ROEMENIE PROJECT

De Roemenië Commissie is in 1998 opgericht om de inwoners van het dorpje Păcureni te ondersteunen. Hiervoor is er een samenwerkingsverband met de Nederlandse Hervormde Kerken te Kamperveen en Kampereiland.

Păcureni ligt vlakbij de stad Tîrgu Mureş. Het is een klein dorpje met ongeveer 200 inwoners van met name Hongaarse afkomst. Păcureni ligt in het landsdeel Transsylvanië. Transsylvanië was lange tijd onderdeel van het Koninkrijk Hongarije. Hierdoor wonen er nog veel Hongaren in dit gedeelte van Roemenië.

De commissie heeft als doel het onderhouden van een duurzame relatie met het dorpje Păcureni en het verlenen van hulp om de leefomstandigheden van de bewoners van Păcureni te verbeteren. Ook het naastgelegen dorp Padureni en een kinderweeshuis worden de laatste jaren ondersteund. Dit gebeurt onder andere door middel van goederentransporten, ondersteuning in bouw/onderhoud van gebouwen, leveren van zaden/pootaardappelen, financiële ondersteuning bij medische kosten enz. Om hiervoor geld in te zamelen zullen er regelmatig activiteiten georganiseerd worden.

Het bestuur

Ep Kragt (secretaris)
Lucel Plender (penningmeester)
Rianne ten Hove
Sjaak van der Spek
Ilja Tromp

update november 2022

Reisverslag Roemenië van 6 okt t/m 13 oktober 2022.

Allereerst werd op 4 oktober de vrachtauto geladen die door onze chauffeurs Dick Smit en Ab Kok was gebracht. We konden met een flink aantal vrijwilligers de klus klaren. Rond half 3 ging de deur dicht, propvol! Alle personen die op welke wijze dan ook, van laden tot de dames die ons voorzien hebben van koffie, soep, en broodjes, hartelijk dank! Het was/ging voortreffelijk.

De volgende dag vertrokken Dick en Ab richting Roemenië. Donderdag 6 oktober zijn de volgers vertrokken. Rond 6.30 uur verlieten we Kamperveen en reden naar Dortmund om daar op het vliegtuig naar Tirgu Mures te nemen. Zowel de autorit als de vlucht verliepen voorspoedig en onder prachtige weersomstandigheden.

Nadat we bij het vliegveld onze auto’s hadden opgehaald konden de koffers inladen en zijn we naar pension Tip Top gereden en konden we, voor een week, onze kamers betreden.

Snel nog even naar Pacureni  gereden om te laten weten dat we “geland “ waren. Zoals gewoonlijk was de ontvangst zeer hartelijk en gastvrij.  Ondertussen waren de chauffeurs aardig op koers en verwachtten dat ze nog een klein dagje nodig hadden voor de op de plaats van berstemming zouden zijn.   We raakten aardig aan de babbel en zaten nog aan de koffie toen de dominee liet weten dat hij nog even aan het werk moest. Dominee Janos Biros had sinds februari een 2e baan erbij nl. buschauffeur in de grote stad, Tirga Mures.  Van 15.00 uur tot 23.00 uur heeft hij zijn routes gereden.  We hebben nog een poos met Agotha   en de kinderen Abel, Dorca en Anna in het prieel gezeten.  Dat was dag 1.

Dag 2. Na het ontbijt reden we weer richting Pacureni.  Tijd om nog even bij te praten voordat ’s middags de vrachtwagen zou arriveren. De vrachtwagen was iets later dan gepland want de grensovergang die ze normaal passeerden konden ze nu niet terecht dus moest er iets worden omgereden. Aangekomen in Pacureni werd even de achterdeur geopend om te kijken of we bij de doos en zak konden waarin een kleinigheid voor de familie Biros zichtbaar was. Helaas konden we die niet zien. Het was wel lachen om te zien hoe de vrachtwagen geladen was. Ook aan de grens konden ze wel zien dat er keurig geladen was.

Op dag 3 togen we ’s morgens op tijd naar Pacureni om de vrachtwagen te gaan lossen.

Voorzichtig  werd de deur weer geopend en konden we aan de slag. Er waren een flink aantal vrijwilligers opgetrommeld om alles op de juiste plaats te krijgen. Kleren in de souterain , meubels ed in de schuur en spullen voor de bazaar in de garage. Dick en Ab waren nogal onder de indruk van de manier van waarop geladen was en gaven de laders nog even een flink compliment. Na de koffie was het even rusten en konden we de weg vervolgen naar Padureni om de 2e helft te lossen. De weg er naar toe was het laatste gedeelte  nogal stoffig en  niet verhard. Ook daar aangekomen werden we zeer gastvrij ontvangen. Ook hier waren een mooi aantal vrijwilligers aanwezig om te helpen met het lossen. Dat ging ook hier zeer vlot. Onvoorstelbaar hoeveel er uit de vrachtwagen kwam.

Na het lossen was het tijd om even iets te eten. Ook hier kwam er meer dan voldoende op tafel. De moeder van dominee Csaba Balint had flink haar best gedaan en wij dus ook maar er bleef nog wat over. Nog even napraten over allerlei zaken gingen we weer op weg naar ons pension om even het stof af te spoelen om daarna  in Pacureni het avondeten te nuttigen. Onder het genot van een goede maaltijd en een ietsie pietsie Palenka werd ook hier het gesprek over verschillende zaken voortgezet. Het was een hele gezellige avond samen met de Ab en Dick, hun laatste avond in Pacureni.

