ROEMENIE PROJECT

De Roemenië Commissie is in 1998 opgericht om de inwoners van het dorpje Păcureni te ondersteunen. Hiervoor is er een samenwerkingsverband met de Nederlandse Hervormde Kerken te Kamperveen en Kampereiland.

Păcureni ligt vlakbij de stad Tîrgu Mureş. Het is een klein dorpje met ongeveer 200 inwoners van met name Hongaarse afkomst. Păcureni ligt in het landsdeel Transsylvanië. Transsylvanië was lange tijd onderdeel van het Koninkrijk Hongarije. Hierdoor wonen er nog veel Hongaren in dit gedeelte van Roemenië.

De commissie heeft als doel het onderhouden van een duurzame relatie met het dorpje Păcureni en het verlenen van hulp om de leefomstandigheden van de bewoners van Păcureni te verbeteren. Ook het naastgelegen dorp Padureni en een kinderweeshuis worden de laatste jaren ondersteund. Dit gebeurt onder andere door middel van goederentransporten, ondersteuning in bouw/onderhoud van gebouwen, leveren van zaden/pootaardappelen, financiële ondersteuning bij medische kosten enz. Om hiervoor geld in te zamelen zullen er regelmatig activiteiten georganiseerd worden.

Ep Kragt (secretaris)
Lucel Plender (penningmeester)
Rianne ten Hove
Sjaak van der Spek
Ilja Tromp

Roemenië reis 2019

Volgend jaar willen we als Roemenië Commissie een reis organiseren naar Pacureni. Zowel jongeren als ouderen (die jong van geest zijn) worden van harte uitgenodigd om mee te gaan.

De reis zal in de zomer van 2019 plaats vinden, ergens tussen week 32-34. Momenteel zijn er geen werk projecten beschikbaar, dus het zal een ontspannen vakantie worden voor jong en oud.  We willen hierbij het dorp bezoeken en bezienswaardigheden in de omgeving bekijken. We hopen de reis te kunnen combineren met het goederen transport. Voor de jongeren willen we spel en sportactiviteiten organiseren met het lokale weeshuis.

Voordat we verder gaan met het plannen van een reis, horen we graag of hiervoor belangstelling is. Je kunt dit kenbaar maken aan één van de leden van de commissie. Aan de hand daarvan zullen we verder gaan met het plannen van de reis.

Hartelijke groet,

De Roemenië Commissie

Video’s goederentransport 2018

Video 1

Video 2

Video 3

Verslag van onze reis naar Roemenië 2018.

Donderdag 13 september mochten we weer, met Ep en Wou Kragt,  naar Pacureni vertrekken. Dit maal met het vliegtuig vanuit Dortmund. Dominee Biro Janos wachtte ons op in Cluj Napoca en bracht ons 100 km verder naar ons pension in Targu Mures. Daar hebben we een busje gehuurd.

Vrijdag kwam de vrachtauto aan en die hebben wij gelijk die middag gelost, wat we anders op zaterdag deden. Maar nu was er zaterdag een bruiloft, wat daar in het dorp niet zo veel voorkomt. Wij waren ook uitgenodigd, een bijzondere ervaring.

Zondag kerk en maandag konden we de verkoop starten. Eerst meubels, die op die dag ook bijna allemaal verkocht werden. De volgende dagen, ’s morgens en laat in de middag, waren voor kleding, schoenen, linnengoed en rommelmarkt spullen. We hadden goed weer, droog en plm. 27 graden.

Een deel van de kleding en schoenen hebben we naar Padureni gebracht, een klein dorp op een afstand van ongeveer een half uur rijden. Daar waren ze erg blij met onze spullen.

Ook hebben we het kinderhuis in Glodeni bezocht en speelgoed voor buiten en andere dingen meegebracht. Enkele kinderen kwamen net van school, dus veel plezier met de cadeautjes. Er waren daar weer moeilijkheden met het contract, ze hadden drie maanden geen geld gekregen (behalve voor eten). Er was behoefte aan schoonmaakmiddelen en zeep en shampoo om te wassen, dat hebben we dus voor hen gekocht.

We hebben een goede week gehad en een mooi afscheid. Een hartelijke groet en dank van de bewoners aan onze gemeente. Verder willen we iedereen bedanken voor het helpen uitzoeken van kleren, ophalen van meubels, inpakken van vrachtauto, soep koken, koffiezetten en nog veel meer. Peter en Neeltje bedankt voor het beschikbaar stellen van jullie schuur. Zonder de inzet en hulp van jullie allemaal was het niet gelukt.

Aly en Henk

Visit Us On FacebookCheck Our Feed