

Op deze avond hebben we het over de volgende aspecten: dementie en dan? Wat kun je doen om het ‘behapbaar’ te houden? ‘Waardig dement zijn’. Hoe (lang) houd je het thuis nog vol?  Hoe raak je als partner/mantelzorger jezelf niet kwijt? Gaan we nog met vakantie en hoe dan? Hoe gaat het ’s nachts?

Deze avond is vrij toegankelijk voor mensen met dementie, hun partners, familieleden, zorgverleners en andere belangstellenden. Er is een informatiestand met voorlichtingsmateriaal van Stichting Alzheimer Nederland.

De avond wordt gehouden in restaurant ‘Ma Greet’, Burgwal 45 in Kampen (in Woonzorgcentrum Margaretha). De inloop is vanaf 19.00 uur. Het programma begint om 19.30 uur. De entree en koffie/thee zijn gratis. Er is een collectebus voor vrijwillige bijdragen voor de organisatie van deze avonden.

Voor meer informatie: Stichting Alzheimer Trefpunt Kampen/Zwartewaterland, tel. 038 4691500, of e-mail kampen-zwartewaterland@alzheimertrefpunt.nl.

Kopij:

De kopij voor de volgende nieuwsbrief, t/m dinsdag 1 oktober 2019 in te leveren, bij Conny Fikse, Zuideinderhof 11 of hansenconnyfikse@gmail.com