Op zondagmorgen zijn we naar de kerkdienst in Pacureni, voorganger: dominee Janos Biros.  De preek ging over 1 Timotheus

Er werden verschillende liederen gezongen waarvan de melodie bekend is maar waar je op dat moment de woorden niet bij kunt vinden.  Ik mocht namens de groep in het engels in een paar woorden de bezoekers van de kerkdienst toespreken.  Op 8 mei werd de kerk na renovatie heropend. Het interieur werd vernieuwd evenals de banken e.d. Alles weer keurig geverfd en gesausd.  Deze renovatie werd mogelijk gemaakt door medewerking van zowel de Hongaarse als de Roemeense overheid! Ondertussen waar Dick en Ab al weer op de terugweg. In Hongarije konden ze een vracht riet laden voor Genemuiden.

Na een kop koffie hebben we een prachtige rondwandeling gemaakt rondom het zoutmeer van Sovata.  Een prachtig gebied waarbij door de schitterende herfstkleuren de omgeving eigenlijk op z’n mooist was.

Voor maandag en dinsdag stond de verkoop van de goederen gepland. Maandagmorgen het meubilair en ’s middag een gedeelte van de kleding en schoenen. We arriveerden maandagmorgen iets later omdat we een auto moesten terugbrengen. We hadden gerekend dat er veel mensen op de markt zouden zijn maar dat was niet het geval. Er liep niemand meer. Voor ons een tegenvaller maar Janos liet ons weten dat er wel mensen waren geweest maar dat ze het in de namiddag ophalen. Het hek ging ’s middags letterlijk van de dam. Het hele dorp liep uit om inkopen te doen. Ze liepen met tassen vol, armen vol langs de  tafels met kleren en schoenen.  In een hoek werd de maat nog even gecontroleerd en men  ging afrekenen bij de dominee en een kerkraadslid. Zij bepalen de prijs en alles werd keurig op papier gezet. Aan het eind van de middag werden alle bedragen even opgeteld. Na 1 dag was er, omgerekend, voor ongeveer € 1.000,– verkocht. Dat was een hele goede opbrengst.

Hierna wilden wij de meubels die er nog stonden  weer in de schuur zetten. We moesten

daarmee wachten want de meubeltransporteurs waren onderweg. Met paard en wagen en

spanbanden werden nog vele meubels afgehaald. Dinsdagmorgen ging de rest van de

kleding op de tafels en er werd wederom naar hartenlust geshopt.

Na de middag werden de rommelmarkt spullen klaargezet voor de bazaar!  Ook bleven de kleren op de tafels liggen. De markt werd nu iets later in de middag geopend, zodat men na werktijd ook de gelegenheid had om de markt op te gaan.  Onvoorstelbaar hoeveel mensen dat trekt! De raarste dingen gaan het eerst weg. Iedereen weet wel iets te vinden wat ze mooi vinden of in ieder geval goed kunnen gebruiken. Met de verzamelde spullen werd er weer afgerekend bij de dominee. Na afloop werd alles weer opgeteld. Wederom voor, omgerekend, € 1.000,– verkocht. Een geslaagde verkoopdag.  Na afloop kwam er nog een auto waar 5 matrassen opgeknoopt werden. Een vreemd gezicht maar waarschijnlijk werd het geen lange rit. Wat er niet verkocht gaat naar een ander dorp in de buurt om daar te verkopen. Mocht er dan nog wat over zijn dan gaat het op “marktplaats” geplaatst worden.

We waren voornemend om nog een bezoek te brengen aan Padureni. Alleen de woensdag bleef daarvoor over. Jammer genoeg had dominee Csabo Balint op die dag een vergadering dus dat bezoek ging niet door. De verkopen in Padureni worden op zaterdagen gehouden en dat meerder keren achtereen. Dus we hopen dat we het resultaat van die verkopen binnenkort te horen krijgen. We hebben de woensdag verder ingevuld door de toerist uit te hangen. Samen met dominee Janos en Agotha hebben we de stad Cluj Napoca bezocht. Een van de grootste steden waar veel universiteiten te vinden zijn. De beide universiteiten waren ze gestudeerd hebben, hebben we bezocht. Eveneens hebben we een paar prachtige kerken bezocht. Midden in de stad bevond zich ook een botanische tuin. De schitterende herfstkleuren te samen met nog bloeiende bloemen en het prachtige weer  waren beslist de moeite waard. De terugreis naar ons pension duurde even iets langer door de verkeersdrukte.  Er moest afscheid genomen worden van de dominee en zijn vrouw. Er kon niet vaak genoeg gezegd worden: Hartelijk dank voor het gastvrij onthaal. We zijn niets te kort gekomen. Verder contact en overleg zal weer via de mail en app verlopen. We hopen dat we de familie Biros komen jaar kunnen verwelkomen in Nederland.

Nog even een keertje eten en we konden ons opmaken voor de laatste nacht. De volgende ochtend weer op weg naar het vliegveld. Wederom hadden we prachtig weer tijdens de vlucht terug naar Dortmund. Daar even de auto ophalen en op weg terug naar Kamperveen/Kampereiland. Helemaal vlekkeloos verliep dit niet. We kwamen in een file waarbij we de eerste afslag konden nemen, slechts 800 meter verder. Die 800 meter verliep in slakkengang. Een slordige 5 kwartier hebben we er over gedaan om op de goede weg te komen. Daarna rustig verder kunnen rijden genietend van de kleurenpracht van de bomen .

We zijn dankbaar dat de reis voorspoedig verlopen is en dat we de bevolking van beide dorpen in goede gezondheid hebben aangetroffen. We hebben hele verschillende culturen maar wel  één God die voor alle mensen zorgt. Daar willen we HEM voor danken!

De Roemenië reizigers, Henk en Aly, Ilja, Gerda en Kor

update december 2021

Transport en inzameling

Als commissie kijken we dankbaar en tevreden terug op het transport dat in de tweede helft van oktober plaatsvond. Op 19 oktober werd er door een groep vrijwilligers een vrachtwagen geladen met o.a. meubilair, kleding, medische benodigdheden en gesponsorde fietsen. Voor de tweede keer dit jaar wilden de chauffeurs vrijwillig voor ons de vracht naar Roemenië brengen, waar wij hen zeer dankbaar voor zijn. Na een voorspoedige reis werd een deel van de vracht afgeleverd aan onze zustergemeente Pacureni, een ander deel aan het dorp Padureni en het schoolmeubilair van de Koldewijn Schoele werd afgeleverd aan een school in de stad Tirgue Mures. De goederen werden op de verschillende plaatsen dankbaar in ontvangst genomen!

Nu er een tweede transport heeft plaatsgevonden, is er weer ruimte ontstaan voor het inzamelen van meubilair, kleding en anderen spullen. Dit kunt u elke zaterdagochtend tussen 09.00-12.00 uur afleveren bij Ruth & Hillie Kloek. Wilt u zich van tevoren even bij hen melden? Mocht u op zaterdagochtend verhinderd zijn, dan graag even contact opnemen met hen. voor een ander moment. Verder willen we u vragen om uw spullen zelf goed te inspecteren. De mensen in Roemenië hebben alleen baat bij goede, herbruikbare spullen en kleding. Defecte, bevlekte en incomplete goederen zullen wij moeten afvoeren. Dit brengt onnodig hoge kosten met zich mee.

Wij willen eenieder bedanken voor elke vorm van bijdrage het afgelopen jaar om onze zustergemeente te ondersteunen.

update juni 2021

Transport Pacureni en inzameling

Na het Pinksterweekend was het zover! Met de hulp van vrijwilligers kon er weer een vrachtwagen met goederen worden geladen! Hier keken wij en onze zustergemeente in Pacureni erg naar uit. Vrijdag 28 mei arriveerde het transport in Pacureni. Helaas bereikte ons diezelfde dag het bericht van het overlijden van dhr. Moldovan op de leeftijd van 50 jaar. Hij leed aan Lupus. Voor een aantal uit onze gemeente een bekende man. Hij betekende veel voor Pacureni.

Inmiddels zijn er in Pacureni al meerdere markten gehouden om de spullen te verkopen!

We zijn dankbaar dat alles goed mocht verlopen ondanks het corona-tijdperk.

Wij willen alle vrijwilligers hartelijk bedanken voor het mede mogelijk maken van dit transport.

Nu er een vrachtwagen vol goederen naar Pacureni is gegaan, is er weer ruimte in de schuur voor het inzamelen van meubels! Ook kleding en schoenen is van harte welkom! U kunt dit inleveren bij de Ruth en Hillie Kloek (Hogeweg 20 Kamperveen) op zaterdagochtend tussen 09.00 en 12.00 of neem even contact op met Ruth en Hillie voor een ander inlevermoment. (038-3636273)

Hartelijk dank namens de Roemeniëcommissie

update 3 februari 2021

Financiële crisis zustergemeente Pacureni

We kregen onlangs bericht van onze zustergemeente in Pacureni, dat zij financieel in een crisis verkeren. Aangezien er afgelopen zomer geen transport heeft plaatsgevonden wegens de lockdown met gesloten grenzen en een negatief reisadvies, hebben zij geen verkoop kunnen houden waardoor zij een deel van hun inkomsten missen. Dit resulteerde in meerdere maanden opschorten van loon voor de predikant en vervolgens het ook niet meer kunnen voldoen van betalingen. We hebben als commissie besloten om hen een financiële bijdrage te geven als vervanging voor het transport, zodat de grootste nood verholpen is.  Ze zijn ons zeer dankbaar voor de financiële steun. We hopen van harte dit jaar zo spoedig mogelijk een transport naar hen toe te kunnen sturen evenals het zaai- en pootgoed. Mocht u een financiële gift over willen maken, dan kan dat naar het Roemeniëproject: NL40 RABO 0331 3019 62.

We brengen graag de kledinginzameling nogmaals onder uw aandacht. Mocht u nog goede, draagbare kleding en schoenen hebben, dan kunt u dit op zaterdagochtend tussen 09.00-12.00 uur afleveren bij Ruth & Hillie Kloek, Hogeweg 20 in Kamperveen. Wilt u zich van tevoren even bij hen melden? Mocht u op zaterdagochtend verhinderd zijn, dan graag eerst even contact opnemen met Ruth & Hillie Kloek (038-3636273) voor een ander moment. We bedanken een ieder voor zijn of haar steun voor onze zustergemeente in Pacureni.

Ook willen we u alvast meedelen dat er in september weer een oud ijzer-inzameling zal worden gehouden.

Wat betreft de gezondheid van de inwoners van Pacureni mag het gelukkig goed gaan!

Tot op heden waren er geen corona-besmettingen in het dorp.

Lijkt het u/jou ook leuk om iets voor onze zustergemeente in Roemenië te betekenen? Wij zijn op zoek naar een nieuw lid voor de Roemenië commissie vanuit de Gereformeerde Kerk! Voor meer informatie kun je geheel vrijblijvend contact opnemen met Ilja Tromp (06-12658801 of idhtromp@yahoo.com)

Paasactie

Vanwege de financiële problemen in Pacureni houden we een Paasactie om extra geld in te zamelen. Via de bijgevoegde bestellijst kunt u lekkernijen voor het Paasweekend kopen. Op de bestellijst vind u meer informatie hierover. De bestelling moet uiterlijk zaterdag 13 februari bij ons binnen zijn. We hopen op uw steun!

 update 2 december 2020

Graag willen we de kledinginzameling onder uw aandacht brengen. Nadat er in de zomer een vrachtwagen vol met goederen is vertrokken naar Roemenië, is er weer voldoende ruimte voor de kledinginzameling. Mocht u nog goede, draagbare kleding en schoenen hebben, dan kunt u dit op zaterdagochtend tussen 09.00-12.00 uur afleveren bij Ruth & Hillie Kloek. Wilt u zich van tevoren even bij hen melden? Mocht u op zaterdagochtend verhinderd zijn, dan graag eerst even contact opnemen met Ruth & Hillie Kloek voor een ander moment. Op dit moment staat de meubelopslag vol en is het dus niet mogelijk om meubels te brengen. Wij zullen bericht doen, wanneer dit weer mogelijk is.

Na de inzameling wordt de kleding gecontroleerd, gesorteerd en ingepakt. Lijkt het u of jou leuk om eens mee te helpen, dan kunt u uw naam en telefoonnummer doorgeven aan Rianne ten Hove . Te zijner tijd zal er dan contact met u worden opgenomen!

De Roemeniëcommissie

update 26 februari 2020

Roemeniëreis geannuleerd

Graag hadden we als commissie verder nagedacht over een werkreis naar Roemenië, maar helaas moeten we een teleurstellend bericht melden; de reis in de zomer gaat niet door… De contacten met de lokale bevolking, de plannen en de ontwikkelingen verlopen zeer traag, waardoor wij als commissie niet tijdig met hen de werkreis kunnen voorbereiden. Wij gaan ons als commissie beraden of we in 2021 alsnog een project kunnen ondersteunen bij het kindertehuis of in Pacureni. Tegelijkertijd kijken we of we mogelijk elders een werkproject kunnen ondersteunen.

 

Oud-ijzerinzameling

De jaarlijkse transporten van aardappelen, mais, uien en het transport van kleding en meubelen gaat wel door. Daarom houden we op zaterdag 11 april een oud-ijzerinzameling bij de Veenhof in Kamperveen en op Kampereiland.

 De Roemeniëcommissie

update 29 januari 2020

Werkproject Roemenië zomer 2020

Nog geen plannen voor de zomervakantie? Als Roemeniëcommissie zijn we druk bezig een werkproject voor te bereiden. In de zomervakantie hopen we met een aantal personen naar Roemenië af te reizen om werkzaamheden te verrichten in Pacureni en bij een naburig kindertehuis. We hopen dat het transport en de bijbehorende markten in Pacureni tegelijkertijd kunnen plaatsvinden. Lijkt het u en jou leuk om mee te gaan, houd dan de zomervakantie nog even vrij (11 juli – 30 augustus). Zodra we een definitieve datum hebben, laten we dit van ons horen. Er zal eind januari/begin februari een informatie bijeenkomst worden georganiseerd.

De Roemenië commissie

Locatie inzameling goederen Roemenië

Inmiddels is het alweer een maand geleden dat er een volgeladen vrachtwagen met goederen vanuit Kamperveen naar Roemenië is vertrokken. De inwoners van Pacureni en de leiding van het kindertehuis in Glodeni hebben het met grote dankbaarheid ontvangen! We willen u bedanken voor alle kleding en goederen, die ingebracht zijn!

Voorheen verzamelden we de goederen voor Roemenië in de schuur bij Peter van de Steege. Hij heeft aangegeven hiermee te stoppen. We willen hem en zijn vrouw bedanken voor het jarenlang beschikbaar stellen van hun schuur voor de hulpgoederen!

Het afgelopen jaar werden de meubels etc. al bij Ruth en Hillie Kloek verzameld. Wij zijn dankbaar dat zij de schuur beschikbaar willen stellen voor het inzamelen van de hulpgoederen. Vanaf nu mogen alle spullen (kleding, schoenen, meubelen, speelgoed etc.) naar Ruth en Hillie Kloek worden gebracht op zaterdagochtend tussen 09.00-12.00 uur, Hogeweg 20. Wilt u zich van tevoren even bij hen melden? Mocht u op zaterdagochtend verhindert zijn, dan graag eerst even contact opnemen (038-3636273) met Kloek voor een ander moment!

Alvast bedankt!

Reisverslag Roemenië reis:

We zijn op donderdag 5 sept met het vliegtuig vanuit Dortmund vertrokken naar Tirgu Mures. Dit jaar waren we met 3 personen: Wou & Ep en Emma, zuster van Wou. Zij hebben een goed lopende zaak in Tirgu Mures.

Het transport was al op 4 september vertrokken voor de lange reis naar Pacureni. Dick Smit en Ab Kok waren dit jaar weer de chauffeurs die geheel belangeloos de goederen naar Roemenië hebben gebracht. Dick Smit is tevens de eigenaar van het transportbedrijf.  Hij heeft voor de truck van Scania gezorgd en  Ab Kok voor de huif van firma de Boer. Door deze vrijwilligers blijft het transport betaalbaar. Wel betaalt onze stichting alle verdere onkosten zoals brandstof, tolgelden ed. We zijn dankbaar dat Ab Kok en Dick Smit het transport voor onze stichting op zich willen nemen. Ook tijdens de terugreis zorgt de heer Smit voor een retourvracht zodat de kosten van de terugreis sterk gereduceerd worden.

Laden van de vrachtwagen bij de fam. Kloek

Op vrijdagmiddag kwam het transport veilig en wel aan in Pacureni.  Op zaterdagmorgen werden alle goederen uitgeladen. Met behulp van veel sterke mannen werden de goederen naar gescheiden ruimten gebracht: dames en herenkleding in de ruimte onder de pastorie. Idem voor de kinderkleding en schoenen. De allerhande artikelen naar de gerenoveerde garage tbv de bazaar en de meubels ed naar de grote schuur achter de pastorie.

Ook wij hadden een goede vlucht en kwamen veilig aan in Tirgu Mures. Vrijdagmiddag hebben we de chauffeurs opgewacht in Pacureni.  Na een hartelijke ontvangst door dominee Biro Janos, zijn vrouw Agotá en anderen zijn we daarna naar het Pension Tip-Top vertrokken.

Aankomst vrachtwagen in Pacureni

Op zaterdagmiddag zijn we begonnen om de kasten, ledikantjes etc. in elkaar te zetten: elk jaar weer een hele klus. Belangrijk is om de bedden, kasten, ledikantjes e.d. goed te voorzien van merktekens en wanneer mogelijk te bundelen.

Zondagmorgen zij we weer met ons vieren vertrokken naar Pacureni om de kerkdienst bij te wonen. De schriftlezing ging over Exodus 1-15 en de tekst van de preek over Exodus 10-11. De dominee had in het Engels een uittreksel  van de preek gemaakt, zodat we toch de inhoud van de preek konden begrijpen. ’s Middags hebben we nog een kort uitstapje gemaakt naar een plek in de buurt. Na afloop van de dienst hebben we de hartelijke groeten over gebracht van de inwoners van Kamperveen en Kampereiland. Met name Peter en Neeltje v.d. Steege bedankt dat zij vele jaren hun schuur beschikbaar hebben gesteld voor de opslag van alle goederen. Ook de fam. Kloek bedankt die bereid zijn om een gedeelte van hun schuur beschikbaar te stellen voor opslag. Zonder een goede opslag van alle meubilair, kleding e.d. komt het voortbestaan van deze inzameling zeker in gevaar.  Fam. Kloek hierbij hartelijk bedankt.

Verkoop meubelen

Op maandag morgen zijn we verder gegaan met het klaarzetten van de benodigde bedden, spiralen e.d. waarop de te verkopen kleding gelegd kan worden. Daarvoor zijn we eerst nog verder gegaan met het uitzoeken en in elkaar zetten van het meubilair.  De verkoop kreeg ’s morgens al snel een goed verloop. De verkoop van meubels ging prima en ‘s middags de verkoop van de kleding niet minder. De kleding zag er heel goed uit en was netjes verpakt en van goede kwaliteit. Ook de reacties van de kopers waren lovend.

Ook op dinsdag 10 september ging de verkoop van kleding en schoenen door. De verkoop van schoenen liep minder goed dan andere jaren, maar de goede schoenen vonden wel gretig aftrek. Op deze dag hebben we ook de nieuwe kleding van de outletwinkel uit de Geerstraat gedeeltelijk verkocht: kopers hiervoor meer dan genoeg . Ook de nieuwe sokken, panty’s e.d. van de heer Jaap Buter kwamen vlot aan de man. Jaap Buter,  hiervoor onze dank.

Kerk in Pacureni

Op woensdag was het de dag om de bazaar artikelen uit te stallen, wat elk jaar weer een hele gebeurtenis  is. De pannen, serviesgoed en allerhande artikelen werden uitgelegd op de spiralen en op de grond: mooi om te zien. Daartussen werd ook weer wat nieuwe , 2e hands kleding en schoenen uitgestald.  Ik had niet gedacht dat dit jaar de verkoop van matrassen zo goed zou verlopen, maar na 2 dagen was alles weer verkocht. Ook van de meubels was weinig meer over toen we op woensdagavond vertrokken vanuit Pacureni. Het mooie weer, zonder regen, heeft de verkoop goed gedaan. Nog niet alles was al in de verkoop geweest wat betreft de kleding, maar dominee Biro Janos zal hiervoor nog een keer een verkoop organiseren. De belangstelling van de inwoners van Pacureni, maar ook vanuit omliggende dorpen wordt steeds groter en bekender. De opbrengst was op woensdagavond al +/- 5300 euro. Dit bedrag is een goede aanvulling op de inkomsten van de kerk. Ook dit jaar zijn er weer werkzaamheden verricht aan de pastorie. De binnenzijde van de woning was er hard aan toe, alsmede de renovatie van de garage.

Kindertehuis

Ook dit jaar hebben we weer een bezoek gebracht aan het kindertehuis in Glodeni. Hier hebben we  kinderkleding en schoenen afgegeven aan de heer Adorjan Sebestyen, de nieuwe baas van het kindertehuis. Ook met de meegebrachte voedingsmiddelen en andere ingezamelde producten was men erg blij. Alle goederen werden met grote dank aanvaard.

Het weeshuis heeft momenteel problemen met de watervoorziening. Het water is soms sterk verontreinigd met carbol en sulfiet.  Verder onderzoek voor een oplossing hiervoor is noodzakelijk en hier is men nu mee bezig. Er moet een soort van zuiveringsinstallatie op het water komen, wat zeker mogelijk is volgens de hr. Adorjan.  Maar dit kost geld: de totale kosten zullen zeker 2000 euro bedragen.

Het kindertehuis zag er verder netjes en verzorgd uit. Momenteel zijn er 24 kinderen ondergebracht, voornamelijk weeskinderen. De kinderen zien er verzorgd en goed gekleed uit. Het speelterreintje met speeltoestel en andere toestellen moet een andere ondergrond krijgen:  netjes vlak gemaakt worden en voorzien worden van rubberen tegels. Iets om over na te denken. Men krijgt nu wel weer financiële ondersteuning van de overheid, maar het is erg krap: het personeel moet wel betaald worden.

 Padureni

We hebben ook nog tijd gevonden om het dorp Padureni te bezoeken. Ook hier hebben we kleding, bazaarspullen en schoenen naar toe gebracht. In het korte bezoek vertelde dominee Csaba Balint dat de werkzaamheden aan de aula gestadig doorgaan. De werkzaamheden worden ook hier door vrijwilligers gedaan. Het verbeteren of aanbrengen van een diepboring naar water, zoals in Pacureni, is nog uitgesteld. Oorzaak is dat er nog geen geld voor is.

De inwoners van Padureni, maar ook van Pacureni, zijn erg blij met de geleverde pootaardappelen en maiszaden. De opbrengst van de mais was goed, maar de opbrengst van pootaardappelen was minder. De aardappelen vielen wat klein uit. April en maart waren heel nat en daarna een droge periode: volgens de boeren was dit de oorzaak en kwam dit niet alleen in deze twee dorpen voor. Voor volgend jaar wil met graag ook weer planuitjes en meer pootaardappelen en maiszaad: werk aan de winkel voor Kor Koers.  Al met al was ds. Balint dankbaar voor wat wij voor zijn dorp en de inwoners doen: hij bedankt alle goede gevers in Kamperveen en Kampereiland.

Het gaat minder goed met de heer Gabor Pal, die enkele jaren geleden een dwarslaesie heeft gehad. Zijn oude moeder is plotseling overleden en hij woon nu bij zijn zuster. Samen met de schoonmoeder van zijn zus verzorgen ze hem. Maar zijn gezondheid gaat achteruit.  Ds. Biro Janos zal hem nog bezoeken, misschien kunnen wij nog iets voor hem betekenen.

Na het korte en drukke bezoek hebben we afscheid genomen van de vaste kern helpers en van ds. Biro Janos en zijn vrouw bij een gezellig etentje in Tirgu Mures. Na een voorspoedige reis zijn we op donderdag 12 september veilig en wel en dankbaar weer thuis gekomen.

Groeten Ep en Wou Kragt

Update Roemenië reis 15 t/m 22 augustus

Ons vertrekpunt was de Veenhof op Kamperveen, verzamelen om 4.15 uur. Met afgeladen auto’s gingen we richting het vliegveld van Dortmund, al werden we bij het vertrek verrast door 2 politieauto’s die blijkbaar door buurtbewoners “gealarmeerd” waren. Op een vreemd tijdstip 10 “vreemde” mensen bij de Veenhof, wat zouden die van plan zijn? Wel alert van de bewoners.

Het inchecken op de luchthaven verliep voorspoedig. Niemand had het maximaal toegestane gewicht voor de koffers overschreden. Om ongeveer 9.15 opgestegen en rond 12.30 uur geland op het vliegveld nabij Tirgu Mures. Dominee Janos Biros stond ons al op te wachten. Eerst nog even onze bus afgehaald en we konden richting ons pension Tiptop. Na de eerste rotonde wisten we al dat het nog wel even zou duren voor we daar onze kamers konden betrekken. File! Er waren 3 nationale feestdagen in Roemenië. Bijna iedereen vrij en onderweg naar…..elders.

Gelukkig waren er meerdere wegen die naar Tiptop leiden. Daar aangekomen: kamers verdelen, koffers uitpakken, even iets verfrissen en dan rustig eten. Even aftasten wat er allemaal op het menu zou staan.

Vrijdagmorgen moesten we op tijd ontbijten want om 9.00 uur zouden we vertrekken richting Turda, alwaar we een oude zoutmijn zouden gaan bezoeken. Na bijna 2 uur rijden (over 80 km) was de zoutmijn in zicht. Tot onze schrik bleek het hier ontzettend druk, een gevolg van de nationale feestdagen. Er werd besloten om eerst een wandeling te maken in het prachtige natuurgebied in de omgeving van Turda en na de middag nogmaals te kijken bij de zoutmijn.

Het was een natuurgebied van 324 ha. Je liep door een kloof die ongeveer 2900 m lang was, de wanden waren 300 m hoog. Beneden zag je de vissen zwemmen in het water. Niet iedereen is even ver de kloof in geweest maar iedereen liet weten dat het geweldig was.

Na enkele uren zijn we nogmaals richting de zoutmijn gereden. Er stond nog een enorme rij voor de ingang te wachten waarop er besloten werd om terug te rijden naar het pension en daar rustig aan te doen.

Zaterdag een bezoek gebracht aan Corund. Het is beroemd om haar aardewerk en keramiek. Heel veel winkeltjes langs de weg waar aardewerk en keramiek verkocht werd. Hier werden de eerste souvenirs gekocht. Heel bijzonder was wel dat een eigenaresse van zo’n winkeltje een poosje in Nederland gewoond had en er borden hingen met de volgende tekst:

Huiszegen. Waar geloof is, is liefde. Waar liefde is, is vrede. Waar vrede is, is zegen. Waar zegen is , is God. Waar God is, is niks nodig.

De eigenaresse kende nog een passende “uitdrukking” over Nederlanders; kijken, kijken niet kopen.

Dat klopte helemaal. Aansluiten kregen we de mogelijkheid om te zwemmen in Lacul Ursu (berenmeer). Het is een zoutmeer (het zoutgehalte was iets lager dan in de Dode Zee) met een heerlijke temperatuur en goed voor diverse kwaaltjes.

Zondagmorgen naar Pacureni. Voor de Kerkdienst hebben we eerst bij de dominee in de tuin een kop koffie gedronken. De dominee zelf was nog druk met het voorbereiden van de dienst. De overdenking was naar aanleiding van het lezen van Genesis 18: 16 t/m 22. De dominee kwam goed uit z’n woorden alleen voor ons niet te volgen.  Alleen het laatste woord van het laatste vers wat we gezongen hebben heb ik verstaan, aldus een reisgenoot. Dat was het woord Hallelujah. Als groep hebben we Abba Vader gezongen, gevolgd door korte toespraak van onze zijde.

We hebben gegeten in de tuin van de dominee. Bijna het gehele dorp hielp hierbij. De wandeling door het dorp liet zien dat praktisch alle koeien uit het dorp verdwenen waren. De reden: Europese regelgeving. Iedereen had een paar koeien en een klein stukje land. Te weinig om aan de 2 gve/ha te voldoen. Ook het afleveren van de melk was een probleem. Kleine hoeveelheden moeten naar een verzamelpunt in een nabijgelegen dorp gebracht worden. De melk is niet koel te houden wat resulteert in slechte kwaliteit waar € 0,19 /ltr voor betaald wordt tegen een prijs van € 0,30 voor goede melk. Zijn er alternatieven? We hebben gekeken bij iemand die nu een paar tunnelkassen gezet had en nu chrysanten kweekt. Een andere manier: werken in het buitenland. Gebeurt volop. We zien het met de aanleg van de glasvezel bij ons.

Alweer een dag voorbij. Maandagmorgen zijn we richting Sighisoara gereden. Een prachtig oud stadje (centrum dateert uit 1100). Een prachtige klokkentoren, oude stadsmuur, een oude kerk boven op een heuvel (met prachtig uitzicht over de stad. Ook hier volop winkeltjes met souvenirs. Er is veel over te vertellen maar eigenlijk moet je het zien. Er is nog even een kort bezoek afgelegd bij het weeshuis in Glodeni. We werden welkom geheten door de drijvende kracht van het tehuis.  Op de vraag wat het grootste probleem was kwam als antwoord: te kort aan personeel. Met het transport, begin september, gaan er levensmiddelen en vele andere dagelijkse benodigdheden mee voor het tehuis.

Dinsdag 20 augustus. We gaan voor de herkansing; de zoutmijn bij Turda. Nu staan er geen lange rijen die allemaal de mijn in willen. De groep wordt even in gesplitst in traplopers en liftgangers.  Beneden zagen we elkaar weer. Je weet niet wat je ziet. Een “pretpark” op zo’n 120 mtr onder de grond. Uiteraard kun je geschiedenis van de mijn hier ook terug vinden. Bootjevaren op een ondergronds zoutmeer, reuzenrad, midgetgolf en nog veel meer. Indrukwekkend!

Later in de middag zijn we nog even op bezoek geweest bij de fam. Noordman. In 2006 zijn ze vanuit Wijthem naar Roemenië gegaan en een boerderij begonnen met 6 koeien. Bij een eerder bezoek , in 2012, liepen er 80 koeien. Van 110 in 2015 naar 160 anno 2019. Hun plannen voor de toekomst: Niet meer groeien maar nu optimaliseren. Er zijn nog wel een paar verbeterpunten te vinden. Er was een gebruikte melkrobot gekocht. Zelf installeren was een van de plannen.

Ze hebben veel vooruitgang geboekt. Maar je moet er wel wat voor over hebben. Sociaal gezien is er weinig te beleven. De ruimte is enorm in Roemenië maar het wordt steeds moeilijker om een bedrijf op te starten door o.a. regelgeving EU. Blijft de familie Noordman In het dorp Ludus wonen? De tijd zal het leren. Net als op de andere avonden werd er nog een spelletje gedaan, gelezen, gepuzzeld en gebreid. Er waren verschillende kadootjes meegenomen uit Nederland om bij de verschillende adressen achter te laten. Als dank voor ons bezoek, daar kregen we o.a. glunderende kinderogen voor terug.

Woensdag, de laatste dag van de reis in/door Roemenië. Het pension (Tiptop) waar we verbleven staat in de stad Tirgu Mures. We gaan richting centrum en een ieder mag z’n eigen weg gaan. Ook hier prachtige Kerken met glas in lood ramen. Een bezoek aan een museum over de cultuur van de stad was mogelijk. Kortom veel te zien. ’s Avonds gezellig met de dominee en zijn vrouw gegeten en al een klein beetje afscheid genomen.

Donderdag 22 augustus. We worden weer keurig afgeleverd op het vliegveld. De dominee wordt nogmaals hartelijk bedankt voor het begeleiden en rijden tijdens de reis. Om 13.15 uur stijgen we op.

In Dortmund aangekomen, nogmaals koffers inladen en nog even terugrijden naar Kamperveen al waar een kleine delegatie ons welkom heet.

Nog even een bedankje voor de organisatie en de veilige kilometers door onze chauffeurs heen en terug en door Roemenië.

Het was een prachtige reis, bedankt allemaal!

Roemenië reis 2019

Volgend jaar willen we als Roemenië Commissie een reis organiseren naar Pacureni. Zowel jongeren als ouderen (die jong van geest zijn) worden van harte uitgenodigd om mee te gaan.

De reis zal in de zomer van 2019 plaats vinden, ergens tussen week 32-34. Momenteel zijn er geen werk projecten beschikbaar, dus het zal een ontspannen vakantie worden voor jong en oud.  We willen hierbij het dorp bezoeken en bezienswaardigheden in de omgeving bekijken. We hopen de reis te kunnen combineren met het goederen transport. Voor de jongeren willen we spel en sportactiviteiten organiseren met het lokale weeshuis.

Voordat we verder gaan met het plannen van een reis, horen we graag of hiervoor belangstelling is. Je kunt dit kenbaar maken aan één van de leden van de commissie. Aan de hand daarvan zullen we verder gaan met het plannen van de reis.

Hartelijke groet,

De Roemenië Commissie

Video’s goederentransport 2018

Video 1

Video 2

Video 3

Verslag van onze reis naar Roemenië 2018.

Donderdag 13 september mochten we weer, met Ep en Wou Kragt,  naar Pacureni vertrekken. Dit maal met het vliegtuig vanuit Dortmund. Dominee Biro Janos wachtte ons op in Cluj Napoca en bracht ons 100 km verder naar ons pension in Targu Mures. Daar hebben we een busje gehuurd.

Vrijdag kwam de vrachtauto aan en die hebben wij gelijk die middag gelost, wat we anders op zaterdag deden. Maar nu was er zaterdag een bruiloft, wat daar in het dorp niet zo veel voorkomt. Wij waren ook uitgenodigd, een bijzondere ervaring.

Zondag kerk en maandag konden we de verkoop starten. Eerst meubels, die op die dag ook bijna allemaal verkocht werden. De volgende dagen, ’s morgens en laat in de middag, waren voor kleding, schoenen, linnengoed en rommelmarkt spullen. We hadden goed weer, droog en plm. 27 graden.

Een deel van de kleding en schoenen hebben we naar Padureni gebracht, een klein dorp op een afstand van ongeveer een half uur rijden. Daar waren ze erg blij met onze spullen.

Ook hebben we het kinderhuis in Glodeni bezocht en speelgoed voor buiten en andere dingen meegebracht. Enkele kinderen kwamen net van school, dus veel plezier met de cadeautjes. Er waren daar weer moeilijkheden met het contract, ze hadden drie maanden geen geld gekregen (behalve voor eten). Er was behoefte aan schoonmaakmiddelen en zeep en shampoo om te wassen, dat hebben we dus voor hen gekocht.

We hebben een goede week gehad en een mooi afscheid. Een hartelijke groet en dank van de bewoners aan onze gemeente. Verder willen we iedereen bedanken voor het helpen uitzoeken van kleren, ophalen van meubels, inpakken van vrachtauto, soep koken, koffiezetten en nog veel meer. Peter en Neeltje bedankt voor het beschikbaar stellen van jullie schuur. Zonder de inzet en hulp van jullie allemaal was het niet gelukt.

Aly en Henk

Visit Us On FacebookCheck Our Feed